Gazete Vatan Logo

Fen soruları zor Türkçe kolaydı

TEOG 2’ye giren öğrenciler genel olarak fen sorularında zorlandıklarını, buna karşılık Yabancı Dil ile İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük sorularının kolay olduğunu ifade ettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları dün sona erdi. Yurt içi ve yurt dışında 986 sınav merkezi ve 15 bin 814 okulda gerçekleştirilen sınavlara 1 milyon 270 bin öğrenci katıldı. Dünkü sınavlara giren öğrenciler Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinin her birinden 20’şer soruyu çözmeye çalıştı. TEOG’a katılan pek çok öğrenci, sınavların genel olarak iyi geçtiğini sadece bazı fen sorularının zor olduğunu söyledi. TEOG’a katılamayan öğrenciler için mazeret sınavlarının 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacağı belirtildi. Sonuçların haziranda açıklanması bekleniyor.

TEOG sınavının yapıldığı okullarda ilginç görüntüler de ortaya çıktı. 40 dakikalık her sınav sonunda öğrencilere 30’ar dakikalık dinlenme süresi verilirken bir çok öğrenci okul bahçesinde oyun oynayarak bir sonraki sınavın stresini atmaya çalıştı. Bir sonraki sınavı sınıflarında kalıp bekleyenler de oldu. Yeni sınav sisteminden memnun kaldığını dile getiren pek çok öğrenci ise iki gün süren maratonda Türkçe, İnkılap Tarihi ve din bilgisi sorularının kolay olduğunu ifade etti. Öğrenciler en çok matematik ve fen sınavında zorlandıklarını dile getirdi.

EĞİTİMCİLER NE DİYOR?

Zorlanmadan cevapladılar

- Fen ve Teknoloji: Sorular orta zorluktaydı. Bilimsel bir hata yoktu. İlk sınava göre daha yüksek nitelikte sorularla karşılaştık. Kazanımlar orantılı dağıtılmış. Deneye dayalı soruların sayısı oldukça fazlaydı. Laboratuvar çalışması yapan ve neden-sonuç ilişkisini kurabilen adaylar bu testte daha başarılı olur. Grafik okuma becerisi yüksek olanların daha iyi sonuçlar alacağı bir sınavdı. Sorular kazanımlara uygundu.

- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Müfredata ve kazanımlara uygun sorularla karşılaştık. Hatalı soru gözümüze çarpmadı. Genellikle orta zorlukta sorulara yer verilmiş.

- Yabancı Dil: Sorular, açık ve netti. Hedeflenen konu ve kazanımları kapsıyor. Soruların tamamına yakını okuduğunu anlamaya yönelik, bir kaç soruda kelime ve dil bilgisi sorularının, diyalogların ve cevap seçeneklerinin içine yerleştirilerek ölçülmeye çalışıldığı görüldü.

Son konular ağırlıktaydı

- Ali Ekber Pekşen (Fen Bilimleri Dershanesi): Fen ve Teknoloji soruları kazanımlara uygun, normal düzeyde ve kolay hazırlandığını söyleyebilirim. Ayırt edici nitelikte zorlayıcı soru yoktu. Soru dağılımında çocukların son gördükleri konulara ağırlık verilmiş. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları öğrencinin kavram bilgisini ölçmeye çalışan orta zorlukta sorulardan oluşmuş. Konu dağılımına fazla özen gösterilmemiş. Sorular öğrencinin bilgi düzeyine uygun seçilmiş. İngilizce soruları öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini, dil bilgisini, kelime bilgisini gördüğünü ifade edebilme becerisini, dikkatini ölçen kolay ve orta zorlukta sorular seçilmiş.

