Gazete Vatan Logo

Finansal etkisi ne olur?

Darbe girişiminin ardından TL üzerindeki 4 temel risk, ‘Portföy çıkışları, özel sektörün döviz borçlarını çevirmekte zorlanması, hanehalkının döviz alımları ve cari açıkta genişleme’ olarak dile getirilirken analistler borsada orta vadede toparlanma, tahvil piyasasının da kredi notlarıyla yön bulmasını bekliyor.

Finansal etkisi ne olur?

HSBC ve Deutsche Bank analistleri Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin makroekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. “Türkiye Cuma gecesiyle Cumartesi öğleden sonra arasında geçen sürede 30-40 yıl geriye gitti” diyen Deutsche Bank analistleri, önümüzdeki süreçte AK Parti hükümetinin darbe girişimiyle ilişkili herkesin tamamen temizlendiğine inanıncaya kadar ordu ve yargıdaki temizliğin devam edeceğini söyledi. Analistler, bir sonraki aşamada dikkatin ekonomi, yatırım ortamı ve Türkiye’nin uluslararası itibarına döneceğini belirtti. Olayı geçici bir güven şoku olarak değerlendiren Deutsche Bank analistleri, yakın vadede büyük makro bir etki yaratmasını beklemediklerini dile getiriyor. Ancak kurumsal niteliğin zayıflamasıyla yatırım ortamı kötüleşebilir. Turizmdeki sıkıntıların artması da cari açığı yükseltebilir.

HSBC analistlerinin notlarında ise yaşananların büyüme tahminlerinde aşağı yönlü riskleri artırdığı belirtilirken, siyasi belirsizliğin güven ve özel harcamalar üzerinde baskı yaratabileceği kaydedildi. Analistler risk primindeki artışın sürmesi halinde yüksek dış finansman bağımlılığının yeniden endişe kaynağı olabileceğini belirttiler.

Haberin Devamı

TL’de 4 risk öne çıkıyor

Kurda beklentiler kısa vadede zayıf seyretmesi yönünde. Deutsche Bank’a göre zayıflığın nereye kadar büyüyeceğini veya ne kadar süreceğini tahmin etmek güç; ancak en azından kısa vadede diğer yüksek getirili rakiplerinin önüne geçmesi pek beklenmiyor.

Yıl sonu tahminini 3 seviyesinde koruyan HSBC’ye göre ise para birimi üzerinde 4 temel risk var:

1) Portföy çıkışları

2) Özel sektörün döviz borçlarını çevirmekte zorlanması

3) Hanehalkının döviz alımları

4) Cari açıkta genişleme

Hisse: Orta vadede toparlanır

HSBC analistleri Türkiye’de daha önce yaşanan siyasal stresin kısa vadede sert kayıplara neden olduğunu, ancak orta vadede bu durumun toparlandığını hatırlatarak bu kez de benzer bir süreç görülmesini beklediklerini dile getirdi.

Tahvil: Nota bağlı

Yerel eğrilerin kısa vadede parasal gevşeme beklentileriyle yatay seyretmesini bekleyen HSBC, uzun vadede ise fiyatların portföy çıkışları ve kredi derecelendirme kuruluşların atacağı adımlarla yön bulmasını bekliyor. Deutsche Bank da Türkiye için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’a düşürdü.

Haberin Devamı

Merkez’in tavrı bekleniyor

Merkez Bankası’ndan bugün faizde 50 baz puan indirim bekleniyordu. Ancak son gelişmelerden sonra ne karar alınacağı kestirilemiyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıyor. Darbe girişimi öncesi toplantıdan faiz indirimine gidilmesi bekleniyordu. Reuters’ın geçen hafta yaptığı ve 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların 13’ü koridorun üst bandında 50 baz puan indirim beklerken, beş katılımcı ise 25 baz puan indirim öngörüyordu. Ancak son gelişmelerden sonra beklentiler değişti.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, “Para Politikası Kurulu’nun toplantısı Türkiye için önemli bir sınav olacak. Darbe girişimi öncesinde, makul ve emin bir şekilde faiz koridorunun üst bandından 50 baz puan indirim bekliyorduk. Şimdi ise emin değiliz” dedi ve ekledi: “Ancak, eğer PPK her halükarda faiz indirimlerine devam ederse, bu koşulsuz bir genişlemeci para politikası yanlısı olduğunun göstergesi olabilir ki bu da TL’yi negatif etkiler.” Deutsche Bank ve HSBC, son gelişmelerden sonra Merkez’in faizi sabit tutmasını bekliyor. Deutsche analistleri bankanın gelişmeleri izledikten sonra bir ara toplantıyla da indirime gidebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Durumun nota etkisine bakılacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s (S&P) ve Moody’s darbe girişimi sonrası Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun etkilerini değerlendireceklerini açıkladı. S&P’den yapılan açıklamada orta ve uzun vadede yerel siyasi durum, bu duruma yabancı yatırımcıların nasıl yanıt vereceği, Türkiye’nin derecelendirmesiyle alakalı potansiyel makroekonomik etkiler, bankacılık sektörü ve gelecek birkaç günkü finansal transferlerin değerlendirileceği ifadesi yer aldı. Açıklamada ayrıca Aralık 2015’te yayınlanan S&P raporunda Türkiye’nin, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri (EMEA) arasında kısmi yüksek riske sahip olduğunun belirtildiği hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Moody’s de son yaşanan gelişmelerin kredi notuna etkilerini değerlendirdiklerini bildirdi. Moody’s’ten yapılan açıklamada “Daha önce yayımlanan raporumuzda belirttiğimiz gibi Türkiye’nin dış kırılganlıkları, siyasi dinamiklere bağlı belirsizlikleri, içerideki ve dışarıdaki jeopolitik türbülans kredi notu açısından zorluk oluşturuyor” ifadelerine yer verildi. Kuruluş, durumu gözlemeye ve fikirlerini paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.