Gazete Vatan Logo

Fiyatların en fazla yükseldiği il!

İkinci el konut fiyatları ve kiralar en çok Ankara’da arttı

Garanti Mortgage’ın desteğiyle Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2011 Mayıs ayı raporu yayınlandı.

REIDIN.com EmlakEndeks’e göre, Ankara, Mayıs ayında bir önceki aya göre ikinci el satılık konut fiyatlarında metrekare başına yüzde 0.34’lük değer artışıyla, fiyatların en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönem içinde ikinci el konut satış fiyatları Adana’da yüzde 0.32; İstanbul’da yüzde 0.30; Kocaeli’de yüzde 0.23; Bursa’da yüzde 0.22; İzmir’de yüzde 0.09 oranında artarken; Antalya’da yüzde 0.13 oranında azaldı ve geçen ay olduğu gibi fiyatların en fazla değer kaybettiği il oldu. Mayıs ayındaki metrekare başına kira değerleri incelendiğinde; Ankara, yüzde 0.47 değer artışıyla kiraların da en fazla yükseldiği şehir oldu

Yeni konut satış fiyatları, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.37 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.52 oranında artış gösterirken, yeni konut fiyatları son 1 yıl içinde reel olarak yüzde 0.6 geriledi. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “2011’in ilk çeyreği itibarıyla son bir yılda yeni konut fiyatlarında artış oranı yüzde 6.2 olurken, konut inşaat maliyeti yüzde 8.4 olmuştur. Mayıs 2011 itibarıyla son 1 yıl içinde TÜFE ise yüzde 7.17 oranında artarken, yeni konut fiyat endeksi ise yüzde 6.53 oranında artmıştır. Bu durum, konut fiyatlarının, son bir yılda ‘reel olarak’ ucuzladığını gösteriyor. Çünkü, yeni konut fiyatlarında yaşanan artış, son bir yılda hem enflasyonun, hem de konut inşaat maliyetlerindeki artışın altında kaldı. Bu göstergeler, konutta fiyat balonu yoktur savını güçlendiriyor” diye konuştu.

Konut kredilerinde % 25’lik özkaynak oranı artarsa satış beklentisi % 20 azalır

Cari açığın düşürülmesine yönelik tedbirler kapsamında konut kredilerinde bankaların verdiği yüzde 75’lik kısmın aşağı çekilebileceği konuşuluyor. Işık Gökkaya, konut kredilerinde bankaların sağladığı yüzde 75’lik finansman oranında gidilecek olası aşağı yönlü düzenlemenin, konut sektörüne olumsuz yansıyacağını belirterek, 15 puanlık olası bir indirimin konut satış hedefinde yüzde 20 civarı gerilemeye yol açabileceğini söyledi. Gökkaya, “Konut satışlarının 2011’de 450-500 bin adet olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak konut kredilerine yönelik tedbir alınabileceği beklentisi sektörde ciddi bir tedirginlik oluşturuyor. Böyle bir düzenleme satışlara olumsuz yansır. Yüzde 25‘lik oranının yüzde 40’a çıkabileceği konuşuluyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda 2011 satışları 350-400 bin adet aralığında kalır” dedi. Gökkaya’nın verdiği bilgiye göre, 2010 yılında konut satışları 357 bin adet olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise konut satışları geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 6 artışla 91 bin 71 adet oldu.

Özellikle markalı konutların satışında konut kredilerinin önemli olduğunu beraberinde getirebileceğini söyleyen Gökkaya, “Firmalar kendi pazarlama ve finansman stratejilerini gerçekleştirme yoluna gidebilirler. Bu nedenle sağlıksız bir yapı oluşabilir” diye konuştu. Gökkaya, konut kredilerinin GSYH’nin yüzde 5.5’i seviyesinde bulunduğunu, bunun sistem için bir risk oluşturmadığını söyledi.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise, “2010 sonunda 57.5 milyar lira olan konut kredileri Mayıs sonunda 65.3 milyar liraya ulaştı. Konut kredilerinin yılsonunda 72 milyar lirayı geçeceği görülüyor. Bu da yüzde 25 artışa işaret ediyor” dedi.

Haberin Devamı