Gazete Vatan Logo

Gaz-freni ilk kez yapabiliyoruz!

Bunu daha önce yapabilme imkanı yoktu

Ekonomiye gaz verme, fren yaptırma tartışmaları süredursun, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bunun büyük bir lüks olduğunu söyledi. Başçı, “Aşağı yönlü baskı olunca ekonomiyi destekliyor, iyi zamanlarda yavaşlatıyorsunuz. Bunu Türkiye tarihinde ilk kez yapıyor. Çünkü bunu daha önce yapabilme imkanı yoktu” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ”2013 yılında esnekliği büyük ölçüde koruyarak, öngörülebilirliği daha da artırmayı düşünüyoruz. 2013 yılında daha küçük adımlarla hareket edeceğiz” dedi.

Başçı, düzenlediği basın toplantısında Enflasyon Raporu’nu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yüzde 5’i göstereceğiz

Bir gazetecinin, kredi faizlerinin belirlenmesi ve enflasyon eşiğine ilişkin sorusuna Başçı, ”Biz finans kesiminin beklentilerini yüzde 6 ile 6.5 arasında tutmayı başarabiliyoruz, ama hedefimiz yüzde 5, evet burada bir uyumsuzluk var. Finans kesiminin dışında üreticilerin, tüketicilerin, enflasyon beklentilerine baktığımızda da bunun biraz daha yüksek olarak yüzde 8’lerde olduğunu görüyoruz. Finans camiasına aldığımız tedbirleri anlatmak mümkün, ancak bizim bunu vatandaşa anlatabilmemiz için birincisi kararlılık mesajı vereceğiz; ’Merkez Bankası enflasyon konusunda kararlı’, ikincisi bunun zaman içerisinde olacağı mesajını vereceğiz ve üçüncüsü bunu göstereceğiz. Enflasyonun düştüğünü göstereceğiz ve herkes bunu hissederek, yaşayarak bunu görecek ve görerek inanacak. Önce yüzde 5’i göstermemiz lazım” diye cevap verdi.

Alınan kararların, yönetim ve yatırımlar üzerindeki etkilerine ilişkin soruya da Başçı, ”Küresel gelişmeler yatırımları düşürücü yönlü çalışıyor. Parasal anlamda biz destekleyici konumdayız. Haziran ayından itibaren ağırlıklı ortalama fonlama faizimizi aşağı çektik. Bugün itibariyle kısa vadeli reel faizler negatif. Büyüme ve yatırımlar üzerinde dışarıdan aşağı yönlü baskı gelirken, Merkez Bankası tam tersine destekliyor. Bu döngü karşıtı bir para politikası. İyi zamanlarda ekonomiyi yavaşlatıyorsunuz, zayıf zamanlarda destekliyorsunuz. Bunu Türkiye tarihinde ilk defa yapıyor. Çünkü bunu daha önce yapabilme imkanı yoktu” diye konuştu.

Enflasyon tahmini 1.2 puan yukarı

Merkez Bankası vergi ve enerji fiyatlarındaki artıya bağlı olarak yılsonu enflasyon beklentisini 1.2 puan artırarak yüzde 7.4’e yükseltti. Merkez Bankası raporuna göre bu yılsonunda enflasyon orta noktası 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 ile yüzde 7.9 aralığında gerçekleşecek.

Irak ihracatta bir numara olur

İhracattaki gelişmelere de değinen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracatın, esnek ve başarılı bir şekilde daralan pazarlardan, genişleyen pazarlara kaydırıldığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin bir anlamda şansı, komşu ülkeler daha çok ithalatı artan ülkeler. Dünyada Afrika, Ortadoğu ve Rusya’da ithalat artıyor. Zor bölgelerde ihracat yapabiliyor musunuz bu önemli. Bizim iş adamlarımız yapıyor. Bizim ihracat sıralamamızda, İtalya ikinciydi, sonra Irak ikinci sıraya yükseldi. Bu hızla giderse gelecek sene Irak bir numara, Almanya iki numara olabilir.”

Haberin Devamı