Gazete Vatan Logo

Film çekene teşvik var

Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikle Türkiye’de film çekmek isteyen yabancı film yapımcılarına teşvik verilecek

Film çekene teşvik var

SKYFALL, Köstebek gibi ilgi çekici birçok yabancı filmin çekimine ev sahipliği yapan Türkiye, bu pastadan daha fazla pay almak için harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikle yeni destek türleri oluşturulduğunu, Türkiye’de film çekmek isteyen yabancı film yapımcılarına teşvik verileceğini açıkladı.

Bakanlığın sinema sektörüne verdiği desteklerin her yıl arttığını, teşviklerin büyük maddi tutarları içermediğini, sektörün büyüklüğü baz alındığında oranların sembolik kaldığını ifade eden Avcı, bu yıl 30 uzun metraj filme yaklaşık 26 milyon destek verildiğini anlattı.

Avrupa bunu yapıyor

Avcı, bu ayın başında animasyon, belgesel, kısa film, senaryo ve araştırma geliştirme projelerinin de değerlendirileceğini anımsattı. Türk sinema sektörüne ilginin ve güvenin arttığını, büyük bir Kore firmasının Türkiye’de sinema salonu zinciri satın aldığını aktaran Avcı, firmanın sadece gösterim değil yapımcılık da yapacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, başka şirketlerin de onları takip edebileceğine dikkati çekerek, “Yabancı film yapımcılarına yapabileceğimiz en büyük teşvik Türkiye’de film çekme maliyetlerini düşürmek. Pek çok Avrupa ülkesi bunu çok güzel yapıyor, kolaylıklar sağlayarak. Bulgaristan, Macaristan bunu yapıyor ve etkili de oluyor. Dolayısıyla o konuda Sinema Kanunu üzerinden bir çalışmamız var. Onu da inşallah yakın zamanda Meclise sevk edeceğiz” diye konuştu.

Bond gişe rekoru kırdı

Skyfall: 007 James Bond’un 25’inci halkası olan İngiliz, Amerikan ortak yapımı film, 2012’de çekildi. Başrolünü Daniel Craig’ın oynadığı film, tüm dünyada gişe rekorları kırdı.

Köstebek: 2011’de çekilen Fransız, İngiliz, Alman ortak yapımı film, John Le Carre’nin aynı isimli romanından uyarlandı. Soğuk savaş sonrası İngiliz istihbarat örgütü içinde yaşanan köstebek avını anlatan filmde, Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, Mark Strong gibi güçlü bir kadro rol aldı.

Hayalet Sürücü 2: Oscar ödüllü aktör Nicolas Cage’in, Violente Placido ve Ciaran Hinds’in başrolünü paylaştığı filmin final sahneleri Kapadokya ve Pamukkale’de gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Altın Yumruk İstanbul’da: 2001’de çekilen filmin başrolünde ünlü yıldız Jackie Chan oynadı.

Şark Ekspresinde Cinayet: Agatha Christie’nin Pera Palas Oteli’nde yazdığı aynı adlı romanından uyarlandı. Ingrid Bergman, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar ödülü aldı.