Gazete Vatan Logo

Ford'un yeni arcının sır gibi saklanan ayrıntıları ortaya çıkıyor

Ford yeni hafif ticari araçtan yılda 100 bin adet üretecek

FORD Otosan, 368 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldığı yeni hafif ticari aracın yıllık üretim kapasitesini 100 bin adet olarak belirledi. Şirket, Gölcük fabrikasının kapasitesinin ise artırılmayacağını açıkladı. Yeni araç, Türkiye ve yurtdışında önemli satış rakamları yakalayan Tofaş’ın Minicargo projesine rakip olacak. Gölcüklü Connect’in başka ülkeye kaydırılması gündemde

Ford Otosan’ın yeni hafif ticari araç projesinin sır gibi saklanan ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Şirketin, küresel ekonomik kriz sonrasında 485 milyon euro (950 milyon lira) yatırımla Transit modelini yenileme kararından sonra aldığı 368 milyon liralık yatırım teşvik belgesinin içeriğiyle ilgili bazı detaylar Resmi Gazete’de yayınlandı. Reuters’ta yer alan Resmi Gazete’nin 9 Şubat Çarşamba günkü sayısında yayımlanan yabancı sermayeli teşvik belgelerinin dağılımına ilişkin listeye göre, yeni ticari aracın yıllık üretim kapasitesi 100 bin adet olacak ancak bu 300 bin adetlik Gölcük fabrikasının toplam kapasitesinde artış yaratmayacak. Ford Otosan’a bu üretim için teşvik belgesi kapsamında; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istinası, sigorta primi işveren hissesi desteği ile vergi indirimi destekleri sağlanacak.

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Transit ve 368 milyon liralık yeni yatırımın Türkiye’nin yakaladığı istikrarın ödülü olduğunu söyledi. Otay, halihazırda Gölcük fabrikasında 200 bin adetlik Transit ve 100 bin adetlik Connect üretim kapasitesinin bulunduğunu yeni projeyle ilgi detayların ise Yönetim Kurulu tarafından alınacağını sözlerine ekledi.

Connect bizden gidiyor mu?

Otay projeyle ilgili yorum yapmaktan kaçınsa da, yeni hafif ticari aracın Tofaş’ın Fiat, Peugeot ile Citroen için ürettiği ve hem Türkiye’de hem de Avrupa’da önemli satış rakamları yakalayan Minicargo’ya rakip olması bekleniyor. Bir başka deyişle yıllık 100 bin adetlik üretim kapasitesine sahip araç, Connect modelinin daha küçüğü olacak. Yeni projeye rağmen Gölcük fabrikasının 300 bin adetlik üretim kapasitesinin aynı kalacak olması, daha önce de gündeme gelen “Connect modelinin üretimi Türkiye’den kaydırılacak” iddiasını da güçlendirdi.

Ford, Transit Connect modelini halen çok az miktarda üretilen Romanya ile Meksika’ya kaydırmayı planıyor. Aracın Meksika’da üretilecek olmasının nedeni ise Connect’in ABD pazarında yıllık 30-35 bin adetlik satışa ulaşmış olması. Nuri Otay da daha önce yaptığı açıklamada, Kocaeli’nde üretilen Transit Connect üretiminin Türkiye’de kalıp kalmayacağının henüz belli olmadığını söylemişti.
İşte Ford Otosan’ın yeni projeyle ilgili olarak 28 Ocak tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama: “11 Ekim 2010 tarihinde Yönetim Kurulumuz yeni Transit üretimi için 485 milyon euro (950 milyon lira) yatırım harcaması yapılmasını onaylamıştı ve yine aynı tarihte özel durum açıklamasını kamu aydınlatma platformuna göndermiştik. Söz konusu yeni Transit üretimi yatırımı için 976 milyon lira sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Ayrıca detaylı fizibilite çalışmaları devam eden yeni bir ticari araç projesi için de 368 milyon TL sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi alınmıştır.”

Üretim yüzde 10 artacak 264 bin adede çıkacak

Ford Otosan, bu yıl üretimini 242 bin adetten 264 bin adede çıkarmayı planlıyor. 9 yıldır üst üste pazar lideri olan şirket, 119 bin adedi iç pazar, 197 bin adedi yurtdışı olmak üzere toplam 316 bin araç satmayı hedefliyor.

12 yılda 1.8 milyar dolar yatırım yaptı

Ford Otosan 12 yılda Türkiye’ye 1.8 milyar dolarlık yatırım yaptı. Yeni Transit ve yeni hafif ticari araç projesiyle bu rakam 3 milyar dolara yaklaşacak.

Haberin Devamı