Gazete Vatan Logo

Fed öncesi stres

Gelişmekte olan ülkelerde hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarından çıkış var. Türk Lirası da bu çıkıştan nasibini aldı. Dolar 3.95’i euro 4.86’yı geçti

Fed öncesi stres

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda 0.25 puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, yeni Başkan Jerome Powell’ın ayrıca bu yıl için 4 faiz artırımı sinyalini güçlendireceğine dair beklenti, gelişmekte olan ülkelerden sıcak para çıkışını hızlandırdı.

Sadece Türkiye değil, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya gibi ülkelerin hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarından çıkış yaşanıyor. Hindistan’dan çıkan para bu ay başından bu yana 1.4 milyar doları bulurken, Güney Afrika’dan 400 milyon dolar kaçış yaşandı. Türkiye’den de600 milyon doların üzerinde paranın çıktığı tahmin ediliyor. Bu çıkışlar hisse senedi piyasasında düşüş, tahvil faizinde ve kurlarda yükseliş getirdi.

Sepet kurda rekor

Gelişmekte olan ülkelerden çıkan para kurlarda sert hareketlere sebep oldu. Türk Lirası da hem dolar hem de euro karşısında değer kaybederken sepet basında da yeni rekorlarla hafta başladı.

Dolar, uzun bir aranın ardından yeniden 4 liraya yaklaştı. 3.98 ile kırılan rekorun ardından 3.70’lere kadar gerileyen dolar son 1 haftadır yaptığı atak ile yeniden tarihi rekoruna yaklaştı. Ancak bu kez sadece dolar değil, euroda da sert çıkış vardı. Zira dolar geçtiğimiz yılın sonlarına doğru 3.98’i gördüğünde, euro/dolar paritesi 1.17’lerdeydi. Dolayısıyla dolar 3.98 olduğunda, euro da 4.65’ler seviyesindeydi. Bu kez 1.23’lere yaklaşan euro/dolar paritesinin eşliğinde dolar 3.95’i yakalayınca euro da 4.86’ları zorladı. Sepet kurda da dolar henüz tarihi rekor seviyesini görmese de eurodaki ekstra artıştan dolayı tarihi zirve görüldü. Kurdaki bu sert artış, hisse senedi piyasasına da satış getirdi. Dün New York’un da nefatif bir açılış yapmasının ardından BIST’de satışlar arttı ve günü yüzde 1’in üzerinde değer kaybıyla kapattı.

Haberin Devamı

Merkez faizi artırır mı?

FED’in bu yıl için 4 faiz artırımı sinyali vermesi halinde doların TL karşısında yükselişinin artabileceği ve 3.98’deki desteğin kırılabileceği konuşulurken, bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın tavrı da önem kazanacak. Yaklaşan seçimler öncesi siyasilerin de baskısı ile faizde artışı yapamayabileceği konuşulan Merkez Bankası’nın farklı silahlarla kurun ateşini söndürmeye çalışacağı tahmin ediliyor. Moody’s’in not indiriminin ardından cari açıktaki artış ve enflasyonda istenen düşüşün gerçekleşmemesi TL’nin değer kaybını hızlandırmış görünüyor. Bu ekstra negatif sebeplerden dolayı TL’deki değer kaybının diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha sert olabileceğinden de korkuluyor.

Haberin Devamı