Gazete Vatan Logo

Ferrari’ye rakip elektrikli otomobil

0’dan 100 km hıza 6.3 saniyede ulaşan 403 beygir gücündeki lüks spor sedan Fisker Karma, 195 bin euroya Türkiye’de satışa sunuldu

BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner, yıl sonuna kadar çift haneli satışa ulaşacaklarını belirterek, “Karma, yakıt-enerji tüketimi, periyodik bakım giderleri, MTV ve kasko giderlerini topladığınız zaman lüks spor rakiplerimize göre 5 yılda müşterimize 68 bin euro avantaj sağlıyor” dedi.

Türk halkı elektrikli otomobile çabuk alıştı. Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilen Fluence Z.E.’nin kısa sürede tutulmasından sonra, yeni elektrikli modeller Türkiye yollarında boy göstermeye başladı. Bugüne kadar seri üretilen en hızlı ve güçlü elektrikli otomobili Fisker Karma, Türkiye’de satışa çıktı.

BD Otomotiv, dünyanın en hızlı elektriklisini 195 bin eurodan (458 bin lira) başlayan fiyatlarla müşterilerin beğenisine sundu. BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner, daha önce verilen Karma siparişlerini teslim etmeye başladıklarını belirterek, 2012 sonuna kadar çift haneli satışa ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

Siparişler 3 ayda teslim

Yeni araç siparişlerinin de yaklaşık 3 ayda teslim edileceğini vurgulayan Boyner, Fisker Karma’nın EVer (Menzil Uzatmalı Elektrikli Araç) kategorisinde ithal edildiğini, aracın motor hacminin 2 litre olmasının avantaj olduğunu söyledi. Osman Boyner, şöyle devam etti:

“Fisker Karma, Maserati Quattroporte, Porsche Panamera gibi araçlara göre daha avantajlı. Aşağı yukarı aynı güvenlik, konfor ve performansı sunmalarına rağmen bu araçlar yüzde 130’luk ÖTV dilimine giriyor ve fiyatları 250 bin euronun üzerine çıkıyor. Ayrıca yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve bakım masrafları mevcut. Fisker Karma’da 4 yıl bakım masrafı da fiyata dahil. Ayrıca 5 yıl garanti veriyoruz. Yakıt-enerji tüketimi, periyodik bakım giderleri, MTV ve kasko giderlerini topladığınız zaman rakiplerine göre 5 yılda 68 bin euroya varan bir avantaj söz konusu.”

Türkiye’de motor gücü 85 kilovatı geçmeyen binek otomobillerde yüzde 3, 85-120 kilovat arasındakilerde yüzde 7, motor gücü 120 kilovatı aşanlarda yüzde 15 ÖTV uygulanıyor. Hem elektrikli hem de konvansiyonel motorlularda (hibrid) ise binek otoya uygulanan vergi sistemi geçerli. Fisker Karma bu nedenle yüzde 80’lik vergi dilimine giriyor.

Fluence’a rakip geliyor

Osman Boyner, Çin’li BYD E6 modeli için Avrupa’dan tip onayı beklediklerini belirterek, bu aracın sonbaharda ithal edilmesiyle daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşacaklarını belirtti. Elektrikli E6 modeli C sınıfta elektrikli Renault Fluence Z.E.’ye rakip olacak.

b>403 beygir güç üretiyor

FIsker Karma’da, lityum iyon pil ve 2.0 litrelik benzinli motor yer alıyor. İki motor sayesinde otomobil 403 beygir güç üretiyor. Araç, elektrikli motorla 80 kilometre yol katedebiliyor. Batarya sayesinde maksimum 153 km hıza ulaşabiliyor. Benzinli motorun da devreye girdiği Sport modda Karma 400 kilometre mesafe katedebiliyor. 6.3 saniyede 0’dan 100 km’ye çıkabilen Karma, 200 km/s hıza ulaşabiliyor. Otomobil, 100 kilometrede 2.1 litre yakıt harcıyor.

Hollywood starlarının tercihi

Kısa süre önce yollara çıkan Fisker Karma, Hollywood starları başta olmak üzere birçok ünlü isim tarafından tercih ediliyor. Örneğin ilk üretilen Karma’yı Leonardo di Caprio satın aldı.

Caprio’yu kendini çevreye adayan ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, ABD’nin eski Genel Kurmay Başkanı Colin Powell izledi. 18 yaşını dolduran genç yıldız Justin Bieber’a da doğumgünü hediyesi olarak menajeri Scooter Braun tarafından Fisker Karma hediye edildi.

Skoda’dan model atağı

Skoda, Mayıs ayında Türkiye’deki satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artırarak yükselen satış grafiğini sürdürdü. Skoda, yılın ilk 5 ayında toplam 3 bin 201 adetlik satış gerçekleştirdi. Skoda Yüce Auto Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, önümüzdeki aylarda pazara sunacakları yeni modellerin yanında, satış ve satış sonrasındaki hizmet kalitesinin artırılması ile de bu yükselişin süreceğini kaydetti. Kadirbeyoğlu, bu yılın başından itibaren satışlarında istikrarlı bir artış olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Segmentinin en ekonomik ve en çevreci modeli Yeti Greenline’ın pazara sunulmasıyla yakalanan ivme, Haziran ayında 1.6 TDI common rail teknolojisine sahip Roomster, Temmuz’da da yeni dizel motorlu Fabia modelimizin pazara sunulmasıyla devam edecek. Eylül ayında Citigo modelimizle yeni bir segmente gireceğiz. Kasım’da Türkiye lansmanını gerçekleştireceğimiz Rapid modelimizle de birlikte yıl sonuna kadar 2 yeni motor ve 2 yeni model sunarak yükselişimize devam edeceğiz.”

