Gazete Vatan Logo

F-35’ler gelecek

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. İsmail Demir, ABD’de ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren F-35’lerin teslimatında hiçbir sorun olmayacağını söyledi. ‘Aksi halde ittifakta güven sarsılır’ dedi

F-35’ler gelecek

Türkiye’nin son dönemde savunma sanayinde gösterdiği atılım, TSK’nın kullandığı mühimmatın yüzde 70’e yakın oranda yerli ve milli olmasını sağladı. Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin savunma sanayisinin ABD’nin değişken ve güvenilmez politikaları sayesinde geliştiğini söyledi. Demir, F-35 savaş uçaklarının tartışılan teslimatı ile ilgili şöyle konuştu: Türkiye’nin 100 adet F-35 için taahhüdü var. 30 adet için kesin sipariş verdik. F-35’lerin teslimatı konusunda bir sorun görmüyoruz. Yıllar önce yapılmış bir anlaşma var. Biz meselenin teknik yönüyle meşgulüz. F-35 projesi ortak program ofisi tarafından yönetiliyor. Eğer anlaşmaya rağmen ABD tarafından siyasi bir karar alınır teslimat konusunda sorun çıkartılırsa bu programın kendi içinde de bir çıkmaza neden olur. Bu durum diğer ülkeler bazında da müthiş bir güven sarsılmasına yol açar. Biz programın ortağıyız. Ortak olarak sadece TAI yok, başka Türk şirketleri de var. F-35 dışında alternatif arayışların içinde değiliz ancak Türkiye F-35 konusunda alternatifsiz değildir.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kendi milli muharip savaş uçağını ürettiğine de dikkat çeken Müsteşar İsmail Demir, şu anda alternatif arayış içinde olmadıklarını ancak Türkiye’nin F-35 konusunda alternatifsiz olmadığını kaydetti.

S-400’ler otonom

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma füze sisteminin noktasal olarak NATO’ya entegre edilmeden kullanılacağını, bir tür otonom sistem olacağını belirtti. S-400 hava savunma sisteminin 2019 yılı içinde kurulumumun tamamlanacağını belirten Demir, S-400’lerin 3 bin km’den gelecek füzeleri engelleyeceğini ve katmanlı hava savunma sisteminde en üst katmanı oluşturacağını söyledi.

Hisar-U 2023’te sahada

Türk savunma sanayinin yerlilik oranının yüzde 70 seviyesine yaklaştığını vurgulayan İsmail Demir, Türkiye’nin kendi uzun menzilli hava füze savunma sistemini üretmek için çalışmalarını sürdürdüğünü, Hisar-U uzun menzilli yerli hava savunma sisteminin 2022-2023 bandında hazır olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

2019’da uçacak

Helikopter üretiminde yerli olmayan unsurları yüzde 100 yerli hale getirmek olduğunu belirten Demir, “5-6 ton sınıfında, yüzde yüz yerli, özgün, genel maksat helikopter programımıza start verdik. Gelecek senenin sonunda ilk uçuşunu planlıyoruz. Daha az rekabet olan alanda bir işe başladık ve bunun gelişimini, tasarımını kendi mühendislerimiz yaptılar. Motorunun geliştirilmesine de başladık. Yerli helikopter ilk etapta yabancı motorla uçacak ancak eş zamanlı olarak motorunu geliştirmeye devam edeceğiz. Helikoptere motoru 2022-2023’lerde entegre edebiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

ATAK ihracatı

ATAK helikopterlerinin yurtdışına ihracatı konusunda yapılan görüşmelere de değinen Demir, anlaşma safhasına gelinen ülkeler olduğunu, programın ortağı ülkeden (İtalya) ihracat izinlerinin beklendiğini belirtti. Savunma sanayi konusunda işbirlikleri ve ortaklıklara açık olduklarını ifade eden Demir, “Buradaki tek kıstasımız bu işbirliklerinin milli inisiyatif alacağımız konularda hiçbir kısıtlama getirmemesi” diye konuştu.

Haberin Devamı