Gazete Vatan Logo

Gay cinayetleri görmezden geliniyor

Fransız basınının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan'ın "Eşcinsellerin de hukuku var" açıklamasına İstanbul ve Ankara'daki eşcinsellerden cevap geldi: Yeni TCK eşcinsel haklarını yok saydı. Gay cinayetlerini işleyenler indirimden faydalanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir Fransız gazetecinin sorusu üzerine "Eşcinsellerin evlenme ve çocuk edinme gibi hak taleplerinin dini, siyasi ve hukuki yönleri vardır" sözlerine Türk eşcinsel oluşumları Lambda İstanbul ve KAOS GL'den yanıt geldi. Yeni Ceza Tasarısı hazırlanırken "Eşcinselliğe yönelik ayrımcılığın suç sayılması" için büyük mücadele verdiklerini belirten Lambda İstanbul Sözcüsü Yeşim Başaran, "On iki maddelik bir tasarı hazırladık. Mayıs ayında CHP Milletvekili Orhan Eraslan ile birlikte Meclis Adalet Alt Komisyonu'na tasarımızı sunduk. Ancak altı ay sonra hayata geçecek olan Yeni Ceza Yasası'nda eşcinsellerin haklarını düzenleyen hiçbir kanuna rastlayamadık" diye konuştu.

TCK tasarısının "ayrımcılık" maddesinin düzenlendiği bölüme "cinsel yönelim ayrımcılığı"nı da eklediğini bunun kabul görmediğini anlatan Başaran, şöyle devam etti: "Eğer bu madde kabul edilmiş olsaydı, eşcinseller iş ya da ev ararken farklı muameleye tabi tutulmayacaktı. Yine sağlık hizmetlerinden vergisini her ve Türk vatandaşı gibi yararlanıp, okudukları okullardan atılmayacaklardı." Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran ise eşcinsellerin hakları üzerine bir çalışma yapılmadığını belirterek "Türkiye daha bu sayfaya gelemedi" dedi. Oran, "Türkiye'de şu an insanların düşünce ve kendilerini rahatça ifade etmelerinin önündeki engelleri kaldırılmaya çalışıyoruz" derken, İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise "Ben böyle bir çalışma hatırlamıyorum" dedi.

'Bana çirkin ilişki teklifinde bulundu'
Eşcinsellerin Ankara'daki oluşumu KAOS GL Sözcüsü Umut Güner ise "Yeni TCK'nın gözardı ettiği eşcinsel hakları arasında gay cinayetleri de vardı. Türkiye'de gay cinayetleri işleyenler, 'Bana çirkin ilişki teklifinde bulundu' diyerek ceza indiriminden faydalanıyorlar. Biz bu cinayetlerde cezanın toplumsal bir gruba karşı işlendiği için ağırlaştırılmasını istedik. Ancak hukukumuz; yani Adalet Alt Komisyonu bunu görmezden geldi" dedi.

Avrupa ve dünyada eşcinsel hakları
AB'ye üye ülkeler arasında sadece Hollanda ve Belçika eşcinsellere evlilik hakkını vermiş durumda. 11 Avrupa ülkesinde ise eşcinsellerin "limitli birliktelik" hakkı var. Bu ülkelere yakında İngiltere'nin de katılması bekleniyor. Avam Kamarası'na sunulan bir yasa tasarısı gay ve lezbiyen çiftlere gönüllü birliktelik hakkı sağlamayı öngörüyor. ABD'nin Massachusetts eyaletinde ve Kanada'nın 4 yönetim birimde eşcinseller evlilik hakkına sahip.

Haberin Devamı