Gazete Vatan Logo

FLAŞ!.. LYS sonuçları açıklandı!

Sonuçlarınızı öğrenmek için tıklayın...

LYS sonuçlarına göre erkek adayların yüzde 42’si kız adayların yüzde 48’i üniversiteye girmeyi başardı. 8 bin 381 okul birincisi adaydan 6 bin 912’si üniversiteyi kazandı 1469 birinci açıkta kaldı. Kontenjanların yüzde 9’u dolmadı.

Sonuçları ÖSYM sitesinden öğrenmek için tıklayın

LYS yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınava giren 1 milyon 688 bin 804 aday arasından 1 milyon 58 bin 152’sinin tercih yaptığını belirtti. Demir, bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim/öğretim programlarında 378 bin 693 lisans, 277 bin 248 önlisans olmak üzere toplam 655 bin 941 kontenjan için tercih yapılmış, 345 bin 41’i lisans, 252 bin 467’si önlisans olmak üzere toplam 597 bin 508 aday üniversitelerin yükseköğretim programlarına kaydolma hakkını kazanmıştır. Bu yerleştirme sonucunda 58 bin 433 kontenjanın boş kaldığı görülmektedir” diye konuştu. Açık öğretim programlarına ise 87 bin 138 lisans ve 104 bin 521 önlisans olmak üzere toplam 191 bin 659 aday yerleştirildiğini belirten Demir, Türkiye genelinde kontenjanların yüzde 91’inin doldurulduğunu, geri kalan yüzde 9’luk boş kontenjanın ek yerleştirme ile doldurulacağını söyledi.

Okul birincileri döküldü

Devlet üniversitelerinin kontenjanlarının yüzde 95’ine, vakıf üniversitelerinin ise yüzde 78’ine yerleştirme yapıldığını ifade eden Demir, engelli olarak müracaat eden toplam 2 bin 694 adaydan bin 229’unun bir üniversiteye girme hakkı kazandığını ifade etti. ÖSYM Başkanı Demir, 8 bin 381 okul birincisi adaydan 6 bin 912’sinin üniversitelere yerleştirildiğini ifade ederek, bu adayların yaklaşık yüzde 18’inin üniversiteye giremediğini kaydetti. Demir, 2011-ÖSYS’ye başvuran 1 milyon 759 bin 998 adayın 789 bin 167’sinin üniversitelere kayıt olabilme şansı elde ettiğini ifade ederek, “Bunlardan lisans programına 345 bin 41 aday yerleştirilmiş diğerleri ise açıköğretim önlisans programları kazanmışlardır” diye konuştu.

En başarılılar Anadolu liseleri

“Yerleştirme sonuçları 2011-ÖSYS’ye başvuran adayların yaklaşık yüzde 45’inin üniversitelere kayıt olabileceğini göstermektedir” diyen Demir, sınavlarda kız adayların erkek adaylara göre daha başarılı olduğunun görüldüğünü kaydetti. Demir, kız adayların yüzde 48’inin, erkek adayların ise yüzde 42’sinin üniversiteye girmeyi başardığını söyledi. 2011-ÖSYS’ye başvuran 5 bin 583 lise birincisi kız adaydan 4 bin 695’i üniversiteye girerken, lise birincisi 2 bin 798 erkek adaydan 2 bin 217’sinin üniversiteye kayıt yapma hakkını elde ettiğini vurguladı. Demir, “Başvuran adaylardan Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve öğretmen liseleri mezunlarının yüzde 60 ve fazlası yerleşirken, akşam ve güzel sanatlar lisesi mezunlarından sadece yüzde 25’inin girdikleri görülmektedir” dedi.

Antalya lider

Demir, kayıt hakkı kazanan adayların il bazında incelemesinde ise Antalya, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova illerinden başvuran adayların yüzde 50 ve üzerindeki adayın üniversiteye yerleştirildiğini ifade etti. Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacağını belirten Demir, gelişmelerin ÖSYM’nin internet sitesinde olacağını söyledi.

Birinci ODTÜ’yü seçti

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 2011-LYS Türkiye birincisi olan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Doğa Hakyemez, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleşti. Hakyemez, LYS yerleştirme sonucunu eğitim aldığı dershanede öğrendi. Burada düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hakyemez, çok mutlu olduğunu ve istediği bölüme yerleştiğini söyledi. Sorulara kısa yanıtlar veren Hakyemez, ODTÜ’yü bulunduğu şehir ve verdiği eğitimin kendisine daha uygun olması nedeniyle tercih ettiğini, tercihini ailesiyle ortak bir karara vararak belirlediklerini ifade etti. Hakyemez, “elektrik-elektronik mühendisliğini neden tercih ettiğinin” sorulması üzerine, “Belirli bir nedeni yok ama daima istiyordum” diye konuştu. Dershanenin Genel Koordinatörü ve kimya öğretmeni Neslihan Süslü ise bu yıl da Türkiye birincisi çıkarmanın gurur ve mutluluğu içinde olduklarını belirtti. LYS’de matematik ve fen sorularının tümünü doğru yanıtlayıp MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Hakyemez’i kutladıklarını ifade eden Süslü, tercihini ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği olarak belirleyen Hakyemez ve üniversiteye yerleşen tüm öğrencilere başarılar diledi.

Davutoğlu önerdi kazandı

LYS’de TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Türkiye birincisi olan Özel Yamanlar Anadolu Lisesi öğrencisi Deniz Çağlın, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne yerleşti. Tatil için İstanbul’da olan Çağlın, LYS sonuçlarının ardından tek tercih yaptığını belirterek, yeni okulunun hayırlı olmasını diledi. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından gazetelerde “diplomat olmak istediği” yönündeki beyanının yer alması üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendisini aradığını hatırlatan Çağlın, şöyle dedi: “Sayın Davutoğlu beni aradığında tebrik etti, diplomat olmak isteyişimden de memnun olduğunu söyledi. Hukuk Fakültesi ile Uluslararası İlişkiler Fakültesi arasında seçim yapmayı düşünüyordum. Ben de konuşmamızda ’hangi okulu tercih etmeliyim’ diye sordum. Kendisinin Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora yaptığını anlattı. Üniversite seçiminde Dışişleri Bakanı Davutoğlu’yla konuşmamız etkili oldu. Uluslararası İlişkiler’e yöneldim.”

Haberin Devamı