Gazete Vatan Logo

Faturayı takip eden vergi iadesini alıyor

Yurtdışında firma adına yapılan konaklama, yemek, akaryakıt, araba kiralama ve reklam gibi tax free uygulamasının dışındaki harcamaların da vergi iadesini almak mümkün

2000 yılında başlatılan uygulama ile yurtdışında yapılan konaklama, yemek, akaryakıt ve reklam gibi harcamalarda ödenen katma değer vergisini nakit olarak geri almak mümkün. Faturalarla birlikte harcama yapılan ülkenin yetkili birimlerine başvurulduğunda vergi iadeleri en geç 6 ay içinde firmaya gönderiliyor. Yapılan harcamaların ortalama yüzde 20'si geri alınabiliyor. Tek şart ise vergi mükellefi olmak. Vakıflar ve bireysel harcamalar bu haktan yararlanamıyor. Bireysel harcamalar için tax free uygulaması bulunuyor. Fakat Türk firmaları böyle bir uygulamadan haberdar olmadığı için her yıl 150-300 milyon dolar arasında vergi iadesini yurtdışında bırakıyor.

28 ülkede geçerli
Yurtdışında yapılan harcamalardan vergi iadesi alma hakkı ilk olarak 1996 yılında AB'ye üye ülkeler kapsamında gündeme geldi. 2000 yılına kadar bu haktan sadece AB üyesi ülkelerin vatandaşları yararlanabiliyordu. 2000 yılında ise bu uygulamanın sınırları genişletilerek sisteme dahil olan ülkelerin sayısı artırıldı. Bugün Belçika'dan, Avusturalya'ya kadar 28 ülkede yapılan harcamalardan KDV iadesi alınabiliyor.

Tax free değil
Bu uygulamanın tax free ile karıştırılmaması gerekiyor. Tax free uygulamasında sadece giyim malzemeleri, bazı dijital ürünler gibi harcamalarda vergi iadesi alınabiliyor. Fakat firmalara tanınan bu hak ile otelden, yemeğe hatta reklama kadar yapılan tüm harcamaların iadelerini almak mümkün. Uygulamada ortaya çıkacak suistimallerin önüne geçilmesi amacıyla da bazı kurallar konulmuş. Örneğin faturanın mutlaka firma adına düzenlenmiş olması gerekiyor. Eğer firma çalışanı adına fatura düzenlenmiş ise iade başvurusunda o kişinin firmada çalıştığının kanıtlanması gerekiyor. Kuşkusuz bu işin en zor yanı başvuruyu yapıp, iade için o aylık bekleme süresini göze almak. Ancak bu boşluğu gören bir danışmanlık firması Türkiye'de faaliyet gösterip, yurtdışında da harcamaları olan şirketler için bu konuda danışmanlık ve iade takibi işi yapmaya başlamış. 2001 yılında kurulan Milenyum Danışmanlık, firmalar adına tüm başvuruları yapıp, takip ediyor. Milenyum Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gündüz "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde her yıl 2.5 milyar dolarlık KDV iadesi birikiyor. Ancak bunun yüzde 1'i geri alınıyor. Alınmayan vergi iadeleri o ülkenin hazinesine geçiyor. Türkiye'nin de her yıl bu ülkelerde bıraktığı vergi iadesi 150-300 milyon dolar" dedi. Gündüz, ilk kez Kodak Türkiye ve Garanti Bankası adına başvuruda bulunduklarını açıkladı. Deneme amaçlı yaptıkları bu başvurularda hiçbir sorun yaşanmadan vergi iadelerinin alındığını söyleyen Gündüz şu açıklamayı yaptı: "Başvurular üç aylık olarak yapılıyor. Yapılan incelemelerden sonra Kodak Türkiye'nin yaptığı harcamalar için 5 bin dolarlık bir ödeme yapıldı. Ocak ayında Garanti Bankası'na ödeme yapılacak. Büyük gruplardan da talep gelmeye başladı. Sadece bir firmaya ödenmesi gereken ortalama iade miktarı 70 ile 100 bin dolar arasında değişiyor."

Haberin Devamı