Gazete Vatan Logo

Faiz 7 ayın zirvesinde

Merkez’in politika değişikliği faizi 7 ayın zirvesine çıkardı...

MERKEZ Bankası’nın düşük faiz, yüksek zorunlu karşılık oranı uygulaması dün bono faizlerini yüzde 8.68 ile son 7 ayın zirvesine taşıdı. Bono faizinde son 1 ayda yaşanan artış 2 puana yaklaştı. Zorunlu karşılıklardaki artışın ardından bankaların likidite yaratmak için bono sattıkları söyleniyor.

Merkez Bankası’nın cari açığın büyümesini önlemek için yüksek zorunlu karşılık oranı, düşük faiz politikası bono faizlerini yükseltmeye devam ediyor. Zorunlu karşılık oranlarındaki artış nedeniyle likiditesi azalan bankaların bu likiditeyi bono satarak kapatmaya çalışması, gösterge tahvilin faizini dün 7 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 8.68’e kadar tırmandırdı. Bu seviyeden gelen alımlarla faiz günü yüzde 8.49 seviyelerinden tamamladı.

Bono faizleri geçtiğimiz ay tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 6.86’ya kadar inmişti.

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Yasin Demir, Merkez Bankası’nın 2011 ile beraber uyguladığı politika değişikliğinin, faizlerdeki yükseliş trendinin asıl nedenini oluşturduğunu, bu değişikliğin bileşikleri yüzde 7 seviyelerinden yüzde 8 seviyelerine kadar taşıdığını belirtti.

Hazine’nin Ocak-Şubat aylarındaki yüksek itfalarının da bunda etkili olduğuna işaret eden Demir, “Bu hafta ise Çin Merkez Bankası’nın faiz artırımı piyasayı olumsuz etkilerken, önceki gün açıklanan sanayi üretim datasındaki beklenmedik artış, Merkez Bankası’nın büyümeye yönelik beklentileri dile getirmiş olmasına rağmen Şubat toplantısında faiz indirimi bekleyenleri caydırdı. Politika faizlerindeki artış beklentileri de yavaş yavaş öne gelmeye başladı. Faizlerdeki dünkü yükselişi bu tetiklerken, ABD 10 yıllıklarındaki sert hareket, faiz piyasasında ikinci tur bir satışa neden oldu” değerlendirmesi yaptı.

Cazip seviyelere geldi

Yapı Kredi Yatırım Ekonomisti ve Yatırım Stratejisti Murat Berk ise gösterge faizdeki yükselişte kısmen tüm dünyada görülen (sadece gelişmekte olan ülkeler değil, ABD de dahil) faiz yükselişinin etkili olduğunu, daha önemli oranda da Merkez Bankası’nın piyasalara verdiği sinyalin yanlış yorumlanmaya devam ediliyor olmasından kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti.

Merkez Bankası’nın ısrarlı ve net açıklamalarına rağmen piyasadaki kafa karışıklığının hala devam ettiğini belirten Berk, Türk bonolarının, öngörülemeyen bir enflasyon şoku veya dışsal bir şok yaşanmaması durumunda cazip seviyelere geldiğini düşündüklerini vurguladı.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, faizlerde kısa sürede gerçekleşen bu yükselişe ilişkin olarak, artışta içerden kaynaklanan önemli bir sorun görmediğini, bu yıl özellikle Mısır’da yaşanan olaylardan sonra gelişmekte olan ekonomilerden para çıkışının hızlandığının görüldüğünü belirtti.

Mobius, Mısır’a yatırım yapmaya devam ediyor

Gelişmekte olan piyasalara yaptığı yatırımlarla tanınan dünyaca Mark Mobius, Mısır ve Ortadoğu’daki siyasi çalkantıların yatırım için önemli fırsatlar yarattığını, bu ülkelerin borsalarında alımı sürdürdüklerini söyledi.

