Gazete Vatan Logo

Foça’yı Palau gemisi kirletmiş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Aliağa’da fuel oille denizi kirleten Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisinin firmasına 1 milyon 644 bin 742 lira para cezası kesildi” dedi.

Foça’yı Palau gemisi kirletmiş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Aliağa’da fuel oille denizi kirleten geminin Palau bayraklı ‘Harrier’ olduğunu belirterek “Geminin firmasına 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesildi” dedi. Bakan Kurum, deniz kirliliğine yol açan geminin tespiti için bölgede bulunan gemilerden numuneler alındığını ve bu numunelerin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne analize gönderildiğini belirtti. Uydu görüntülerinden de deniz kirliliğinin izlendiğini bildiren Kurum, şunları söyledi: “TÜBİTAK raporlarıyla söz konusu atığın kaynağının Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğu tespit edildi. Geminin ait olduğu firmaya 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca denizde yapılan temizlik çalışmalarının tüm masrafları da firma tarafından karşılanacak.”

Savcı ifadelerini alacak

Foça’da denizi kirlettiği belirlenen Harrier adlı kuru yük gemisinin Hintli kaptanının da aralarında olduğu 18 mürettebat, ifade için Foça Başsavcılığına çağrıldı.

Personel, yakıtı bilerek denize pompalamış

Haberin Devamı

İZMİR’in Foça ilçesinde, sahil şeridine yayılan petrolü temizleme çalışmaları devam ederken, kirliliğin kaynağı da tespit edildi. Onlarca gemi ile tesis üzerinde yapılan incelemeler sonrasında tüm şüphelerin toplandığı gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen ‘Harrier’ isimli geminin olduğu, testler sonrasında belli oldu. Geminin söküm için getirildiği 28 Ağustos akşamı personelin bilinçli olarak yakıtı denize pompaladığı saptandı.