Gazete Vatan Logo

Firari savcılar Ermenistan’da

Haklarında yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtikleri açıklandı. Diğer savcı Mehmet Yüzgeç’in ise nerede olduğu bilinmiyor.

Firari savcılar Ermenistan’da

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçlarından dolayı tutuklanmaları için ‘yakalama kararı’ çıkardığı üç savcı kayıplara karıştı. Savcılardan Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın önceki gece Sarp Sınır Kapısı’ndan 35 dakika arayla Gürcistan’a çıkış yaptıkları, ardından Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtikleri açıklandı.

Karar çıkmadan...

Artvin Valisi Kemal Cirit, eski savcılardan Öz’ün önceki gece saat 03.46’da, Kara’nın da 04.19 itibarıyla haklarında herhangi bir yakalama kararı verilmemişken Türkiye’den çıkış yaptıklarını söyledi. Cirit, geçiş zamanında haklarında herhangi bir yakalama ya da çıkış yasağı olmadığı için Öz ve Kara’nın çıkışlarının engellenemeyeceğine dikkat çekti. Vali Cirit, “Şahısların Gürcistan üzerinden Ermenistan’a çıkış yaptıkları tespit edilmiştir. Erivan’a geçiş yapabilmeleri için pasaport kullanmak zorundalar. Bizim, Gürcistan ile aramızda kimlikle geçiş sistemi mevcut. Herhangi bir havayolu kullanılmamıştır. Karayoluyla gelmişler ve oradan da yaya olarak çıkış yapılmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

İade hazırlığı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesi için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılacağı öğrenildi. Türkiye ile Ermenistan arasında cezai konularda adli yardımlaşma ve suçluların iadesi sözleşmesi bulunmuyor ancak iki ülke de Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesine (SİDAS) taraf. Bu nedenle Türkiye’nin Öz ile Kara’nın iadesini, SİDAS hükümleri çerçevesinde isteyeceği belirtildi.

KAÇIŞ FOTOSU

Anadolu Ajansı dün ‘Ermenistan’a kaçan Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın sınır kapısından çıkış anı’ başlığıyla görüntüler yayımladı. Sosyal medyada bazı kişilerse görüntülerdeki kişinin Öz olmadığı savundu.

Rahat kıyafetler

Vali Cirit, “Rahat kıyafetleri tercih etmişler. Hatta aynı renkleri, hatta aynı valiz boyutlarını, benzer şapkaları tercih ederek, bizim görüntülerden görüp incelediğimiz kadarıyla ve yarım saat da arayla çıkış yapmışlar. Öz’ün yanında kendi soyadına uygun bir hanımefendi de var. Ama biz bu konuyu bilemeyiz. Celal Kara yalnız çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Savcı Öz eşiyle gitmiş

Terörle Mücadele Ekipleri’nin incelemeleri sonucu savcı Zekeriya Öz’ün eşiyle birlikte station tipi bir araçla Sarp Sınır kapısına gittiği, kameraların göremeyeceği bir alanda araçtan inerek sınıra yürüdükleri, sınırdan geçtikten sonra da Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtikleri belirtildi. Savcı Celal Kara’nın ise başka bir araçla sınıra yakın bir yere gidip, araçtan inip yürüyerek sınırdan geçtiği, onun da zaman kaybetmeden Ermenistan’a geçtiği öğrenildi.

Yüzgeç aranıyor

SAVCILAR Zekeriya Öz ve Celal Kara ile birlikte aynı gerekçe ile hakkında tutuklama talepli yakalama kararı çıkarılan savcı Mehmet Yüzgeç’in ise, karardan sonra cep telefonunu bırakarak kaldığı yerden ayrıldığı ancak Türkiye’yi terk edip etmediği konusunda somut bir bilgiye ulaşılamadığı öğrenildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Terörle Mücadele Şubesi’ne yazı yazarak Yüzgeç’in yakalanması amacıyla çalışma başlattığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Gelip ifade verir’

Savcı Celal Kara’nın avukatı Niyazi Atasoy, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Müvekkilim ile 20 gün önce görüştüm. Kaçtığını sanmıyorum. Kaçacak olsaydı seçimlerden önce daha yoğun söylentiler vardı; o zaman kaçardı. Karardan haberdar olduğu an mutlaka gelip ifade verecektir” dedi.

22: Anadolu Ajansı’nın derlemesine göre ‘paralel yapı’ iddiasıyla başlatılan soruşturmalar kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 22 zanlı firari durumda.