Gazete Vatan Logo

Feda zamanı

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bilançoları en yüksek seviyede tutmanın zamanı olmadığını belirtti.

Feda zamanı

Bali, “Ülkenin doğrusu için sermaye esas bugünlere lazım. Maharetimizi zorda olanlar için kullanacağız” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, finans sektörünün darbe girişimine karşı çok sağlam durduğunu belirterek, “Mali bünyelerimizin sağlamlığı, yönetme tecrübemizin varlığı, kalitesi bu süreci de iyi yönetmemiz sonucunu yarattı” diye konuştu.

Bali, İş Bankası’nın 92’nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, mevcut ortamın cari performansları en yüksek seviyede tutma dönemi olmadığına işaret etti.

Bali, şöyle devam etti:

“Bu bilançoların yarattığı imkanlar bir şeye lazım olacaksa bugünlere lazım. Sadece kendinizi koruma refleksi geliştirmek için değil, içinde bulunduğumuz bütün bir ülkenin doğrusu için, o ekosistemin korunması için kullanılması gerek. Maharetimizi de bu yönde kullanacağız. Yapıcı, zorda olanı, zor olanı kolaylaştıracak tarzda kullanacağız. Piyasa dostu uygulamalardan kast ettiğim tablo budur benim. Yapılandırma gereği varsa yapılandırma… Çünkü mücbir nedenlerle ortaya çıkan tabloların farklı bünyelerde ortaya çıkardığı durumları yönetebilmek için iyi bir refleks göstermeli. Onun için finans sistemine ‘Sıra bizde’ derken, kast ettiğim bu idi. Bu dönem, cari dönem performanslarımızı geçmiş paradigmayla en yüksek seviyede tutma iddiasının sürdürüleceği bir dönem değil. Biz şu anda bankacılık sektörü olarak sistemin kısa süre içinde normalleşmesi, sahip olduğumuz değerlerin muhafazası ve daha da iyi noktalara getirilmesi için çalışacağız. Başka çaresi yok.”

Haberin Devamı

Hedefde değişiklik yok

İş Bankası’nın 2016 yılı hedefleriyle paralel bir performans sergilediğini vurgulayan Adnan Bali, darbe girişimi nedeniyle herhangi bir revizyon ihtiyacı duymadıklarını kaydetti. Bali, “İzleyeceğimiz politikalarla yılın başında hazırlamış olduğumuz iş programının hedeflerine uygun performans yakalayacağımızı öngörüyoruz” dedi. Bali, 2016 sonrası hedeflerinde de bir değişikliğin söz konusu olmadığının altını çizdi.

Vatandaşın 11 milyar dolarlık sıcak refleksi

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 15 Temmuz’un bankacılık sistemine etkisine dair şu yorumları yaptı: “Darbe girişimine karşı finans sektörü olarak yine çok sağlam durduk. Mali bünyelerimizin sağlamlığı, yönetme tecrübemizin varlığı, kalitesi, bu süreci de iyi yönetmemiz sonucunu yarattı. Ama şunun hakkını vermemiz lazım; finansal piyasalarda bir yönetme güçlüğü yaratacak yönde müşteri davranışı değişikliği de görmedik. Bu ülkenin darbe girişimine gösterdiği o sıcak refleks olağanüstü bir kıymet ifade eder. Örneğin 11 milyar doların üzerinde döviz satışının gelmesi ne demektir? Sadece tanklara karşı, can pahasına bir refleks gösterilmiş değil, güçlü bir ekonomik refleks de gösterildi. Bunların hepsini ben son derece kıymetli buluyorum.”

