Gazete Vatan Logo

Fethiye ve Buca’dan gitmişlerdi...

Yunanistan’a kıyameti yaşatan orman yangınında büyük kayıpların yaşandığı Nea Makri ve Neos Voutzas kasabalarını Türkiye’den giden Anadolulu Rum mübadiller kurdu

Fethiye ve Buca’dan gitmişlerdi...

Yunanistan’daki orman yangınında en çok zarar gören bölgelerden ikisinin mübadele ile Anadolu’dan Yunanistan’a göç eden Rumların yaşadığı kasabalar olduğu ortaya çıktı. Yangında onlarca kişinin hayatını kaybettiği kıyı şeridinde yer alan Nea Makri, Fethiye ve Kayaköy’den (Livissi) giden mübadillerin kurduğu bir kasaba. Nea Makri sahile inen patikayı bulamayan 26 kişinin hayatını kaybettiği noktaya çok yakın bir mesafede bulunuyor.

‘Yeni Fethiye’

Lozan Antlaşması’na göre Anadolu’dan 1 milyon 200 bin Ortodoks Rum ile Yunanistan’da yaşayan yaklaşık 500 bin Türk’ün zorunlu göçe tabi tutulduğu mübadelede Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköylü Rumlar da mübadil oldu. Osmanlıca’da adı ‘Meğri’ (Rumca’da uzak diyar anlamına gelen Makri’den geliyor) olan Fethiyeli 6 bin 500 kadar Ortodoks Rum, 1923-1924 yıllarında Yunanistan’a vardıklarında Atina’nın 30 km. kuzeydoğusunda sahildeki bölgeye yerleştirildi. Burada ev yapan Anadolulu Rumlar, kasabaya da memleketlerine duydukları hasret nedeniyle ‘Yeni Fethiye’ anlamına gelen ‘Nea Makri’ adını verdi.

Haberin Devamı

Mübadele müzesi yandı

Nea Makri de köylülerin mübadele döneminin anılarını yaşatan küçük bir Mübadele Müzesi yaptığı ancak yangında bu müzeninde yok olduğu belirtiliyor.

Fethiyeliler üzgün

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, sosyal medya hesabında bir mesaj paylaştı: Yunanistan’da yaşanan ve içerisinde Kayaköy’ümüzden mübadele sonrası Yunanistan’a giderek ‘Nea Makri’ şehrini kuran hemşehrilerimizin de yaşadığı yangın felaketinden dolayı büyük üzüntü duyuyor, hayatlarını kaybedenler için yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaraları sarmak için her türlü yardımı yapmaya hazırız.
Yeni Buca haritadan silindi!
Yangından etkilenen bir diğer bölge olan Neos Voutzas’ı ise İzmir’in Buca ilçesinden giden mübadil Rumlar kurdu. 1922’de bölgeden ayrılmaya başlayan Bucalı Rumlar 1923’ten mübadelenin sonlandığı 1930’a kadar parça parça ‘Yeni Buca’ adını alan Neos Voutzas’a yerleşti. Burada 19. yüzyıldan kalan evleri restore ederek kendilerine yeni bir yaşam kurdular. Yunan İtfaiyesi yangın sonrası Neos Voutzas’da kömürleşmiş cesetler bulduklarını açıkladı. Felaketzedeler bölgenin haritadan silindiğini açıkladı.

Haberin Devamı