Bilimsel hata yoktu

- Yasemin Dündar (Bilfen İlköğretim Kurumları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı): Fen ve Teknoloji sınavı, kasımda yapılan TEOG sınavına göre kapsam geçerliliği daha yüksek nitelikte sorulardan oluşuyordu. İkinci genel sınav mantığına uygun olarak kazanımlar orantılı dağıtılmış. Sorular bilimsel hata içermemekle birlikte orta zorluktaydı. Laboratuvar çalışması yapmış, grafik yorumlama becerisi yüksek olan öğrencilerin daha iyi sonuçlar alacağı bir sınavdı.

18. soru eleyici olabilir

- Havva Güneş (Bilfen İlköğretim Kurumları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Bölüm Başkanı): İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında genellikle orta zorlukta sorulara yer verilmesiyle birlikte A grubu 18, B grubu 18’inci soru testin eleyici sorusu olarak göze çarpıyor. “Her şey güçlü bir Türkiye için” ünitesinden gelen soruda yer alan Atatürk’ün “...Devlet, gerek bireylerin özgürlüğünü temin için millet üzerinde bir nüfuza ve gerek millet ve memleketin bağımsızlığını koruyabilmek için kendine özgü bir nüfuz ve kuvvete sahip olmalıdır. O, bir siyasal nüfuzdur ki devlet kavramında kendiliğinden vardır ve devlet, onu halk üzerinde uygulamak ve milleti dışarıda diğer milletlere karşı savunmak yetkisine sahiptir” (Afet İnan, Medeni Bilgiler, s. 38.) sözü üst düzey yorum gücü gerektirdiği için öğrencilerin soruyu doğru cevaplamasını etkileyecektir.

Testler konulara uygun

- Seda Kaya (Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı): İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmış. Soruların MEB kitabında yer alan paragraf ve Atatürk’ün sözleri kullanılarak hazırlandığı görülmektedir. SBS’de olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen devam ettirilmiş.

‘Sorular anlaşılırdı’

- Erdem Çıplak- Senem Ertün (Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanları): Sınav soruları 8. sınıf kazanımlarına ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı sınırlamalara uygundu. Sınavda 8 deney sorusu, 3 grafik sorusu vardı. Bu durum öğrencilerin alıştıkları bir sistem olduğu için çözmekte zorlanmamışlardır. Sınav, akademik seviyesi çok iyi olan öğrencileri ayırt etmekte zayıf kaldı. Dersi düzenli takip eden ve sistemli ders çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği bir sınavdır.

Özellikle 18. soru zordu

- Ferda Gençel- Yavuz Gölbaşı (Bahçeşehir Koleji Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanları). İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde dikkati ilk çeken, soruların birinci merkezi ortak sınava göre daha zor olmasıydı. Müfredat dışı herhangi bir soru yoktu. Bu sınavın en çok tartışılacak ve ayırt edici sorusu A ve B kitapçıklarındaki 18. sorudur. Bu soruda özellikle vurgulanması gereken ders kitabında yer alan Atatürk’e ait sözdeki ‘siyasal’ kelimesinin cevabı içerdiği için sorudan çıkartılmış olması ve sözün son kısmında geçen ‘savunma’ kelimesinin varlığı öğrencilerimiz açısından en önemli çeldirici olmuştur.

Tablo okuma vardı

- Emel Bahçe (Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller Bölüm Başkanı): İngilizce sınav soruları müfredata uygundu ve kazanım dışı soru yoktu. Sınavda okuma parçası yerine tablo okumayı ve oradaki bilgiyi doğrudan aktarmayı içeren sorular yer aldı. Kelime bilgisi test edilen sorularda öğrencinin metinden çıkarım yapması beklenmektedir.

Tavan puan 800

Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlardan 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8. sınıf yıl sonu başarı puanının 100 tam puan olması durumunda tavan puan 800 olacak. Puan eşitliği durumunda sırasıyla Türkçe (T2), Matematik (M2), Fen (F2), Türkçe (T1), Matematik (M1), Fen (F1) puanı yüksek olan adaya, bunların eşit olması durumunda 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) yüksek adaya, bunların da eşit olması durumunda yaşı küçük adaya öncelik verilecek.

Haberin Devamı