Gazete Vatan Logo

FED'den beklenen açıklama geldi

FED toplantıdan sonra yaptığı açıklamada ‘kaydedeğer süre’ ifadesini korudu ancak ton değiştirerek ilk kez ‘sabırlı olunacak’ ifadesini de kullandı... Merkez Bankası Başkanı Başçı, elindeki tüm araçları gerektiği zaman kullanmaya hazır olduklarını açıkladı.

FED'den beklenen açıklama geldi

ABD Merkez Bankası Fed, yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantısını yaptı. Fed, faizleri sıfır seviyede tutmaya yönelik yönlendirmesini "kaydadeğer bir süre" tanımıyla devam ettirdi. Ancak Fed yetkilileri, faizlerin 2015 ikinci yarısından itibaren yüzde 1,125 seviyesine yavaş şekilde çıkarılacağını da işaret etti. Fed'den yapılan açıklamada, "Faizlerin ne zaman yükseltilmeye başlanacağına yönelik sabırlı olunacağı" ifadesini kullandı.

Analistler kaydedeğer süre ile sabır ifadesinin aynı anda kullanılmasının şaşkınlığını yaşadı. İlk ifade çıkarılıp yerini sabır almış olsaydı, faiz artırımının ilk çeyrek itibarıyla yapılabileceği şeklinde algılanacaktı. Ancak FED tonlama değişikliği yapmayı tercih etti ve hem uzunca bir süre hem de sabır ifadesini kullanmayı tercih etti. Böylece faiz artırımına başlamak için en az 2 çeyrek daha bekleyeceğini yani 2015 Haziran'ının görülebileceğini ima etti.

Sabır tutanaklarda

Rusya'da Ruble'nin sert hareketleri yüzünden git gellerle dolu bir dönem geçiren piyasalar esas karar verici olan FED'in iki gün süren toplantısının sonucuna kilitlenmişti. FED'in toplantı sonrası yapacağı açıklamada tek bir cümlenin yerinin değişmesi bile dünyada tüm hesapları değiştirecekti. Toplantı sonunda "Faizlerin uzunca bir süre sıfıra yakın düzeyde kalacak" ifadesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği merakla bekleniyordu. Bu ifade toplantıda FED başkanlarının tartışmasına açıldı. Bazı FED yetkilileri çok iyi gelen istihdam artışından sonra bu ifadenin kaldırılmasını istedi. Bazı FED üyeleri ise bir süre daha bu ifadenin tutanaklarda kalmasından yana görüş beyan etti. Günün sonunda tonlama değişikliği ile her iki tarafında makul görebileceği değişik bir dil kullanılmış oldu.

Haberin Devamı

Piyasalarda kafalar karıştı

FED'in bu beklenmeyen ifadesi piyasalarda da karışık bir seyre neden oldu. İfadenin kalkması doların tüm para birimleri karşısında biraz daha güçlenmesi anlamına gelecek. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri son 1 haftadır güçlü gelen istihdam verisinden sonra dolar karşısında değer yitirmiş vaziyette. Ancak bu ifadenin kalkması halinde gelişen ülkelerden para kaçışının belirgin biçimde keskinleşme ihtimali de var. Buna petroldeki düşüş ve yanıbaşımızdaki Rusya'nın krize gireceği beklentisi eklenince TL en kırılgan para birimlerinden birine dönüşebilir.

Haberin Devamı

SİLAHLARIMIZI GEREKTİĞİ ZAMAN KULLANIRIZ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceğini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği sunumun ardından gazetecilere açıklama yapan Başçı, şunları söyledi:

Öncelik enfyasyonu düşürmek

“Komisyon üyelerimize, enflasyonu düşürmeye, fiyat istikrarına odaklı bir para politikası ile birlikte zaten Türkiye’nin temelleri sağlam olduğu için bu tür çalkantıların etkisi her zaman için geçici olur, onu vurguladık. Çok önemli olan husus elimizdeki bütün politika araçlarıyla enflasyonu düşürmeye şu anda odaklıyız. Petrol fiyatlarındaki gelişmeler orada yardımcı olacak. Büyümeye de oradan olumlu bir katkı gelecek.”

