Gazete Vatan Logo

Faturayı askere kesti!

“Askerin bize hiçbir faydası olmadı”

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te meydana gelen ve 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar sırasında Sivas Valisi olarak görev yapan Ahmet Karabilgin, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda olayla ilgili, “Askerin bize hiçbir faydası olmadı” dedi. Karabilgin, Sivas olayları ile ilgili olarak komisyona bilgi verdi.

Şenliğe Aziz Nesin’in de katılacağını öğrenince geniş bir güvenlik genelgesi çıkardığını anlatan Karabilgin, İstasyon Caddesi’nde bir grubun bağırarak yükümesiyle polisin önlem aldığını söyledi. Karabilgin, “Benim ve Emniyet Müdürü’nün genel kanısı, Alevi yurttaşların yaşadığı bölgelere dağılma tehlikesi vardı. Grubu bir süre kontrol altında tutmakta fayda vardı. Beklenti böyleydi. Grup daha sonra hareket etti” dedi.

Madımak neden tahliye edilmedi?

Kalabalığın giderek arttığına dikkati çeken Karabilgin, Tugay Komutanı’nı telefonla aradığını ve yardım istediğini, 40 civarında destek geldiğini ifade etti. Olayların gelişimi sırasında Başbakan, İçişleri Bakanı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile konuştuğunu ve yardım talebinde bulunduğunu anlatan Karabilgin, konuklara oteli tahliye etmeleri tavsiyesinde bulunduğunu ancak, “Biz kendi aramızda konuşalım bir saat sonra kararımızı bildiririz” yanıtını aldıklarını söyledi.

“Madımak’ın önünde biranda 5 bin kişi oldu” diyen Karabilgin, İçişleri Bakanı’nın olayları Belediye Başkanı’nın ağzından da dinlediğini ancak kendisinin abarttığını düşündüğünü anlattı. Belediye Başkanı’nın kalabalığa konuşma yapmasıyla grubun elektriklendiğini söyeldi. Otel önündeki kalabalığın sayısının saatler geçtikçe 10-15 bine ulaştığını komisyon üyelerine anlatan Karabilgin, “Benim toplam 420 güvenlik görevlim vardı. Tugaydan gelenlerle birlikte 520 civarında görevli vardı” ifadesini kullandı. Güvenlik güçlerinin otel yanana kadar kalabalığı engellediğini söyleyen Karabilgin, Genelkurmay Başkanı ile konuştuğunu, kendisine, ”Benim orada 6 bin askerim var. Hepsi gelecek. Olayları önle” dediğini belirtti. Karabilgin, “Bunları bana değil, Tugay Komutanına söyle” yanıtını verdiğini, Genelkurmay Başkanı’nın, Tugay Komutanı ile görüştürdüğünü ve komutanın ”Başüstüne” diyerek yanından ayrıldığını anlattı.

‘Askerin bir faydası olmadı’

Göstericilerin üzerine su sıkılması emri verdiğini ancak itfaiyenin otelin önüne gelemediğini söyleyen Karabilgin, “Asker oraya gittiğinde otel yanıyordu. Topluluğun gerisinde asker bekliyordu. İtfaiye otelin önüne gitseydi yangın önlenebilirdi, olaylar engellenebilirdi. Asker bu tür olaylarda sivil yönetimin işine fazla karışmak istemiyor. İzliyor, bekliyor. Asker müdahale etmedi. Askerin bize hiçbir faydası olmadı” değerlendirmesinde bulundu. Kalabalığın, askeri ‘En büyük asker bizim asker’, ‘Asker Bosna’ya’ sloganları atarak, alkışlarla etkisiz hale getirdiğini de anlatan Karabilgin, bölgeye yoğun asker sevkiyatının Genelkurmay Başkanı ile tugay komutanın konuşmasından sonra olduğunu söyledi. Karabilgin, “Otel 19.45’te araçlar yanmaya başladı. 5-10 dakika sonra otel. Çok kısa sürede otel yandı. Emniyet Müdürü’ne ‘Müdür Bey dayan askerler cemselerle buradan geçiyor’ anonsum var... Binanın önüne götürüp itfaiye görev yapabilseydi biz yangını önlerdik.”

‘Gitsem güvenlik zaafiyeti olurdu’

“Elimden gelen her şeyi yaptım” diyen Karabilgin’e, MHP’li Özcan Yeniçeri, neden olay yerine gitmediğini sordu. Karabilgin ise hedeflerden birinin Aziz Nesin, diğerinin de kendisi olduğunu dile getirerek, ”Olay yerine gitseydim, güvenlik zafiyeti oluşacaktı” ifadesini kullandı. MİT’in olaydan önce bilgi vermediğini, merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun herhangi bir uyarısı olmadığını anlatan Karabilgin, CHP’li Mehmet Şeker’in, otelin neden boşaltılmadığı sorusuna, ”Yakılacağını kestirmek mümkün değildi. Zor kullanarak tahliye etmek doğru olmazdı,” cevabını verdi.

‘Karamollaoğlu olayda tahrik edici değildi’

Karabilgin, belediye başkanının konuşmasına “Gazanız mübarek olsun” diyerek başladığı iddiasıyla ilgili sorusu üzerine, “Ben orada değildim, duymadım” karşılığını verdi. CHP’li Ahmet Toptaş’ın, Belediye Başkanı’nın olaylarla ilgili tavrını sorması üzerine ise Karabilgin, “Sayın Temel Karamollaoğlu’nun bu olaylar sırasında tahrik edici, o gruptakilerin sloganlarını paylaşan bir anlayışta olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı