Gazete Vatan Logo

Faizi eksi uyguluyorlar o zaman bize ne oluyor?

DEİK Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Reel sektör finans sektörü kadar para kazanmıyor. Finansçılar zulüm uyguluyor. Başarısız olduğum konulardan bir tanesi budur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da DEİK Genel Kurulu’na katıldı ve faiz ve son günlerde tartışılan inşaat sektörüyle ilgili önemli mesajlar verdi. Faizi istenen düzeyde indiremediklerini, bu alanda finans sektörünün reel sektöre zulüm uyguladığını ifade eden Erdoğan finans sektörünü bir kez daha uyardı.

Türkiye tam aksi

Erdoğan, tüm dünyada faizin sıfıra yakın hatta eksi olduğuna dikkat çekerek Türkiye’deki uygulamanın bunun tam aksi olduğunu belirtti. Erdoğan, “Finans sektörünü de özellikle burada uyarmak istiyorum. Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi şöyle biraz daha dikkatli seçin. Yakın, uzak burada bir sıkıntı olmasın. Lütfen yüksek faizlerle kredi olayını şöyle bir gözden geçirin. Faizlerini düşürmek durumundayız ki girişimcilerimiz cesaretlensin, yatırımcımız cesaretlensin. En fazla parayı kim kazanıyor? Finans sektörü kazanıyor. Reel sektörün içerisinde olanlar finans sektöründekiler kadar para kazanmıyor. Bu bir vaka. Üstelik de çok fazla yorulmadan kazanıyorlar. Yatırımcının önünü açmaya mecburuz” diye konuştu. Yatırımcının her ne kadar finans sektörüne ihtiyacı varsa finans sektörünün de yatırımcıya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Tek kelimeyle zulüm

“Bu etle tırnak gibi. Arkadaşlarıma hep şunu söyledim. Bugün Amerika 1 puan uyguluyorsa, Avrupa bu civarlarda dolaşıyorsa, öbür tarafta Japonya eksi bunu uyguluyorsa, bize ne oluyor? Komisyonlarını falan kattığınız zaman bakıyorsunuz 13, 14, 15 puanlara kadar çıkıyor. Tek kelimeyle bu zulümdür. Zulüm. ‘Peki siz Başbakandınız bunu neden yapmadınız derseniz’ onu da söyleyeyim. Başarısız olduğum konulardan bir tanesi de budur. Ama sürekli bunların müzakerelerini yaptık, anlayışım budur, düşüncem budur.”

İnşaat at başı gider hafife alınamaz
Ekonomi yönetiminden sanayicilikten uzaklaşılıp inşaatçı olunmasının bir tehdit oluşturduğuna dair mesajlar gelirken, Erdoğan da bu konudaki görüşlerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak inşaat sektörünü hafife almaya asla tahammüllerinin olmadığına inandığını belirterek, inşaat sektörünün kendilerini için önemli olduğunu söyledi. İnşaatın emek yoğun bir sektör olması hasebiyle istihdamda önemli bir alan yarattığını anlatan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: “Bu demek değil ki inşaat sektörüne girerken kalkıp sanayiyi bir kenara koyalım. Hayır. İkisini de at başı götürmek durumundayız. Bunun ikisini beraber başarmalıyız. Birini bırakalım öbürünü yapalım. Olmaz. Büyük ülke böyle düşünmez. Büyük ülke inşaat sektörünü de düşünecek, ileri teknolojiyi, sanayiyi de düşünecek. Bunları beraber yürüteceğiz.”
İhracatta Latin Amerika ve Afrika’ya yükleneceğiz
İhracatta bir kapı kapansa ihracatçıların farklı kapılar açtığını belirten Erdoğan, bir taraftan Afrika’ya tekrar hızlı bir şekilde girileceğini diğer taraftan Güney Amerika pazarlarının zorlanacağını söyledi. Erdoğan “İstiyorum ki Afrika’da gidilmedik yer bırakmayalım” dedi.

Haberin Devamı