Gazete Vatan Logo

Ev çorabı günlük çorap üzerine mesh konusu

SORU: Değerli hocam, yazılarınızı eskiden beri takip ediyorum. Kısmet oldu Kur’an tefsirini de (VATAN Gazetesi 3 cilt) sizin kitabınızdan okudum. Allah razı olsun. Değerli hocam; sizin yazınızda okuduğum gibi bazen evde ev çorabına mesh ederek abdest alıyorum. Dışarı çıkarken doğal olarak başka günlük çorapla çıkıyorum. Sonuçta eve akşam geldiğimde bazen o sabah çıkarttığım ev çorabını giyip mesh ettiğimde mesh süresi geçmiş mi oluyor? Yani dışarı gidip gelmemle evde bıraktığım ev çorabını giydiğimde, ki çorabı iki gün giydiğimde mesh edemem mi? İnternette baktım mesh 24 saat geçerlidir. Seferi’de 72 saat diyor.. Ben evde duran çoraba eve geldikçe bir iki gün mesh ettiğimde abdestim, süre doldu diye kabul olmaz mı? Cevabınız için teşekkür ederim efendim. Şükrü Nazlı

CEVAP: Doğrusu ben sizin sorunuzu tam anlayamadım. Abdest meselesini çok yazdım. Şöyle ki: Yüz ve el-kollar yıkama organıdır. Abdestte bunlar yıkanır. İki uç organ olan baş ile ayaklar da mesih organıdır. Bunlar da meshedilir. Kur’ân’ın anlatımı budur. Mesih organları üzerinde bir giysi varsa giysi üzerine de meshedilir. Giysiyi çıkarmak gerekmez. Yani başı sarmalayan bir örtü veya ayakta çorap varsa bunların üzerine de meshedilebilir. Bunun süresi falan yoktur. Abdest alırken başında sarığın veya başörtün varsa sarık veya başörtüsü üzerine meshedilebilir. Ayağında çorap varsa çorabı çıkarmak gerekmez. Çorap üzerine meshedilebilir. Çorabın abdestli olarak giyilmiş olması şart değildir. O mesih süresi 72 saattir falan gibi izahlar Kur’ân’ın anlatımı değil, ayrıntı ile uğraşan kabukçuların görüşleridir. Onlara bakmayın. Abdestsiz olarak giydiğiniz herhangi bir çorap üzerine meshedebilirsiniz. Ama sizin ev çorabı, dışarı çorabı gibi sınıflandırmalarınıza aklım ermez. Çünkü ben ev çorabı, dışarı çorabı diye bir şey bilmiyorum.

Haberin Devamı

Ölü doğan bebek hakkında...

SORU: Sayın hocam; şu ana kadar tüm kontrollerinde hiçbir risk faktörü tanımlanmamış olduğu halde ve bundan bir hafta öncesindeki kontrollerinde kalp atışlarında bir sorun olmamasına rağmen; 15.12.2014 günü 36. haftasında annesinin karnında olan oğlumuzu kaybettik. Doktorumuz, kordonunun bebek üzerine değil ama, kendi üstünde burgu olmasının muhtemel sebep olduğunu belirtti. Eşimle birlikte sürekli takipçiniz olduğumuz için, bu konudaki yorumlarınızı, düşüncelerinizi duymak istedik. Eşim Ayşe, özellikle, bu hadise ile ilgili ve bebeğimizin bundan sonraki yolu hakkında değerli yorumlarınızı bekliyor.

Haberin Devamı

“Ol dediği şey olur”, “O’nun yaptığından hesap sorulmaz” âyetleri uyarınca ayakta durmaya ve tamamıyla teslimiyetle yaşamaya çalışsak da üzüntümüz devam ediyor. İnşaALLAH bu süreçleri de atlatacağız. Dualarınızı arz eder, hayırlı günler diler ve ellerinizden öperiz. T. S.

Cevap: Başınız sağ olsun efendim. Bebeğe verilen ömür anne karnında yaşadığı süre imiş. O yavrunun takdiri öyleymiş. Bu olayda sizin sabrınız da test edilmektedir. Sabredin, belki bunda da sizin için bir hayır vardır, Allah size ondan daha hayırlı bir çocuk verir inşallah. Hz. Hızır’la Hz. Musa kıssasını hatırlayın. Musa, çocuğu öldüren Hızır’a itiraz eder. Hızır ise bunun sebebini şöyle anlatır:

Haberin Devamı

“Oğlana gelince: Onun anası babası mü’min insanlardı. Bunun, onlara azgınlık ve küfür sarmasından korktuk. İstedik ki Rableri onun yerine onlara ondan daha temiz, daha merhametli birini versin” (Kehf: 80-81)

Sabreyle kardeşim Huda kerimdir.

Siz sorun Prof. Dr. Süleyman Ateş cevaplasın

ramazansorulari@gazetevatan.com