Haberin Devamı

Hareketlilik tüm dünyada

Gazetecilerin, ‘Fed’e göre gerekirse faiz artırırız demişsiniz’ sorusu üzerine Başçı, “Biz şöyle söyledik; elimizdeki bütün araçları gerektiği kadar gerektiği yerde kullanıyoruz ve bundan sonra da kullanmaya hazırız, amacımız da enflasyonu düşürmek. Genel olarak her türlü aracı gerektiği zaman, gerektiği kadar, gerektiği ölçüde kullanırız” yanıtını verdi.

Piyasalardaki hareketliliğin hatırlatılması üzerine de Başçı, “Ama her yerde, bütün dünyada yaşanıyor. Türkiye’ye olan etkilerini en aza indirme konusunda enflasyonu düşürmeye odaklı duruş yardımcı olacak” dedi.

RUBLE DİPTEN GERİ DÖNDÜ

Rusya’yı adeta 1998’deki kriz günlerine geri götüren piyasalardaki dalgalanma, alınan önlemlerle duruldu. Rusya Maliye Bakanlığı, rubledeki sert düşüşü önlemek için döviz stokundan satış yapma kararı aldı. Bakanlık yaklaşık 7 milyar dolar tutarındaki döviz stokundan satış yaptığını açıkladı. Rusya Merkez Bankası da rublenin sert değer kayıpları nedeniyle finansal piyasalarında istikrarı desteklemek amacıyla bir dizi önlem aldı. Merkez bankasının açıklamasına göre, ihtiyaç olması halinde Rus bankalarına ve finans şirketlerine sermaye yardımı yapılacak. Ayrıca ihtiyaç olması halinde ek döviz ihaleleri düzenlenecek ve bankaların ellerindeki menkul kıymetlerde gerçekleşen değer değişikliklerini bilançolarına yansıtmalarına geçici moratoryum getirilecek.

Haberin Devamı

Önceki günü sert düşüşle kapatan ruble, kararın ardından değerlenmeye başladı. Müdahale öncesi dolar karşısında yüzde 2 düşüşte olan ruble, müdahale sonrası yüzde 8.9 değer kazandı. Dolar/ruble kuru 60’a altına geriledi. Salı günü dolar/ruble 80 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Ekonomiden sorumlu kurmayları, merkez bankası ve büyük şirketlerin yöneticileriyle bir araya gelen Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev’in de para piyasalarında sert bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söylediği ve piyasa mekanizmalarına dayalı adımlar atılması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

DOLAR 2.33 TL’NİN ALTINA GERİLEDİ

Rusya’daki dalgalanmanın bir dizi önlemle sakinleşmesinin Türkiye’ye olumlu yansıması görüldü. Borsa İstanbul, gelişmekte olan ülke varlıklarında satışları tetikleyen Rusya Borsası ve rubledeki değer kaybının tersine dönmesiyle birlikte günü yüzde 2.06 yükselişle kapattı.

Rublenin önceki gün yüzde 20’ye yaklaşan değer kaybına paralel olarak 3.600 puan gerileyen BIST-100 endeksi kayıplarının yarısını telafi ederek 80.820 puandan kapattı. 2.4140 ile rekor kıran dolar kuru, Merkez Bankası’nın yeni bir adım atması sonrası geriledi. Dolar/TL bankalararası piyasada 2.33’ün de altına indi ve 2.3315’e kadar geriledi. Finansinvest Yatırım Danışmanlığı yöneticisi Serdar Pazı, “Hisselerde Rusya ile bağlantılı hareketler görüyoruz. Bu hafta içinde siyasi gelişmelerden ziyade neredeyse tamamen Rusya ilgili hareketler gördük. Rusya Merkez Bankası’nın ek önlemler açıklaması, sermaye kontrollerine yönelik endişelerin bertaraf olmasıyla önceki günkü düşüşün yarısını geri aldık” dedi.