Gazete Vatan Logo

Faizsiz müdahale

Merkez Bankası brüt rezervlerini eritme pahasına, bankaların zorunlu karşılık oranlarında indirime gitti. Rezerv Opsiyon Mekanizması üst sınırı yüzde 45’ten 40’a inince bankalara 2.2 milyar dolarlık bir kullanım imkanı sağlandı.

Faizsiz müdahale

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda (ZK) Rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkânı oranı üst sınırının yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürüldüğünü, bu değişiklikle yaklaşık 2.2 milyar dolar tutarında dövizin bankaların kullanımına geçeceğini açıkladı. Söz konusu açıklama 6 lirayı bulan euro da ve 5.19’a kadar yükselen dolarda kısmi olarak bir geri çekilme sağladı.

‘Rahatsızım’ mesajı

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB klasik olarak volatiliteden rahatsız olduğunu gösteren adımlara başladı. Hatırlamak gerekirse bu yıl ikinci çeyrekte yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz likiditesi adımı görmüştük. Banka bu sürecin sonunda 500 baz puanlık faiz artışına da gitmişti” dedi ve ekledi: “Kısacası bu adım bankanın piyasadaki fiyat hareketlerinden rahatsız olduğunu ifade eden ilk gelişme. Bir sonraki planlı faiz kararı 13 Eylül’de olacağı için bu adımlardan daha çok görebiliriz.”