Mobius, “Biz uzun dönemli olarak bakıyoruz. Böyle bir ortamda daha fazla alım yapmayı düşünüyoruz. Panik satışlar olduğu zaman düşük fiyatlardan almaya bakıyoruz” dedi.Tunus’ta başlayan daha sonra Mısır, Ürdün, Yemen ve Lübnan’da da süren halk hareketleri sonrasında gelişmekte olan ülkeler yatırım fonlarından çıkış 2008 den beri en yüksek düzeye çıksa da, Mobius’un Templeton Frontier Market Fonu’nun 31 Aralık itibariye yüzde 56’sının Ortadoğu piyasalarına ve yüze 4.3’ünün de Mısır’da hisse senetlerine yatırım yaptığı biliniyor. Mobius, Ortadoğu’daki siyasi hareketlerin geçici olduğunu söyledi.

Londra Borsası, Toronto Borsası’nı satın alıyor

Londra Borsası’nın, Toronto Borsası’nın sahibi olan TMX Group’u satın alarak, madencilik hisselerinin işlem göreceği önemli bir merkez oluşturmak istediği açıklandı. Ancak bunun için Kanada’da doğabilecek siyasi muhalefetin aşılması gerekecek. Dün yapılan ortak açıklamaya göre, LSE hissedarları, yeni oluşacak grubun hisselerinin yüzde 55’ine sahip olacaklar. TMX Group hissedarları, sahip oldukları hisse başına 2.9 LSE hissesi alacak. Böylece, cari piyasa değerleri üzerinden hesaplandığında, ortak piyasa kapitalizasyonu 4.3 milyar sterlin olan bir grup ortaya çıkacak.

Merkezi Londra’da olacak yeni şirketin yöneticisi olarak seçilen ve halen Londra Borsası CEO’su olan Xavier Rolet, “Emtia, enerji ve doğal kaynaklar sektörleri için dünyanın en büyük borsasını oluşturuyoruz” dedi. Her iki borsada kote olan ve toplam birlesik değeri 3.7 trilyon sterlin olan 6 bin 700’den fazla şirketi kapsayacak olan yeni grup, şirket sayısı bakımından dünyanın en büyüğü olacak. Ancak işlem hacmi açısından, birinci durumdaki Amerikan NYSE Euronext’ten küçük kalacak.

Mey İçki halka arz için İMKB’ye başvurdu

Mey İçki, yüzde 25 hissesinin borsada işlem görmesi için İMKB’ye başvurdu. İMKB’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, şirketin halka arz sonrası sermayesi 75 milyon lira olarak yer alırken, ek satış dahil halka açılma oranı yüzde 28.75 olarak belirtildi. Ek satış hakkının kullanılması durumunda halka arz edilecek hisselerin nominal tutarı yaklaşık 21.6 milyon lira olacak. Yapılan açıklamada, “Mey, olası bir halka arzla bağlantılı olarak, normal düzenleyici sürecin bir parçasını oluşturacak şekilde İMKB’ye başvuruda bulunmuştur. Konuyla ilgili yeni bilgileri gerekli oldukça paylaşıyor olacağız” denildi. ABD’li Texas Pacific Group (TPG), Mey İçki’nin halka arzı için danışman olarak JP Morgan, Goldman Sachs, Credit Suisse ve Bank of America Merrill Lynch’e yetki vermişti. Mey İçki’nin yüzde 90’ı özel yatırım fonu TPG, kalan yüzde 10 hissesinin ise yine özel yatırım fonu olan Aktera’ya ait bulunuyor.

Kuveytli Global Capital Bıçakçılar’ı satın aldı

Global Capital Management, Türk medikal ekipmanlari üreticisi ve dağıtıcısı Bıçakçılar Tıbbı Cihazlar’da yüzde 80 pay alacağını açıkladı. İşlem bölgede sağlık sektörüne bir haftada yapılan ikinci satın alma oldu. Açıklamada anlaşmanın mali detayları yer almazken Bıçakçılar’ın St. Jude, Sorin Group, Medtronics, Serres ve CryoLife gibi ürünlerin dağıtımcısı olduğunun altı çizildi. “Bıçakçılar portföyümüz açısından en önemli satın almalardan biri” denildi. Bıçakçılar’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre şirketin 550 çalışanı bulunuyor. NBGI Private Equity de geçen hafta Türkiye’de onkoloji terapi merkezleri ve bağlantılı teknik hizmetler veren Sante Group’u satın almıştı.

Haberin Devamı