Gazete Vatan Logo

FETÖ’nün finans ağı deşifre oldu

FETÖ’nün finansal yapılanmasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında örgüte himmet topladığı ve finansman sağladığı iddiasıyla aralarında Boydakların da bulunduğu 137 kişi hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı

FETÖ’nün finans ağı deşifre oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede aralarında iş adamları Memduh Boydak, Bekir Boydak, Mahmut Sami Boydak’ın da bulunduğu 40’ı tutuklu 137 kişi şüpheli olarak yer aldı. İddianamede tüm şüpheliler için “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçundan 5 yıldan 10’ar yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca 125 şüpheli için “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar, 9 kişi hakkında ise, “Silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçundan 15 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede şu bilgiler yer aldı:

ABD’ye para aktarıldı

- Dünya Pazarlama A.Ş. bünyesindeki şirketlerin piyasaya faturasız sürülen mallardan elde edilen gelirler ile himmet ve bağış adı altında elde edilen gelirler kurulan paravan şirketler üzerinden FETÖ’ye aktarıldı.

- Piyasaya faturasız olarak sürülen (ev aletleri, kırtasiye malzemeleri vb.) mallların tahsilatçılar aracılığıyla toplanan bedelleri bölge sorumlularının hesaplarına yatırıldı, bu kişiler de paraları İstanbul’daki firma yetkililerinin hesaplarına gönderdi. Paralar buradan da FETÖ ile iltisaklı yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlere yönlendirildi.

Haberin Devamı

- Dünya Pazarlama A.Ş., 2011-2016 dönemleri arasında 6838 işlem ile toplam 75.632.501 TL tutarında havale aldı. Aynı 5 yıllık dönem içinde gönderilen havele ise 19107 işlem ile toplam 104.713.741 TL. Yapılan havaleler arasındaki fark kayıt dışı.

- Havalelerin 22.637.404 TL’si gerçek kişilere, 82.076.337 TL’si tüzel kişilere gönderildi. Gerçek kişiler şirket ortakları, tüzel kişiler de yine Dünya Pazarlama A.Ş.’ye bağlı şirketler.

Boydaklara transfer

- Memduh Boydak, Bekir Boydak ve Mahmut Sami Boydak, Bizim Menkul Değerler A.Ş’nin ortakları arasında. Bu şirketin MASAK veritabanında FETÖ bağlantısı var. Bu şirket FETÖ ile iltisaklı bir çok şirkette yönetici olan ve çok sayıda soruşturmada adı geçen şüpheli Ali Çelik’ten Mayıs 2012’de 2 işlemde toplam 2 milyon 323 bin TL havale aldı.

Haberin Devamı

17-25 Aralık sonrası artış

Söz konusu şirketler, Amerika’daki örgütün şirket ve eğitim kurumlarına 17-25 Aralık öncesi dikkat çekmemek amacıyla bin-100 bin arası dolar transferi gerçekleştiriyordu. Bu tarih sonrası söz konusu transfer, şirketlerin içini boşaltmak amacıyla onlarca kez 1 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.