Gazete Vatan Logo

Gezegen mi plastik mi?

2050’de denizlerde balıktan çok plastik olacak. National Geographic bir plastik poşeti buz dağı olarak gösteren kapakla sordu: Gezegen mi plastik mi?

Gezegen mi plastik mi?

Her yıl okyanuslara 9 milyon ton plastik atık karışıyor. Okyanusun bu şekilde kirletilmesi deniz canlılarının çeşitliliğini görülmemiş düzeyde etkliyor. Bu da gezegenimizi her geçen gün daha yaşanılmaz hale getiriyor. İlk sayısını 1888’de çıkaran National Geographic de son sayısıyla ‘plastik gezegen’ olma yolunda ilerleyen Dünya’ya dikkat çekti. Kapağında plastik atıkların sadece buzdağının görünen kısmını bildiğimizi gösteren National Geographic, “Gezegen mi plastik mi?” sorusunu sordu. Bazı internet kullanıcıları tarafından plastik poşet içerisinde satılması nedeniyle eleştirilince National Geographic de artık plastik poşet kullanmayacağını açıkladı. Bu ayki sayıda National Geographic’in deneyimli fotoğraf editörü Vaughn Wallace tarafından çekilen birçok çarpıcı fotoğrafa da yer verildi. Fotoğraflarda daha çok plastik atıklar nedeniyle zor duruma düşen hayvanlar görünüyor. National Geographic şimdi, plastiksiz bir dünya için herkesin kendinden başlaması gerektiğini yazdı.

Korkunç rakamlar

Haberin Devamı

- ABD’de her yıl doğaya 500 milyon plastik pipet atılıyor. Her yıl sadece ABD’de atılan pipetlerin uç uca eklenmesi durumunda dünyayı iki kez turlayabileceği belirtiliyor.

- Bu hızla gidilirse 2050’de denizlerde balıktan çok plastik olacak. Bu da deniz canlılarının tarihte ilk kez denizlerde azınlık olması anlamına gelecek.

- Önümüzdeki 20 yıl içerisinde plastik üretiminin iki katına çıkması tahmin ediliyor.

- Okyanusların sadece yüzde 4’ü koruma altında ve durum her geçen gün kötüleşiyor.

- Derin denizlerde kirlilik oranı geçtiğimiz 10 yıl içinde 20 katına çıktı.

- Okyanusların en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda yapılan son araştırmalara göre dünyanın en ücra köşesinde yaşamakta olan küçük kabuklular bile poliklorlu bifenil ve polibromlu difenil eter gibi insanların üretimi olan yüksek oranda zehir içeren maddelerden kaçamıyor.

- Arktik okyanusunda çöp birikimi günden güne artıyor. 2011’de kilometre başına 5 bin olan çöp miktarı 2014’te 2 bin artış gösterdi.