Gazete Vatan Logo

Filistin için iki yol önerdi

Cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, dün seçim çalışmaları için Konya’daydı. Hacıveyiszade Camii’nden cuma namazını kılan İhsanoğlu daha sonra Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından soruları yanıtlayan İhsanoğlu, “Etrafınızdaki sıkıntıları görüyorsunuz, ateş çemberi bizi sarmıştır. Bizim birlik ve beraberliğimizi korumamız lazım” dedi.

Cenevre’yi işaret etti

İsrail’in, Filistin’e karşı yaptığı zulümlerin ardı arkasının kesilmediğini belirten İhsanoğlu, şöyle devam etti: “Güvenlik Konseyi, oradaki vetolardan dolayı İslam dünyası oradan karar çıkaramıyor. Başka bir yol var. Yine BM’ye bağlı Cenevre’de bulunan İnsan Hakları Komisyonu var. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan devletlerin orada önemli sayıda sandalyesi var. Bunun yanı sıra Rusya, Çin, bir çok Asya, Afrika ülkesi ve bazı Latin Amerika ülkesi, bizim pozisyonumuzu destekliyorlar. 2009 yılında benzer hareket olmuştu. Havadan bombardıman ve yine yer hareketi ve yine savaşlardan yasaklanmış silahların kullanılmıştı. Ben orada da başka bir yol deneyip Cenevre’ye gidip İnsan Hakları Komisyonu’ndan karar çıkarttım. Güney Afrikalı Musevi asıllı bir hakimin başkanlığında heyet kurduk. Rapor hazırlandı ve bu raporda İsrail tarihinde ilk defa delillerle belgelerle savaş suçu işlediği tescil edilmiştir. Bu raporu tekrar BM götürdük ve orada kabul ettirdik. Şimdi yapılacak şey bunun tekrar edilmesi ve İsrail’in tekrar suçlu yakalandığını tespit etmek.”

Haberin Devamı

Uluslararası mahkeme

İhsanoğlu, İsrail’e katil demekle sorunun çözümlenmediğini ifade ederek, “Bunun dışında Filistin, artık BM üyesi olduğuna göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gitme hakkı doğmuştur. Orada İsrail ilk defa ceza mahkemesinin hakimlerinin önüne getirilmelidir. İsrail’i suçlayacağız. Katil diyeceğiz, cani, gaddar diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz” dedi.

Yatlarla oy toplanacak!

CHP Genel Merkezi tarafından İhsanoğlu için ‘Oylar Ekmeleddin’e’ yazılı dört gulet yat hazırlatıldı. 30 metre uzunluğundaki guletler, 10 Ağustos’a kadar Ege ve Akdeniz’deki plaj, tatil köyü ve koylarda gezecek.

Haberin Devamı

Sarıgül sahnede

CHP’nin İstanbul adayı olan Mustafa Sarıgül, uzun bir aradan sonra yeniden boy gösterdi. Sarıgül, İhsanoğlu’na Konya’da eşlik etti. İhsanoğlu’na, Mevlana’nın soyundan gelen bir Çelebi şal ve bayrak hediye etti.

Alperenler’den İhsanoğlu tepkisi

Alperen Ocakları Genel Başkanı Serkan Tüzün, BBP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek açıklamasının, “asla bir araya gelemeyecek” CHP ve BBP isimlerini bir araya getirdiğini belirterek, “Bu da BBP kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu eliyle oluşturulmuş Büyük Birlik ruhunu bağrından hançerlemiştir. Bu konuda Alperen Ocakları ile yapılmış herhangi bir istişare yoktur” dedi.