Gazete Vatan Logo

FETÖ’nün ilk kumpas davası 14 yıl sonra beraatle bitti!

Van’da YYÜ eski rektörleri Prof. Yücel Aşkın ve Prof. Hasan Ceylan ile cezaevinde intihar eden YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın da yargılandığı, 25 milyon dolarlık ihale yolsuzluğu davasında dokuz sanık da suçsuz bulundu. Dava iddianamesini itirafçı olan Savcı Ferhat Sarıkaya hazırlamıştı...

FETÖ’nün ilk kumpas davası 14 yıl sonra beraatle bitti!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörleri Prof. Dr. Yücel Aşkın ile Prof. Dr. Hasan Ceylan ile bazı üniversite görevlileri, tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla 14 yıldır yargılandıkları davadan beraat etti.

YYÜ Tıp Fakültesi için İspanyol Expansion şirketine ihale edilen tıbbı cihaz alımıyla ilgili usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Van Başsavcılığı’nca 2004’te başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Prof. Aşkın ve Prof. Ceylan ile YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin, Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara ile İspanyol Expansion firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral’ın karar duruşması görüldü. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Avukatlar, müvekkillerin suçsuz olduğunu belirterek cumhuriyet savcısının mütalaası doğrultusunda beraat kararı verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘İhale konusu edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçlarından beraat, ‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak’, ‘Görevi kötüye kullanmak’, ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘İhaleye fesat karıştırmak’ suçlarından da YÖK tarafından soruşturma izni verilmediği gerekçesiyle davanın düşmesine hükmetti.

Savcı Sarıkaya hazırladı

Sanık Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın avukatı Ertuğrul Çabuker, çok büyük bir haksızlığın 14 yıl sonra giderildiğini anlattı. Müvekkilinin ve diğer sanıkların haksız şekilde suçlamalara maruz kaldığını aktaran Çabuker, şunları söyledi: Bu FETÖ’nün ilk kumpas davalarından biri. Bu dava yüzünden hemşerimiz YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı 2005’te cezaevinde intihar etti. Verilen bu beraat kararı acıları telafi etmezse de mağdur olan insanların yüreğine bir nebze de olsa su serpti. Adaletin yerini bulmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu davanın iddianamesini Ferhat Sarıkaya hazırladı. O dönem mahkeme heyetinin üyelerinin büyük bölümü halen FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu.

Haberin Devamı

Ailesi tazminat parasıyla adına okul yaptıracak!..
Van YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı, ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturmada tutuklanıp konulduğu Van Cezaevi’nde 13 Kasım 2005’te intihar etmişti. Arpalı’nın ailesi intihardan sorumlu tuttuğu Adalet Bakanlığı aleyhine 500 bin TL’lik tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Aile alınacak tazminatla Enver Arpalı adına okul yaptıracak.