Gazete Vatan Logo

Finanskent TOKİ’ye ilaç gibi geldi, arsalar ihale olmadan satılacak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar “Bu arsadan gelen parayla dar gelirliye konut yapacağız” dedi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar Ziraat, Halkbankası ve Vakıflar Bankası’na Ataşehir’de ayrılan Finanskent için imar çalışmalarını tamamlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdiklerini söyledi.

Arazide 4 bankaya 200 bin metrekare yer ayırdıklarını kaydeden Bayraktar, “Bu arazileri bankalara ihalesiz satacağız. Alıcı da satıcı da kamu olduğu için böyle bir yetkimiz var. Önce bağımsız, SPK lisansı olan bir değerleme şirketine çalışma yaptıracağız. Burada oluşacak fiyatı ikisi bankalardan ikisi de bizden olmak üzere 4 kişilik komisyonlar kurarak yeniden değerlendireceğiz. Nihai oluşacak fiyat üzerinde satacağız” diye konuştu.

Dar gelirliye ev parası

Satış işlemlerini yılın ilk çeyreğinin sonuna yetiştirmeyi planladıklarını aktaran Bayraktar, “Paraya sıkıştık. Buradan gelecek parayla alt gelir grubuna konut yapacağız” dedi.

Batı Ataşehir’de Finanskent’te komşu yaklaşık 500 bin metrekare arsa kalacağını bunu da hasılat paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkacaklarını anlatan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Buraya düşük yoğunluklu binalar yapacağız” şeklinde konuştu.

272 bin metrekarede 18 bin konut yapılacak

* Finanskent’e Batışehir’de ayrılan alan 272 bin metrekare. 2.5 emsale göre Finanskent’in inşaat alanı 680 bin metrekare olacak. Finanskent’e komşu alanda hasılat paylaşımı modeliyle 2 bin konut inşa edilecek. Hem konutlarda hem de Finanskent projesinde yükseklik serbest bırakıldı. Bu yapılırken Doğu Ataşehir’deki parselde ise yoğunluk azaltıldı. Toplamda 18 bin konutun inşa edileceği Finanskent’in düzenlemelerle Marmaray’a bağlantısı da sağlanacak.

Aileleriyle 20 bin kişi gelecek

Halk Bankası’nın bin 200, Vakıfbank’ın bin, Ziraat Bankası’nın bin 500, Merkez Bankası’nın ise 2 bin 565 çalışanı var. Bu kuruluşların taşınması halinde çalışanlar aileleriyle birlikte Ataşehir’e gelecek Bölgede 20 bin kişilik nüfus oluşacak. Bölge de hareketlenecek.

İlk home ofis Aslantepe’ye

* TOKİ’nin İstanbul’da yaşanan trafik sorunu karşısında geliştirdiği homeofis (ev ofis) projesinin ilk etabını Seyrantepe’deki Aslantepe stadyumuna komşu 46 bin metrekarelik arsaa inşa edeceklerini kaydeden Bayraktar, “Burada yaklaşık 92 bin metrekare alanlı homeofis projesinin ihalesini gelecek ay ayapacağız. Yine hasılat paylaşımı ile satışa çıkmayı planlıyoruz. Maslak-Levent hattının yanıbaşında, en büyük home ofis projesi olacak” diye konuştu.

‘Disneyland Ankara için daha uygun’

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasının doğru bir karar olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Bayraktar, Ankara’nın bir sanayi kenti haline getirilmesi gerektiğini açıkladı. Bayraktar, Ankara’da “Disneyland” projesini de gündemde tuttuklarını belirtirken, “Onu yapmamız lazım. Disneyland Ankara için daha uygun bir proje. Ortadoğu’dan, Türkiye’nin her tarafından uçakla, trenle, otobüsle gelinebilir. Gündemde bunu tutuyoruz” dedi. Banka binalarının yapılmasının teknik olarak 2-3 yıl süreceğini vurgulayan Bayraktar, taşınmanın özelleştirme gelirlerini de artıracağını söyledi.

Haberin Devamı