Gazete Vatan Logo

Gates’in harika jetleriyle havada taksicilik yapacak

Atasay’ın patronu Cihan Kamer, Bill Gates’in ürettiği 1 milyon 750 bin dolarlık Eclipse 500 jetleriyle hava taksi filosu kuracak. Avrupa ve Ortadoğu’ya hizmet vermeyi planlayan Kamer, gökyüzünün 4x4’ü denilen jetlerin üreticisi Eclipse Aviation’un temsilcisiyle anlaştı

Son olarak Sevgililer Günü öncesinde başlattığı ’taksitle pırlanta’ kampanyasıyla gündeme gelen Atasay Kuyumculuk’un patronu Cihan Kamer, yine adından söz ettirecek bir proje için kolları sıvadı. Kamer, Microsoft’un patronu Bill Gates’in de ortakları arasında olduğu Eclipse Aviation şirketinin iş jetleriyle hava taksi hizmeti verecek. Kamer, şirket yetkilileriyle anlaşmaya vardığında, Türkiye’nin yanısıra Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine hava taksiyle uçuş imkanı sunacak. 1 milyon 750 bin dolar olan Eclipse 500 jetlerinin Türkiye’deki alım-satım haklarını elinde bulunduran Mevlüt Türksoy ve Ekim Alptekin’den oluşan Türk işadamlarıyla prensipte anlaştığını belirten Kamer, Mart ayının ortalarında da Gates’in Avrupa’daki ortağı ETIRC Aviation’ın sahibi (European Technology and Investment Research Company) Roel Pieper ile görüşeceklerini söyledi.

Fizibilite sürüyor
Şu anda konuyla ilgili fizibilite çalışmalarının sürdüğünü de kaydeden Cihan Kamer, bu çalışmanın sonucunda kaç jet alınacağının, hangi ülkelere hizmet verileceğinin netleşeceğini vurguladı. Kamer, “Hava taksi hizmeti vermek istiyoruz ve bu çerçevede arkadaşlarımız fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Henüz kaç jet alacağımız belli değil. Bu işin kârlı olup olmadığını, kaç tane jet alacağımızı fizibiliteye göre belirleyeceğiz. Şirketin Türkiye temsilcileriyle prensipte anlaştık. Avrupalı ortak ile de görüşmelerimiz sürüyor. 15 gün sonra bir araya geleceğiz” dedi.

Dünyada satış rekorları kıran altı kişilik Eclipse 500 Projesi’nin Avrupa satış hakkını elinde bulunduran Hollandalı Pieper, ulaşım dergisi Transport’a verdiği röportajda Eclipse 500’ün Türk işadamları ve turizmcilere yepyeni fırsatlar açabileceğini, büyük siparişlerle hava taksi hizmeti verilebileceğini söylemişti. Pieper, 2009 yılından sonra Türkiye’de bir üretim merkezi kurabileceklerini de kaydetmiş ancak bu yatırımın hayata geçebilmesi için vergi kolaylığı, arazi tahsisi ve altyapı alanlarında destek verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gökyüzünün 4x4’ü
Eclipse Aviation’ı 1998 yılında Vern Raburn kurdu. Ortakları arasında dünyanın en zengin adamı sıfatını taşıyan Bill Gates’in de bulunduğu şirket, Eclipse 500’ü 500 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirdi. Eclipse 500, 4 bin 500 kilo uçuş ağırlığıyla benzerlerinden çok daha hafif olması sayesinde hem yakıt tüketimi daha az, hem de saatte 650 kilometreye varan hızıyla ideal bir uçuş sağlıyor. “Gökyüzünün 4X4”ü olarak nitelendirilen bu uçakların uçuş menzili 2 bin 371 kilometre. 900 metrelik pist uzunluğuna sahip havalimanlarına bile inebildiği için en az 1.500 metrelik piste inebilen en küçük jetlere karşı avantajlı.

Haberin Devamı