Gazete Vatan Logo

Eyüp’te yanan tarih canlanıyor

19’UNCU yüzyılda yapılan ancak 1980 yılında yanarak harabeye dönüşen Ensari Köşkü’nün yerine Eyüpsultan Konuk Evi yapılacak.

Evin dünkü temel atma törenine İstanbul Valisi Muammer Güler ve Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç katıldı. Eyüp Belediyesi mülkiyetii kapsamına alınan yapı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan projeye uygun ve orjinaline sadık olarak inşaa edilecek. Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Genç, Eyüp’te artık hiçbir tarihi eserin yıkık kalmayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Amacımız Eyüp’teki tüm tarihi eserleri onarmak. Hak ettiği değeri vermek. Bu amaçla sonuna kadar çalışacağız. Devleti yaklaşık 69 katrilyon zarara uğratan dolandırıcılar da , ülkesine bu nitelikte kültür eseri bırakanlar, eserlerin korunması için çaba gösterenler de hatırlanacaktır.”

Köşk aslına uygun yapılacak

Eyüp Konuk Evi’nin inşaa edildiği alanda daha önce, 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Ensari Köşk’ü bulunuyordu. Yaklaşık 1450 metrekarelik alanı olan geniş bahçeli köşk, 1980’li yılların sonunda yangınla harabeye dönüşünce yıkıldı. Bölge, Anıtlar Kurulu kararı ile Eyüp Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. Bu raya orjinaline benzer olmak koşuluyla Eyüp Konuk Evi yapılacak.

Haberin Devamı