Gazete Vatan Logo

Germencik İncir İşleme ve Depolama Merkezi hizmete girdi

Tariş İncir Birliği'nin Aydın'ın Germencik İlçesi'nde yaptırdığı İncir İşleme ve Depolama Merkezi, temeline 10 ay önce ilk harcı döken Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un katıldığı törenle hizmete açıldı

15 milyon YTL'ye mal olan ve 43 bin metrekaresi kapalı 60 bin metrekarelik alana kurulan tesiste, 15 bin ton incir işlenip, depolanabilecek. Tesislerde bin 500 kişi istihdam edilecek.

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, tesislerin Ege Bölgesi'nin önemli ihraç ürünlerinden olan kuru incir sektöründe yeni teknoloji ile örnek olacak ve sektörü canlandıracak bir işletme olacağını söyledi. Küreselleşen ve globalleşen dünya ticaretinde son yıllarda çok hızlı gelişmeler yaşandığını da belirten Bakan Coşkun, şöyle konuştu:

"Dünya Ticaret Örgütü'nün yürürlüğe koyduğu kurallar çerçevesinde, uluslararası ticarette tarife dışı engeller kaldırılmış, ülkelerin geleneksel yaklaşımlarla yaptıkları desteklemelere ise sınırlamalar getirilmiştir. Dünya ticaretinde yaşanan gelişmelerden en fazla olumsuz etkilenen sektör tarımdır. Tarımsal üretim ile geçinen kesimlerin de teknolojiyi takip ederek üretim ve pazarlama güçlerini artırmaları, ham madde yerine mümkünse mamul ürün ve yarı mamul ürün olarak üretiklerini satmaları ve kazançlarını artırmaları gerekmektedir."

Bakan Coşkun, Türkiye'de yaklaşık 680 bin üretici ortak tarafından kurulan 335 Tarım Satış Kooperatifi ve kooperatiflerin oluşturduğu 17 birlik bulunduğuna dikkati çekerek, "Kalkınma politikalarında tarım sanayi entegrasyonunu sağlayan ülkeler daha başarılı oluyor. Tariş İncir Birliği de, yeniden yapılandırma sürecini en iyi değerlendiren birliklerden birisi" diye konuştu. Bakan Coşkun, ülkenin kalkınması yolunda adım atan herkesin yardımcısı ve destekçisi olacaklarını da kaydetti.

`BAYRAM GÜNÜNDE YAS OLMAZ'

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise "Bayramın şuurunu bilmiyoruz. Ölü evinden yas sesleri gelir ama bayram gününde yas olmaz. Bayram gününde yas yapmak istemiyoruz" diye başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Bizim insanımız, Türkçe yazan bir insan, Nobel Ödülü'nü kazanıyor. Adamın burnundan getiriyoruz. Niye kazanmış? İnsanımızın kıymetini bilmeme psikolojisi. Bu yanlış. Övüyoruz, övüyoruz, atıyoruz. Sonra da meydanlara ismini veriyoruz Başbakan'ın. Bu yanlış meseledir. Bu felsefeden kurtulmak için ne yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Kadir kıymet bilmek mecburiyetindeyiz. Kadir kıymet bilme meselesinde hepimiz cömert olmalıyız. Bu kadar lafı niye söyledim diyeceksiniz. İşte kooperatifçilik anlayışı getiren ve Tariş'i kuran Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş, Ahmet Sarı. Heykellerini, Aydın Belediyesi'nin önüne diktireceğim."

Bakü'ye yaptığı ziyarette, bir mimarın "Burada Anadolu Tasavvuf anlayışını yayan derviş ozan Ruşeni Mehmet Efendi'yi diye biri var" dediğini de anlatan Bakan Koç, "Ruşeni Farsça'da `Aydınlı' demek. Aydınlı Mehmet Efendi, Bakü'de tasavvuf anlayışını anlatmış. Bu adamın anıtını da inşallah Aydın Belediyesi'nin önüne dikeceğiz" dedi.

`İNCİRİN KALİTESİ DAHA DA ARTACAK'

Tariş Genel Müdürü Sabahattin Gazanfer, de konuşmasında Tariş'in İzmir'den Aydın'ın Germencik İlçesi'ne getirilmesinin, incir kalitesinin daha da artması demek olduğunu söyledi. Gazanfer, amaçlarının çiftçiye, üreticiye daha yakın olmak olduğunu, herkesin TARİŞ'e, kooperatiflere sahip çıkması gerektiğini, çıkmayan olursa da vebal altında kalacaklarını da dile getirdi. TARİŞ İncir Birliği Başkanı Günerçin Azabazdar, TARİŞ ayakta kaldığı sürece çiftçinin de ayakta kalacağını, yeni tesisinin 12 ay açık kalarak kuru kayısı ve kuru domates gibi ürünlerin de tesislerde işleneceğini vurguladı. Aydın Valisi Mustafa Malay da "İncire bundan sonra hep birlikte sahip çıkalım ki, gerçek sahibinin biz olduğunu herkese gösterelim" dedi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanı Koç ve davetliler kurdeliyi keserek, tesisi hizmete soktu. Açılışın ardından beyaz şapka takıp önlük giyen bakanlar ve beraberindekiler topluca, tesisleri gezerek, incelemelerde bulundu. Bakan Coşkun'a TARİŞ Genel Müdürü Gazanfer ve Birlik Başkanı Azabazdar tarafından katkılarından dolayı plaket verildi.

Haberin Devamı