Gazete Vatan Logo

Füzeden beter tweet

ABD ile Rusya arasındaki Suriye gerginliği savaş korkusuna dönüştü. ABD Başkanı Trump’ın attığı ‘Hazır ol Rusya füzeler geliyor’ tweet’i piyasayı vurdu. Dolar/TL 4.20’yi test ederken, borsa sert düştü.

Füzeden beter tweet

ABD ile Rusya arasında artan Suriye gerilimi piyasaları vurdu. Hafta başından bu yana artan jeopolitik riskler ve Amerika’nın yaptırımları sonrası Rus piyasalarında yaşanan sert kayıplarla hop oturup hop kalkan piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı ‘Hazır ol Rusya çünkü füzeler geliyor’ mesajıyla adeta toz duman oldu.

Dolar/TL, 4.20 seviyesinden döndü. Dolar, TL karşısında yüzde 1.7 değer kazanarak 4.1937 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro 5.1940 TL ile rekor kırdı.

Altında yine rekor

ABD ile Rusya arasındaki savaş rüzgarından Borsa İstanbul da nasibini aldı. BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 4’e yakın kayıpla 106 bin puana kadar geriledi. Gram altın Kapalıçarşı’da 181 TL’yi geçerken, Cumhuriyet altını 1.195 TL ile tarihi zirveye ulaştı. Faiz tarafında da rekorlar görüldü. Gösterge 2 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 14.60’a çıkarken, 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 13.43 oldu. Piyasadaki yangın akşam saatlerinde hafiflerken, dolar/TL 4.12, euro da 5.09 TL düzeyine gevşedi. Borsa günü düşüş yüzde 1.32 düşüşle 109 bin 253 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Çalkantılı günü değerlendiren bir bankacı, “Gelinen seviyeler piyasada savaş fiyatlaması olduğunu gösteriyor. Emtia fiyatları, ABD tahvil faizlerinin seviyeleri net bir şekilde riskten kaçış eğiliminin hızlandığının işareti. Sorun Türkiye’yle özel olsa TCMB’nin aksiyona geçmesini beklerim ancak şu an yapacak pek bir şey yok” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına askeri yanıt verme ihtimali tartışılırken Donald Trump kendi kişisel Twitter hesabından attığı bu mesajla dünyayı sarstı: “Rusya, Suriye’ye giden füzeleri vurup düşüreceğini söylemiş. Hazır ol Rusya çünkü füzeler geliyor. Güzel, yeni ve akıllı füzeler. Gazla halkını öldürmekten zevk alan bir hayvanla (Beşar Esad) ortak olmamalısın.”

Hareketlilik Geçici müdahale ETMEMELİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin olarak, “Bunlar hiçbir şekilde Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor. Bu geçicidir. İşinize bakın. Önünüze bakın. Bu suni şekildeki hareketlenmeler bir şekilde mutlaka ve mutlaka geçecektir ve Türkiye yoluna devam edecektir” değerlendirmesini yaptı.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) düzenlediği Otomotiv Kongresi’nde konuşan Zeybekci, döviz kuruna müdahale etmemek gerektiğini söyledi. Zeybekci, şöyle devam etti: “Kura müdahale etmemek gerekiyor. Kurumlarımızın elinde güçlü ve etkili enstrümanlar var. Kura müdahale etmemekten kastımız döviz satışı şeklinde müdahale etmemektir.”
Satın alma gücü paritesine göre Türkiye’nin dünyanın 13’üncü, Avrupa’nın ise 5’inci büyük ekonomisi haline geldiğini aktaran Zeybekci, buraya kadar hakikaten harika işler yapıldığını ancak gelinen noktada artık yeni şeyler söylemek gerektiğini vurguladı.
Merkez gerekirse tedbir alacaktır
Başbakan Binali Yıldırım, Merkez Bankası’nın gündeme hakim olduğunu, gerekirse önlem alacağını söyledi. Başbakan Yıldırım, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Yıldırım, enflasyonla mücadelenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda hiçbir zaman rehavete kapılmadıklarını dile getirdi.
Faiz ve kur konusuna değinen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bunların konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz çünkü göstereler bu durumu doğrulamıyor, göstergelerimiz başka bir şey söylüyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bunların getirdiği geçici yaşanan dalgalanmalardır. Bunun etkileri hem geçici hem de sınırlı olacak. Gereken tedbirler tabii ki alınacak. Kurun karşılığı para politikasıdır. Para politikasından kim sorumludur; Merkez Bankası. Merkez Bankası gündemine hakimdir. Gerektiği zaman gerekli tedbirlerini de almıştır, bundan sonra da alır. Peki fiyat istikrarı, yani enflasyonu kontrol altına alma kimin görevi? Hükümetin görevi. Hükümet de enflasyona sebep olan unsurlar neyse, gıdadan tutun petrole varıncaya kadar, birçok ana kalemde çalışmaları ilgili Bakanımızın koordinasyonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu yapıyor. Bunları niye anlattım? Bunları bazı kafa karışıklığı yapmaya çalışan, maksatlı olarak ekonomimiz üzerinde soru işaretleri oluşturmaya çalışanlar var, bunlar duysun diye, vatandaşımız bunları duysun ve itibar etmesin diye anlattım.”
Gözler Çetinkaya’da
Döviz kurlarının rekor üzerine rekor kırmasıyla gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Piyasada, ‘TCMB faizle veya dövizle müdahale eder mi?’ sorusu yüksek sesle konuşulmaya başlandı. TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına 13 gün gibi uzun bir süre bulunuyor. Bu yüzden Merkez’in 25 Nisan’dan önce bir hamle yapıp yapmayacağı merak konusu. Önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki kapalı oturum sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtlayan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, dövizdeki yükselişi atak olarak yorumlamıştı. Dalgalanmanın nedenini Rusya piyasasındaki hareketlenmeye bağlayan Çetinkaya, “Biz atmamız gereken adımları atıyoruz. Gerektiği zaman gereken adımları atarız” diye konuştu.

Haberin Devamı