Gazete Vatan Logo

F-16’dan THY’ye...

İzmir Askeri Casusluk davasında FETÖ’cü subayın önünün açılması için kumpasla tutuklanan savaş pilotu Kurmay Albay Zeki Aşım, emekli olup THY’de kaptan pilotluk yapmaya başladı.

F-16’dan THY’ye...

15 Temmuz’da darbenin merkezi Akıncı Üssü’nde Harekat Komutanı olan, uçakların kalkış emrini verdiği ve hava trafiğini koordine ettiği gerekçesiyle tutuklanan FETÖ’cü eski Kurmay Albay Ahmet Özçetin’in general olabilmesi için devre olarak önünde bulunan üç subayın tasfiye edilmesi planlandı. Bu nedenle Özçetin’in önünde bulunan birinci sıradaki Kurmay Albay Oğuz Okuyucu, ikinci sıradaki Albay Zeki Aşım ve üçüncü sırada bulunan Murat Polat’ın bu süreçte tasfiye edilmesi için 2012 yılında kumpas planı devreye sokuldu. Üç subay da askeri casusluk suçlamasıyla cezaevine gönderildi.

Rütbeleri söküldü

Okuyucu, 2012’de İzmir Askeri Casusluk kumpasında hapse girerken darbeci Özçetin, o yıl albaylığa ilk sıralardan terfi etti. Özçetin’in adı, Hava Kuvvetleri’nde geleceğin komutanı olarak anılmaya başlansa da Özçetin, darbenin başarısız olmasıyla birlikte TSK’dan ihraç edildi ve kumpaslarla aldığı rütbeleri söküldü. Darbeci Özçetin, Sincan’da yargılandığı sırada ise, Hava Pilot Kurmay Albay Okuyucu kumpas davasından beraat etti. Okuyucu, iade-i itibarla 3 yıllık kurmaylık kıdeminin de sayılmasıyla birinci sıradan tuğgeneralliğe terfi etti. YAŞ’taki terfi kararlarıyla birlikte bugün Okuyucu, “2020’lerin kuvvet komutanı” olarak geçen isimler arasına girdi.

Haberin Devamı

Davada yıpranınca...

Albay Okuyucu ile birlikte darbeci Ahmet Özçetin kumpaslarına uğrayıp 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan pilotlar Murat Polat ile Zeki Aşım ise 1 yıllık tutukluluğun ardından 2013 yılında tahliye oldu. Ancak dava sürecinde yıprandıklarını belirterek orduya geri dönmeyip emekli oldu. O iki pilottan Albay Zeki Aşım emekli olduktan bir süre sonra da Türk Hava Yollarında göreve başladı. Şimdi Aşım, THY’de kaptan pilot olarak görev yapıyor.