Gazete Vatan Logo

Evler senetle

Konut kredisi faizlerinin son 8.5 yılın zirvesine çıkması, senetli satışı patlattı. Mart’ta yeni evlerin satışında senedin payı yüzde 41’e çıkarken, konut kredisi kullanımı yüzde 21’e kadar geriledi

Evler senetle

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.23 ile 8.5 yılın zirvesine çıkması, senetli satışa yeniden ilgiyi artırdı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Mart ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin konut kredisi kullanım oranındaki düşüş dikkat çekti.

Konut kredisi kullanım oranı bir ayda 10 puanlık azalma göstererek yüzde 31’den yüzde 21’e düştü. Senet kullanım oranı 12 puanlık artışla yüzde 29’dan yüzde 41’e yükseldi. Senetin bu sıçramasında, konut üreticilerinin müşterilerine kredi kullandırmayıp bankalar gibi finansman seçenekleri sunması etkili oldu. Üreticiler, kendi ödeme planlarında kredi faiz oranını yüzde 1’in altına çekerken, kısa vadelerde sıfırlayanlar bile oluyor. Peşinat kullanımı da yüzde 38’de kaldı.

Endekse göre konut kredisi kullanımının azalmasının hem gayrimenkul sektörü hem de tüketici açısından önemli olduğunu belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi:

Durgunluk yaratıyor

“Mart sonu itibarıyla konut kredisi faizleri 1.23’lük oranla son 8.5 yılın zirvesine çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran 0.92 seviyesindeydi. Son verilerden de görüyoruz ki gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizlerinden doğrudan etkileniyor. Faizlerin yüksek seviyede olması dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz oranlarının, tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak seviyeye çekilmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır.”

Haberin Devamı

Piyasa daralıyor

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, sonuçlar hakkında şunları söyledi: “Mart ayındaki artış aylık enflasyonun (% 0.99) altında gerçekleşse bile yıl bazındaki artış enflasyonun (% 10.23) üzerinde. 2018 yılının ilk 3 aylık döneminde konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişe rağmen, kredi faiz oranlarındaki artışın hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Gelecek dönemlerde de fiyat artış trendinin enflasyon beklentisine uygun gerçekleşeceğini ve reel getirinin sıfıra yakın olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, piyasaların durağanlaşması sermaye kazancı ve kira getirisi bekleyenleri tatmin etmeyecektir. Barınma amacıyla alım yapmak isteyenler ise uygun fiyatlı her konuta yatırım yapabilir.”

Haberin Devamı

Ağrı zirvede

Endekse göre yeni konutların fiyatları, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.39 artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.68 artış gösterdi. Markalı konutlardaki satışların yüzde 8’i yabancılara yapıldı. Yabancılar ağırlıkla 1+1 konutları tercih etti.

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde de Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.83 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.15 artış gerçekleşti. Mart’ta metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2.11 arttığı Ağrı, zirveye otururken, kirada Batman yüzde 2 artışla ilk sırada yer aldı. Mart ayının en kısa amortisman süreleri Aydın, Van ve Şanlıurfa’da ölçüldü.