Gazete Vatan Logo

Garanti belgeleri için önemli uyarı!

Fatura garanti belgesi yerine geçmeyecek

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iki önemli yönetmelikte değişiklik çalışması yaptıklarını, bundan böyle satılan mala ait faturanın garanti belgesi yerine geçmeyeceğini belirterek azami tamir süresini de otomotiv sektörü dışında 30 iş gününden 20 iş gününe düşürdüklerini açıkladı. Ergün, ’Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’ ile ’Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin’ bazı maddelerinde değişiklik çalışması yaptıklarını söyledi.

Tamir süresi 20 gün

Ergün, piyasada yaygın olarak, satış esnasında tüketicilere söylenen “satılan mala ait faturanın garanti belgesi yerine geçebileceği” şeklindeki yanlış uygulamanın ortadan kaldırılması amacıyla yeni yönetmelikte ’faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceği’nin özellikle vurgulandığını ifade etti. ’İş günü’nün, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte açıkça tanımlanmaması nedeniyle tüketiciler ile satıcılar arasında uyuşmazlıklar yaşandığını da anlatan Ergün, yönetmeliğin tanımlar maddesine ’iş günü’ tanımının ilave edildiğini, böylece malın arızalanması halinde azami tamir sürelerinin nasıl hesaplanacağına açıklık getirildiğini, tüm ürünler için 30 iş günü olan azami tamir süresinde de değişiklik yaptıklarını anlattı. Ergün, bu sürenin otomobil, motosiklet gibi karayolu taşıtları dışında dışında diğer ürünler için 20 iş gününe düşürüldüğünü söyledi.

Bir ürünün arızasının 15 iş gününde giderilmemesi halinde, ürün tamir edilinceye kadar muadil bir ürünün tüketiciye verilmesine yönelik sürenin de 15 iş gününden 10 iş gününe indirildiğini anlatan Ergün, ayrıca yapılan değişiklikle bundan böyle imalatçı veya ithalatçıların ’kullanılmamış mallar’ için Bakanlığa garanti belgesi onaylatmak zorunda olduklarını, böylece garanti belgesine konu olan mallardan neyin kast edildiğine açıklık getirilmiş olacağını ifade etti. Ergün, ayrıca malın teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az 4 defa veya imalatçı-üretici veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde 6 defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılmasının yeterli olacağı hükmü getirildiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı