Gazete Vatan Logo

Ezogelin’in köyü artık özgür!

Ezogelin’in köyü artık özgür!

Güzelliği ve çektiği çileler türkü ve filmlere konu olan Ezo Gelin’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği Kozbaş köyü Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye’de terör örgütlerinden kurtarılan yerleşim birimleri arasında yer aldı. Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerler Cerablus’un ardından kentin çevresinde bulunan köyleri de terör unsurlarından arındırdı. Ezo Gelin’in akrabaları, 2,5 yıl terör örgütü IŞID’in hakimiyetinde kalan köylerinde artık özgür.

‘Saçları beline kadar gelirdi’

90 yaşındaki Adle Şığ da arkadaşı Ezo Gelin’i anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Kendisinin gençken Ezo Gelin adında bir türkü yazdığını ifade eden Şığ, onu şöyle anlattı: “Çok güzeldi. Kolları geniş ve uzundu. Saçları beline kadar gelirdi. Gözleri siyah ve büyüktü. Ben onu hiç kimseye benzetemezdim.”

Adına filmler yapılan gelin...

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909’da Gaziantep, Uruş köyünde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren “Ezo” diye çağrılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan oldu. Başka birini sevmesine rağmen berdel usulüyle evlilik yapmak zorunda kalan Ezo Gelin, bir süre sonra hastalandı ancak çok yoksul olduklarından kocası onu tedavi ettiremeyince hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ezo Gelin’in hayatından öykünerek çekilen filmin başrollerinde Fatma Girik ve Kadir İnanır rol almıştı.