Gazete Vatan Logo

Fazıl Say’a ambargo iddiası

Kültür Bakanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın programındaki konserlerde Fazıl Say bestelerini çıkarttığı iddia edildi. Say ‘Bakanlıktan bir açıklama bekliyorum’ dedi

Dün, Sanattanyansimalar.com adlı sitede yer alan habere göre, Fazıl Say’a Kültür Bakanlığı’ndan ambargo uygulandığı iddia edildi. Haberde bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) programındaki konserlerde Say bestelerini çıkarttırdığı söylendi.

‘Bakan onayıyla...’

Devlet Orkestraları’nın yönetim kurullarının yıllık sezon programlarını hazırladıktan sonra Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne iletildiğinin ifade edildiği haberde, programların bakan onayı ile resmen uygulandığı bilgisi yer aldı.

CSO’nun bakanlığa gönderdiği programında, iki ayrı haftada Fazıl Say’a ait eserlerin bulunduğu bilgisi ise haberde şu sözlerle anlatıldı: “Kasımda şef Rengim Gökmen’in yöneteceği bir konserde ‘İstanbul Senfonisi’ çalınacak, mayısta ATO Congresium’da verilecek konserde şef Naci Özgüç yönetiminde bestecinin ‘Su’ başlıklı piyano konçertosuyla, ‘Yunus’un Sırtındaki Çocuk -Hermiyas’ başlıklı eseri seslendirilecekti. CSO’ya sözlü olarak Say’ın solist olarak yer alacağı ve eserlerinin çalınacağı programların değiştirilmesi, aksi takdirde yıllık programın bakan tarafından onaylanmayacağı bildirildi.”

Haberin Devamı

CSO’nun 2 Ekim’deki açılış konseri öncesinde yapılan bu bildirimin ardından orkestranın, programda istenilen değişikli yapmasıyla birlikte bakanlıktan onay aldığı da iddia edildi.

Ağbaba’dan Say sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Gönderilen listede olmasına rağmen, Bakan Onayı ile çıkan CSO’nun 2014-2015 yıllık programında, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın eserlerine yer verilmediği doğru mudur?” ifadesi yer aldı.

‘Sebebi nedir?’

Fazıl Say, konu ile ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti: “Eserlerimin CSO yıllık orkestra programından çıkarılmasının sebebi nedir? Bakanlık cevaplamalı.” Konu ile ilgili görüştüğümüz Say’ın asistanı sanatçının Japonya’da olduğunu ve gerekli açıklamayı Twitter üzerinden paylaştığını ifade etti. Kültür Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Haberin Devamı