Gazete Vatan Logo

Fed’in faiz artışı ihtimali buharlaştı

ABD’li ekonomistlere göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki hafta faiz artışına gitme ihtimali çok zayıfladı. Farklı görüşler kafaları karıştırsa da sinyaller Eylül ayını işaret ediyor.

Fed’in faiz artışı ihtimali buharlaştı

ABD’li ekonomistler hayal kırıklığı yaratan Mayıs ayı istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Haziran’da faiz artışına gitme olasılığını ortadan kaldırdığı görüşünde birleşti.

Standard and Poor’s (S&P) Başekonomisti Beth Ann Bovino, ülkedeki istihdam artışının 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ABD Merkez Bankası’nı (Fed) beklemek zorunda bırakacağını belirterek, “Mayıs ayı istihdam raporu, Fed’in Haziran’da faiz artırma olasılığını tamamen yok etti” dedi.

Buna karşın, Fed’in uzun süre beklemede kalamayacağını öngören Bovino, “Şu an Fed’in 15 Haziran’da bitecek toplantısında faizleri sabit tutmasını bekliyoruz ancak uzun süre beklemede kalmayacaklar. Fed’in ekonominin ılımlı büyümeyi sürdürdüğüne dair yeni veriler geldikten ve Brexit belirsizliği geçtikten sonra Temmuz’da faiz artışına gitmesini bekliyorum” diye konuştu. Bovino, bununla birlikte Fed’in Eylül toplantısının ardından basın toplantısı düzenleneceği ve daha fazla veriyi değerlendirebilecekleri için 3 ay daha beklemesinin ihtimaller arasında olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Mott Capital Management Portföy Müdürü Michael Kramer da istihdam rakamlarının finansal piyasalara şok dalgaları gönderdiğine dikkati çekerek, “Sonuç olarak Fed’in bu yaz faiz artırma ihtimali, Cuma günü gelen istihdam raporuyla anında buharlaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Zaman yaklaştı

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Mayıs ayı için açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisine rağmen, ABD ekonomisinin yavaş geçen kış performansının ardından yeniden toparlanmaya başlamasıyla yeni bir faiz artışına yaklaştığını söyledi. Rosengren, ABD Merkez Bankası’nın faizleri artırma yolunda ilerlediği ancak bunun 14-15 Haziran’daki toplantıda gerçekleşmeyebileceği sinyalini de verdi.