Gazete Vatan Logo

Fatura Bernanke’ye kesildi ‘Git’ deniyor

Mortgage krizinden ağır hasar alan finans dünyası, FED Başkanı Bernanke’nin kellesini istiyor

Seçim öncesi Cumhuriyetçiler de faturayı Bernanke’ye kesmekten yana. Eleştiriler artarken 2006’da 4 yıllığına atanan Bernanke’nin koltuğunu kaybetmesine ’kesin’ gözüyle bakılıyor

ABD Merkez Bankası (FED) koltuğuna oturduğu Şubat 2006’dan itibaren piyasalardaki çalkantılarla boğuşmak zorunda kalan Ben Bernanke’ye duyulan güven gün geçtikçe sekteye uğruyor. 4 yıllığına atanan ve 10 Şubat 2010 tarihinde görev süresi dolacak olan Bernanke’nin o tarihe kadar koltuğunda oturması zor görünüyor. Özellikle milyarlarca dolar zarar yazmak zorunda kalan piyasa oyuncuları, Bernanke’nin faiz indirimi kararlarında geç kaldığı görüşünü öne sürerek siyasileri ve kamuoyunu FED Başkanı’nın başarısız olduğuna inandırmaya çalışıyor. Kendileri atamasına rağmen seçim öncesi Cumhuriyetçiler’in de Bernanke’nin gitmesinden yana olduğu öne sürülüyor.

Durgunluk riskini unuttu

18 yıl boyunca ABD ve dünya ekonomisine yön veren ’Maestro’ olarak bilinen Alan Greenspan’ın görevden ayrılmasından sonra ABD’de faizleri yüzde 4.5 seviyesinden yüzde 5.25’e kadar çeken Bernanke, enflasyonla mücadeleyi ön plana alınca ekonomide durgunluk riskinin tetikleyicisi olarak hedef gösterilmeye başlandı. Geçen yıl patlayan mortgage krizini de iyi yönetemediği iddia edilen Bernanke’nin geçen hafta panik bir kararla faizleri bir anda 75 baz puan indirmesi de bardağı taşıran son damla oldu. Bu karar, Bernanke’nin krizi iyi yönetemediği yönündeki eleştirilerin artmasına neden oldu.

Gerekeni yapamadı

Yale Üniversitesi ‘nden Ekonomi Profesörü Robert Shiller, The Times ‘a yaptığı açıklamada FED yetkililerinin konut sektöründeki krizi aşmak için ve resesyonu önlemek için daha etkili ve büyük çaplı girişimlerde bulunması gerektiğini belirtiyor. Kısa vadeli önlemlerin uzun vadeli çözümler yaratamayacağını da sözlerine ekliyor. Ayrıca daha önceki Carter ve Reagan dönemindeki Paul Volcker yönetimi döneminde daha iyi müdahaleler yapıldığını, Bernanke‘nin o derece başarı gösteremediği yorumları yapılıyor.

Ekonomi motorunu çalışırken tamir edemedi

51 yaşındaki Bernanke, Princeton Üniversitesi’nin eski öğretim üyelerinden ve enflasyon hedeflemesi politikasından yana. 1975 yılında Harvard Üniversitesi’ni bitirdikten sonra doktorasını 1979’da Massachusetts Institute of Technology’de tamamlayan Bernanke, “Çok zor bir konu olan ekonomi, bir otomobili, motoru çalışırken tamir etmeye benziyor” ifadesiyle tanınıyor. Bernanke, geçen ay Beyaz Saray muhabirlerinin gecesinde de CNBC muhabirine “FED faiz indirimlerinin sonuna geliyor” demiş ertesi gün piyasalar dalgalanmıştı. FED Başkanı bu süreçten sonra “Bir daha resmi yolların dışında medya ile konuşmam, pişmanım. Sözlerim yanlış anlaşıldı” demişti.

Dev ekonomi ABD’de çarklar ’stop’ ediyor

ABD’DE 2007 yılının son çeyreğinde yüzde 0.6 büyüme kaydedildi. 2007 yılı genelinde ise son 5 yılın en zayıf büyümesi gerçekleşmiş oldu. Açıklanan rakam öncesi yapılan tahminler son çeyrek büyümesinin yüzde 1.2 civarında olacağı yönündeydi. Böylece gerçekleşme beklentinin de yüzde 50 altında geldi. Ekonomi, 2007 yılı genelinde ise yüzde 2.2 büyüme göstererek, 2002 yılındaki yüzde 1.6’lık yıllık büyümenin ardından en yavaş büyümeyi kaydetmiş oldu.

İngiltere’de King koltuğunu korudu

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, 5 yıllık bir dönem için bu göreve ikinci kez atandı. Küresel kredi sıkıntısına karşı tutumu ve batma noktasına gelen ülkenin 5’inci büyük emlak kredi kuruluşu Northern Rock’ın kurtarılması için harekete geçmediği için eleştirilere uğrayan King’in ikinci kez atanması, Britanya Hükümeti’nin kendisine olan güveninin devam ettiği şeklinde yorumlandı.

Mortgage, İsviçreli UBS’e 18.4 milyar $’a mal oldu

DAHA önce mortgage kaynaklı zararı 14.4 milyar dolar olan İsviçreli bankacılık devi UBS’in, mortgage kaynaklı zararı 18.4 milyar dolara ulaştı. Böylece Avrupa merkezli banka, ABD’de yaşanan krizden en çok etkilenen üçüncü finans kurumu konumuna yükseldi. Öte yandan şu ana kadar finans kurumlarının açıkladığı mortgage kaynaklı zarar toplamı 133 milyar dolar olarak belirlendi.

ABX endeksine göre henüz bilançoya yansımamış 180 milyar dolarlık daha zararın bulunduğu tahminleri yapılıyor.

SocGen: Tekliflere açığız

Fransa Başbakanı Francois Fillon’un, “Societe Generale’nin (SocGen) ‘düşmanca’ bir satın almaya hedef olmasına izin vermeyeceğiz” sözlerinden bir gün sonra, banka satın alma tekliflerine açık olduğunu açıkladı. 7.1 milyar dolarla finans tarihinin en büyük bireysel dolandırıcılığına maruz kalan bankanın açıklama sonrası hisseleri yüzde 5 arttı. Bankanın CEO’su Daniel Bouton, dün “Societe Generale dostça tekliflere olumlu bakabilir” açıklaması yaptı.

Zarar rekoru Merrill Lynch’de Kurum Mortgage zararı

* (Milyar $)

Merrill Lynch 24.5

Citigroup 22.1

UBS 18.4

HSBC 10.7

Morgan Stanley 9.4

Bank of America 7.9

Washington Mutual 6.5

Credit Agricole 4.9

Wachovia 4.7

JP Morgan 3.2

Barclays 2.7

Bear Stearns 2.6

Deutsche Bank 2.3

Lehman Brothers 1.5

Mizuho Financial 1.5

* Şu ana kadar açıkladığı

Haberin Devamı