Gazete Vatan Logo

Fiyat düştü, yabancı aldı

Türkiye genelinde konut fiyatları Eylül’de düşüşe geçerken, yabancıların talebi dikkat çekiyor. Kur avantajı ve vatandaşlık müjdesiyle yabancıların alımları arttı. Markalı konutlardaki satışların yüzde 18’i yabancıya yapıldı.

Fiyat düştü, yabancı aldı

Dövizdeki dalgalanmayla Türk Lirası değer kaybederken, bu durum yabancıların alım gücünde avantaj yarattı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Eylül’de markalı konut projelerinde yapılan satışların yüzde 18’i yabancı yatırımcılara yapıldı ve böylece yabancı yatırımcı oranı endeks tarihindeki en büyük sıçramalarından birini yapmış oldu. Son 2 yıl için rekor bir artış göstereren endeks, yüzde 11 olan son 6 aylık ortalamanın da 7 puan üzerine çıktı.

Senet yine zirve yaptı

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 3’lere kadar yükselmesi, konut alıcısını senetli satışa yöneltiyor. Markalı konutlarda Eylül ayında peşinat kullanım oranı yüzde 24 olurken, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17’ye indi. Senet kullanım oranı ise yüzde 49’dan yüzde 59’a yükseldi.

Konut fiyatları ilk kez düşüşte

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, Eylül’de ilk defa düşüş göstererek yüzde 0.07 değer kaybetti. Ancak son bir yıllık değişim yüzde 8.08 artış yönünde oldu. Yeni konutlarda da artış aylık yüzde 0.05, yıllık yüzde 3.05 seviyesinde.

Haberin Devamı