Gazete Vatan Logo

Fitch’lik işe yaramadı

Korkulan olmadı, Fitch’e en güzel cevabı piyasa verdi. 4 TL’ye çıkması beklenen dolar 3.79’a geriledi. Borsa yüzde 2.9 yükseldi. Analistler, “TL’de en kötü geride kaldı” dedi.

Fitch’lik işe yaramadı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ve S&P’nin not görünümünü ‘negatife’ indirmesi sonrası korkulan olmadı aksine piyasalar rahatladı. Kısa vade için TL’de en kötünün geri kalmış olabileceği beklentisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) likidite adımlarının desteğiyle dolar/TL’de haftanın ilk günü sert düşüş yaşandı.

Güne 3.86 seviyesinden başlayan dolar/TL, 3.7907’yi gördü. TL, dolar karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazanırken, bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.” Euro/TL de 4.016’dan 4.04’e kadar indi.

“Tüm sorunlarımız bitti diyemeyiz” yorumunda bulunan bir bankanın döviz müdürü, “TCMB örtülü olarak da olsa faizde 200 baz puan artışa gitti. Bu hiç azımsanamaz. TL’de değer kaybı yönünde alınan yabancı pozisyonlarının büyük ölçüde kapatıldığını görüyoruz. TL’deki negatif ayrışmanın artık bir miktar durmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Neden sert düştü?

-Merkez Bankası 1 milyar dolar tutarında

Haberin Devamı

1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı, TL faizini yüzde 11’de tuttu. İhaleye 900 milyon dolar talep geldi. TCMB likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin desteğiyle kurda hızlı düşüş görülmüş oldu.

-TL, 15 Temmuz darbe girişiminden bugüne kadar dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetti. Yılbaşından bu yana görülen düşüş yüzde 8 oldu. TL’den daha çok değer kaybeden bir para birimi görülmedi. Analisler, “TL için şu aşamada yeni bir gelişme olmazsa en kötü geride kaldı” dedi.

Yeniden para çekecek

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Tufan Cömert, “Türkiye’de piyasaların ciddi ilgi çektiği dönemleri düşünürsek, bunun büyük kısmı ülkemiz ‘yatırım yapılabilir’ değilken yaşandı. Şimdi de böyle olacak. Risklere dair fiyatlama tamamlandığı zaman Türkiye kredi notundan bağımsız olarak yeniden para çekecek” dedi.

Japon notçudan ‘Usul hatası’ eleştirisi

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in usul hatası yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Ökmen, oldukça dolu bir gündemle Türkiye’nin şu anda usulün tekniğin önüne geçtiği istisnai bir konjonktürden geçtiğini belirtti. “Önemli olayların arifesinde not değişikliği yapmamak derecelendirme literatürünün metodolojik olarak önemli bir taahhüdüdür” diyen Ökmen, böylesine istisnai konjonktür dönemlerini dikkate almadan yapılacak bir not değişikliğinin haksızlık ve adaletsizlik durumu oluşturacağının bilinen bir sonuç olduğunu kaydetti.

Orhan Ökmen, “Türkiye’nin yatırım yapılabilir notlarını koruma konusunda zorlandığı bir noktaya gelmiş olduğu ve hatta teknik olarak not indirimi zeminine ulaştığı hususunda hiçbir tereddüt yoktur. Ancak, konjonktürün böylesine istisnai dönemlerinde, usulün teknikten önce gelmesi gerektiği en açık ve en önemli bir tarafsızlık kuralıdır” dedi.

İstisnai dönem yaşanıyor

Japon JCR’ın Türkiye Başkanı Ökmen, Fitch’le ilgili olarak şu eleştirileri getirdi:

“Gündem konularının sonuçlarının şekillenmesini beklemek, öngörü hatasını, haksızlığı ve adaletsizliği önleyecek en doğru yöntemdir. Türkiye’nin yatırım yapılabilir notlarını koruma konusunda zorlandığı bir noktaya gelmiş olduğu ve hatta teknik olarak not indirimi zeminine ulaştığı hususunda hiçbir tereddüt yoktur. Ancak, konjonktürün böylesine istisnai dönemlerinde, usulün teknikten önce gelmesi gerektiği en açık ve en önemli bir tarafsızlık kuralıdır. Gündem konularının netleşmesini beklemeden not değişikliğine gidilmesinin, gündem konularının bir kısmının sonuçları üzerinde lehte ve aleyhte pozisyon yarattığı bilinmektedir. Rating kuruluşlarının, ülkelerde ilave pozisyon yaratmamaya veya ülkelerin kendi pozisyon sonuçları üzerinde etkili olmamaya özen göstermeleri beklenir. Not aksiyonlarının gerekçelerinde teknik olarak herhangi bir faktörel hatanın olmamış olması, usul hatasının varlığını yadsımaz.”

Haberin Devamı

Borsada rahatlama havası

TL’DE yaşanan pozitif gelişme, Borsa İstanbul’da da görüldü. BIST 100 endeksi yüzde 2.88 yükselerek 86 bin 237 puana çıktı. Bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 5’i buldu.

Haberin Devamı

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Portföy çıkışlarının önemli bir kısmı Moody’s not indirimi sonrasında gerçekleşti zaten. Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla bir rahatlama havası görülüyor. Bu kapsamda hisse senedi ve tahvil/bonolardan daha önce çıkışların gerçekleşmiş olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Fenerbahçe borsada da mağlup

Borsa İstanbul’da Galatasaray ve Beşiktaş hisseleri yükselirken, Fenerbahçe yatırımcısını üzdü. Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisselerinin fiyatı, futbol takımının Süper Lig’de Kayserispor’a 4-1 yenilmesinin ardından haftaya düşüşle başladı ve yatırımcısına yüzde 1.35 kaybettirdi. Beşiktaş hisseleri yüzde 3.29, Galatarasay yüzde 2.36 yükseldi.