Fiat’ın mankenli dijital takvimi Oscar kazandı

Fİat’ın dijital 2012 takvimi projesi, 10. Altın Örümcek Ödülleri’nde otomotiv kategorisinde birinciliğe layık görüldü. Pazarlama iletişiminde web ve internet teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen başarılı projelerin daha iyi tanıtılması, bu alanda yapılacak yatırımların özendirilmesi amacıyla düzenlenen Altın Örümcek yarışmasında ödülü kazanan ‘www.2012fiattakvimi.com’ otomotiv alanında yılın en iyi web projesi unvanını elde etmiş oldu. Fiat’ın www.2012fiattakvimi.com adresli web sitesi projesi, ziyaretçilerine Fiat Bravo ve Fiat 500 gibi farklı Fiat modellerinin yanında kendileri için poz veren mankenleri fotoğraflayarak, kişisel 2012 takvimlerini oluşturabilmelerini sağlamasıyla dikkat çekiyor.

Fiat’ın web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, çektikleri fotoğraflar içinden en beğendikleri pozu bir takvim yaprağına yerleştirebiliyor. Ayrıca isteyen ziyaretçiler, kendilerinin oluşturduğu takvim yerine fotoğrafları önceden seçilerek hazırlanmış dijital Fiat 2012 takvimini de seçerek yıl boyunca kullanabiliyor.

Çekim sırasında ziyaretçilerin istenen fotoğrafları bilgisayarlarına duvar kâğıdı olarak indirebilmelerine olarak sağlanırken Facebook ve Twitter’dan arkadaşlarıyla paylaşıp, e-posta olarak gönderebilmeleri imkanı sunuluyor.

‘Yılın En İyi Motoru’ ödülünü Ferrari 458 kaptı

Ferrarİ’nin 458 Italia ve 458 Spider modellerinde kullandığı 4.5 litrelik V8 yapılı atmosferik motoru, Uluslararası Yılın Motoru yarışmasında ‘Yılın En İyi Performans Motoru’ ödülüne layık görüldü.

Geçtiğimiz yıl da aynı ödülü kazanan Ferrari’nin V8 motoru litre başına 127 beygir güç üretiyor. 4.5 litrelik motor 570 beygir güç ve 540 Nm’lik maksimum tork sağlıyor.

Ferrari Motor Departmanı Başkanı Jean Jacques, “Bu kadar güçlü rakiplere karşı bu önemli iki unvanı kazanmak doğal olarak büyük bir onur. Ancak daha da önemlisi bu durum sadece teknik uzmanlık değil, aynı zamanda gerçek dünyada sürüş keyfi açısından Ferrari’nin motor tasarımı konusundaki uzmanlığının eşsiz olduğunun kanıtıdır” dedi.

Geely’den Anadolu Araçlar’a ‘en iyi satış sonrası’ teşekkürü

Geely markasını Türkiye’ye ithal eden Anadolu Araçlar, 2011’de tüm Geely distribütörleri arasında en iyi satış sonrası hizmeti veren distribütör ödülünü almaya hak kazandı. Geely markası tüm dünyada Rusya, Ukrayna, Şili, Arjantin, Kolombiya, Peru, Suriye, Brezilya başta olmak üzere toplam 55 ülkede 82 distribütöre sahip. Anadolu Araçlar’a bu ödül, servis yapılanması, müşteri memnuniyeti ve garanti hizmeti gibi kriterler değerlendirilerek verildi. Anadolu Araçlar, 2008’den beri Türkiye’de Anadolu Grubu çatısı altında Geely markasının tüm pazarlama, satış ve satış sonrası organizasyonundan sorumlu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Çin’in en büyük özel sektör otomobil markası Geely, Avrupa’daki genişleme stratejisi doğrultusunda Türkiye’den sonra Avrupa’da başka pazarlara da girmeye hazırlanıyor. Küresel oyuncu olmak isteyen Geely Group, bu doğrultuda 2016’da Çin’de 1 milyon adet, yurtdışı pazarlarda 400 bin adet araç satışına ulaşmayı hedefliyor.

Civic’in 40. yaşına özel kampanya

Honda 40’ıncı yaşını kutlayan Civic Sedan modeline özel fırsatlar sunuyor. 9. nesil ile Türkiye’de Ocak ayında satışa çıkan yeni Civic Sedan, dosya masrafsız, 20 bin TL’ye kadar 12 ay yüzde 0.40 faiz oranıyla satılıyor. HondaFinans tarafından kullandırılan kredilerde geçerli olan kampanyadaki faiz oranları sadece 0 kilometre Civic Sedan araçları kapsıyor. 1972’de üretim bandından inen Civic, bugün 9 farklı nesil ile dünya genelinde 20 milyondan fazla sattı.

Haberin Devamı