Gazete Vatan Logo

Facebook’tan topladığı paralarla yoksullara yardım ediyor...

2010’da işinden istifa edip yollara çıkan, gittiği ülkelerde ailelere yardım eden Mehmet Genç, nam-ı diğer “Rotasız Seyyah” 45 ülke gezdi, 15 aileye yardım etti...

Facebook’tan topladığı paralarla yoksullara yardım ediyor...

Sosyal medyada “Rotasız Seyyah” ismiyle adını duyuran, proje satış sorumlusu 34 yaşındaki Mehmet Genç, 2010’da iş gezisi için gittiği Tayland’dan döndü ve istifa edip kendini yollara vurdu. 2014’e kadar ara ara ülkeleri gezen Genç, 2014’ten bu yana Türkiye’ye adımını atmadı. Altı yılda 45 ülke gezen seyyah, Facebook’tan topladığı yardımlarla gittiği ülkedeki ailelere yardım etti, bu arada Ekvador’da kendini dış dünyaya kapatarak “Rotasız Seyyah - Yol Hikayeleri”ni kaleme aldı.

Planlı değil spontane...

Seyahatlerine Moskova ve St. Petersburg’dan başlayan Genç, ilk başladığında planlı, programlı geziyormuş. 2014’ten itibaren ise spontane gezmeye başlamış ve halen de öyle devam ediyor... Karşılaştığı en absürd ülkenin Paraguay olduğunu ve orada yapacak hiçbir şeyin olmadığını söyleyen Genç şöyle konuşuyor: “Gezilerime başladığımda İngilizcem çok kötüydü. Geze geze daha iyi bir hale geldi. Yolda bir de İspanyolca’yı da öğrenmeye başladım. Dil elbette çok önemli bir unsur ama çat pat İngilizce biliyorsanız bu bile gezmek için yeterlidir. Maddiyat konusunda ise; eğer sırt çantalı gibi gezmeye başlarsanız; Türkiye’nin güneyinde geçirilecek bir haftalık tatil parasıyla yurt dışında birçok ülkeyi gezebileceğini görürsünüz. Birçok dünya ülkesini aylık 700-800 dolara gezebilirsiniz.

Haberin Devamı

15 aileye yardım etti...

Genç‘in kitabının son bölümünde bağışçılara ayrılmış sayfalarla karşılaşacaksınız. 5 TL veren de var 100 TL de... Pek çok insan seyyaha yardımda bulunmuş. Genç “Takipçilerim bulunduğum ülkelerde ihtiyacı olanlara iletmem için bana para gönderiyordu. Ben de bugüne kadar yaklaşık 15 aileye o yardımları ilettim. İçlerinde hasta olup ilaçlarını alamayan da vardı, yemek pişirmek için ocağı olmayan da. Elimden geldiğince bu ihtiyaçlarını karşıladım.” diyor.

En büyük sıkıntısı tuvalet

Genç’e gittiği yerlerde çektiği en büyük sıkıntıyı sorduğumda şöyle yanıtlıyor: “En büyük sıkıntı; tuvalet konusu. Hiçbir yerli grubunda tuvalet kültürü görmedim. Hepsi ormana gidip, bir yere yapıyor. Amazon’daki Marubo yerlilerini ziyaretimde 20 gün tuvalet ihtiyacımı ormanlarda karşıladım”.

Haberin Devamı

Türkiye’ye dönmedi

Çıktığı bu yolculukta, başına gelen olayları sosyal medyada paylaştıktan sonra takipçilerinin ısrarı üzerine kitaplaştıran Genç, geziye başlarken parası 5 bin TL’nin altına inerse Türkiye’ye dönerim diyormuş. Ancak 2 bin TL’nin altına indiğinde bile hiçbir şekilde geri dönmemiş...

Şiş ayakla iki ay yola devam ettim

Amazon’daki Marubo yerlilerini ziyaret ettiğimde, üstünden geçtiğim köprü kırıldı ve 3 metre aşağıya düştüm. Sol ayağım kırılmanın eşiğinden döndü. 2 ay şiş ve ağrıyan sol ayağımla geziye devam ettim.

Maymun ve papağan yedim

Ziyaret ettiğim yerlilerin geleneksel yemekleri neyse onları yemeye özen gösteriyorum. Şu ana kadar maymun, çekirge, papağan, kurt, kurbağa, kaplumbağa ve kaplumbağa yumurtası yedim.

Yolculuk tüyoları

- Geceyi geçirecek bir yeriniz yoksa gidip parkta yatmayın. En yakın itfaiye birimini sorun. Size yer ayarlayacaklardır

- Yurt dışında şehirlerarası otobüsteyken ayağınıza arka taraftan su gelirse, çantanızı sakın yukarıya koymayın, çaldırırsınız...

Haberin Devamı

- Couchsurfing üzerinden kalacak ev ararken gördüğünüz kişi hemcinsinizse ve “King size yatağım var” diyorsa o evden uzak durun.

- Çantanızdaki 200-300 gr fıstıkla bir öğünü geçirebilirsiniz...

- Instagram ve Facebook sayfaları: “Rotasız Seyyah”,

internet sitesi ise; www.rotasizseyyah.com