Gazete Vatan Logo

Genç kalmak için pozitif düşünün, şükredin

Yaşlanmamak herkesin hayali olsa da bu durumu ortadan kaldırmak mümkün değil... Prof. Dr. Fikret Tüzün, uzun yaşamak ve sağlıklı kalmanın şiflererini anlattı...

Genç kalmak için pozitif düşünün, şükredin

Herkes yaşı ilerlese de genç görünmek ve sağlıklı olmak istiyor. Genç Yaşam Derneği Başkanı ve Integral Medicine Grup Ceo’su Prof. Dr. Fikret Tüzün ile genç yaşamın sırlarını konuştuk. Prof. Dr. Tüzün’e göre, genç ve güzel kalmanın sırrı düzenli bir yaşam biçimi ve pozitif düşünceden geçiyor: “Tıp ilerledikçe dünya nüfusu yaşlanıyor. Bizim işimiz insanları yaşlandırmadan uzun bir ömür sürmesini sağlamak. Çünkü yaşlanmak ve ihtiyarlamak ayrı.”

Sonsuz gençlik mümkün mü?

Kişilerin ne zaman yaşlanacağını, genetik bilgilerin bilgisinden kodlanmış olduğunu söyleyen kuram var. Genetik faktörlerin yaşam süresindeki etkisi yüzde 35 oranında. Sonsuz gençlik yok ama, genç yaşam elimizde. Yeme zevkini tatmin ederek sağlıklı kalarak ve estetik görünümü bozmayarak yaşamak mümkün.

Genç yaşamda derken neler anlamalıyız?

Genç yaşam önce her şeyin basit algılanmasında gizlidir. Yaşam tarzı insanın yaşam kalitesini ve uzun bir ömrü olumlu etkiler. En önemlisi pozitif zihinsel düşüncedir. Hiçbir şey karmaşık değildir. Beslenme, aktif olmak, üretmek, hedefli olmak ve şükretmek genç kalmanın basit sırlarıdır.

Haberin Devamı

Peki yaş alırken nasıl genç kalacağız?

“Yaş almaya kimse mani olamaz. Burada yaşlanma ile ihtiyarlığı ayırmak gerekiyor. Yaşarken yaşınızı düşünmeyeceksiniz, neler yapıyorsunuz, neredesiniz onlara bakacaksınız. Ve her yaşta üretken olmak zorundasınız. Bazı yaş grupları hedefinden kopar. Bu yaştan sonra ne olacak anlaşıyışı Türk toplumunda çok hakim. Yaşayacaksınız, üreteceksiniz, hedefleriniz olacak... Ayrıca yine Türk toplumunun unuttuğu bir şey var şükretmek. Şükretmezseniz problem üretirsiniz ve biz problem üreten bir toplumuz.”

Prof. Dr. Fikret Tüzün, “Yaşamı güçlendirmek ve hızlandırmak elimizdedir. Sağlıklı beslenin, toksinlerden uzak durun. “ diyor.

Tatlı tüketimi için en uygun saat 17:00

Beslenme konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor?

Sabah kahvaltınızı güzel yapın. Çünkü metabolizmanın hızlanması lazım. Ara öğünlerde de metabolizmayı hızlandırmak için meyve yiyin. Özellikle elma, şeker ihtiyacının karşılanması açısından önemli. Bol bol çiğ sebze, balık tüketin. Dengeli şekilde protein alın; yağlı et, tavuk ve balık. En uzak durulması gereken kırmızı et diyoruz ama tavukta da hormon var. Yağsız iyi bir dana eti, tavuk etinden daha yararlı. Kızartma yemeyin katı yağ kullanmayın. Sebzeleri az pişirerek zeytinyağı ile tüketin. Glisemik indeksi yüksek pirinç, patates, beyaz un, şekerden uzak durun. Metobolizmanın en hızlı çalıştığı zaman saat 17.00 civarı. Tatlı yiyecekseniz bu saatlerde tüketin ve beyaz dondurma, muhallebi tavuk göğsü tercih edin.

Haberin Devamı

Sizin gençlik için uyguladığınız özel formüller var mı?

Yaşam biçimime özen gösteriyorum. Sigara içmiyorum, her gün ve her fırsatta yürüyorum, hareket ediyorum. Zaman zaman antioksidanlardan yararlanıyorum ve çok çalışıyorum. Her yıl Genç Yaşam Kongresi düzenliyorum. İki tane tıbbı dergi çıkartıyorum. Ailemle ve çocuklarımla çok mutluyum, iyi dostluklarım var. Sonuç olarak üretken, ve bedensel sağlığına özen gösteren ve her gün şükreden bir insanım.

Haberin Devamı

Öğle saatlerinde 10-30 dakika uyuyun

Uçmak varken yürümek niye? Hoşnutsuzluk, özlem ve sonsuz arayışlar yerine bulunduğumuz anda güzellikleri algılamalıyız. Anı kucaklayan insan kendini kucaklamayı öğrenir.

-Sabah erken kalkın: Sabahları insan vücudunu koruyan kortizon miktarının yüksek olduğu zaman dilimidir. Geç kalkınca hormon düzeyinin düştüğü bir dönemde güne başlamış oluyoruz, bu karaciğerde yağlanma, kalpte ve iç organlarda büyüme ve bölgesel şişmanlığa neden olur.

-Sabah, akşam hafif egzersizler ve yürüyüşler (5-10 dakika) eğilip kalkma hareketleri kan dolaşımını düzenler.

-Soğuk(Kışın ılık)duş almak

-İyi kahvaltı yapmak; sağlıklı ve iyi bir kahvaltı ile güne başlamak metabolizmayı gün içinde hızlandırır.

-Siesta: Öğle saatlerinde 10-30 dakika uyuyun.

-Huzurlu ve sakin bir akşam geçirin.

-Yeterli ve kaliteli uyku.

-Sorunlarla baş etmeyi öğrenmek: Sorunlar karşısında sakin ve serinkanlı kalmalı her koşulda olumlu ve çözüme odaklı düşünmek.

-Hedefli olmak üretmek ve şükretmek; şükretmezseniz problem üretirsiniz.

Haberin Devamı

Yaşlanmak ve ihtiyarlamak ayrı şeyler..

Terminolojide bir değişiklik yaptım ve yaşlanmak yerine “Yaş almayı“ kullanıyorum. Yaşarken yaşınızı düşünmeyeceksiniz. Ne yaptığınıza

ve yaşamın neresinde olduğuna bakacaksınız. Yaş alırken bedeninize yaptığınız yatırımlarla ilgili yaşam tercihleriniz sayesinde yaşam kalitenizi yükseltmelisiniz. Yaşamı güçlendirmek ve hızlandırmak elimizdedir. Sağlıklı beslenin, toksinlerden uzak durun.

Pozitif düşünce hastalıkları engelliyor

Genç kalmak için dikkat edilmesi gerekenler arasında pozitif düşüncenin de etkisi büyük. Prof. Dr. Tüzün “Çünkü stres ve negatif düşünceler hormonları etkiliyor. Stres tek başına vücudun bütün sistemini bozmak için yeterli. Stresin; sırt, bel, baş ağrısı, uyku, bağırsak bozukluğu gibi sonuçları sıkça görülüyor. Bunlar da zamanla kronik hastalıklara dönüşebiliyor” diyor.