Haberin Devamı

Sermaye esas şimdi lazım, istiflemeyelim

Sermaye yeterlilik rasyolarının yaşananlara rağmen şu anda büyük oyuncularda yüzde 14-16 bandındaki seviyelerini koruduğunu vurgulayan Adnan Bali, “Şimdi çarklarımızı döndürerek, bu oranlarımızı yine muhafaza ederek, işimizi de bir yandan görmeye devam ederek, muhataplarımıza da kaynak, imkan yaratmayı sürdürerek gideceğiz. Sermaye lazımsa zaten bu işler için lazım. Böyle olması için lazım yani… Sermaye bir yere istiflenip de sadece kendinizi korumak için refleks geliştirme işi değil. Tam da başkalarının doğrusu için, başkalarına yönelik olarak hareket etmek için gerek” dedi.

Haberin Devamı

İş Bankası Genel Müdürü, şu noktalara dikkat çekti: “Büyük kuruluşlar kriz beklentisiyle, krize hazırlık yapıyorum diye sadece kendilerini koruyucu bazı tedbirler almaya kalkarlarsa aslında krize hazırlık yapmış olmazlar, bizzat krizi hazırlamış olurlar. Onun için bizim gibi kuruluşların ekonominin tamamını etkileyebilecek aksiyonlar bakımından bir krize hazırlık yapmaktan anlayacağı şey, varsa gelecekse öyle bir şey, onu püskürtecek, onunla ilgili etkileri yaşatmayacak tarzda imkanlarını sonuna kadar kullanmasıdır. Sermaye bunun için lazım. Sermaye tamponları bunun için gerekiyor.”

Dalga form değiştirebilir

Önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini değerlendirirken 2016’nın üçüncü çeyreğinin 15 Temmuz etkisinde geçtiğini ifade eden Adnan Bali, “Dördüncü çeyreğin önemli olduğunu düşünüyorum. Yani ‘Ne kadar normalleşeceğiz?’ sorusunun cevabıdır bu… Burada hızlı bir şekilde normalleşme sürecine geçebilirsek ertelenmiş taleplerle birlikte 2017’ye geçiş çok daha pozitif bir noktada olabilir” dedi. “Türkiye çok olağandışı bir şey yaşadı” diyen Bali, şöyle devam etti: “Bu olağan dışı hadisenin lokal, münferit, küçük bir grubun belki de basit bir cinnet hali gibi görülmesi mümkün değil. İlk etapta savuşturulmuş olsa bile, bu hadiseyi buraya kadar getiren dinamiklerin bundan sonra da farklı dalgaları olabilir. Önümüzdeki dönemde form değiştirerek de olsa teknolojide, enerjide, finansta bunun karşılığı olabilir. Onun için özellikle belirli sorumlu pozisyonlarda olan insanlar oluşabilecek yeni bütün risklere karşı gayet tedbirli ve tetikte olmalı.”

Haberin Devamı

Kârlılık dersi herkese

Bankacılık kârlarındaki düşüşü değerlendiren Adnan Bali, şunları söyledi: “Kârlılıkların aşırı düşmesinde herkese ders var. Bankacılık bana göre irrasyonel diyebileceğimiz agresif rekabet koşullarına girdi. Sektörün kendine keseceği fatura da var burada. Diğer taraftan makroekonomik olarak bankacılık sektörüne yönelik tedbirler de oldu. Bunların hiçbiri düzeltilemez, şeyler değil. Yeter ki istişare içerisinde hepimiz aynı amaçlara hizmet etmek suretiyle bunları çözmeye çalışalım.”

Faizler daha da düşebilir

Adnan Bali, “Şu andaki fonlama faizleri, enflasyon trendi, kurun bu seviyelerini muhafaza etmesi veya aşağıya doğru gitmesi ve kamu ekonomisindeki bu süreçleri yönetmeye yönelik mali bünye sağlamlığından gelen alan bir arada düşünüldüğünde faiz oranlarında bir miktar daha aşağıya doğru eğilim mümkün” dedi. Bali, Merkez Bankası’nın başından beri ortaya koyduğu piyasalara çok ciddi güven veren yaklaşımının yılın kalan bölümünde de devam edeceğini düşündüğünü belirtti.