Gazete Vatan Logo

Euro 2016 ‘TV’yi şampiyon yaptı

Yıla küçülerek başlayan TV ürün grubunun hakim olduğu tüketici elektroniği sektörü, ikinci çeyrekte Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası sayesinde büyüdü. 1.4 milyar TL cironun elde edildiği bu kategoride büyüme geçen yılın aynı dönemine yüzde 7.8 oldu.

Euro 2016 ‘TV’yi şampiyon yaptı

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2016’nın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık büyüme performansı ile 11.7 milyar TL’lik ciroya ulaştı. GfK TEMAX verilerine göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler büyük beyaz eşya, küçük ev aletleri ve telekom olurken; bilgi teknolojileri ve görüntüleme sistemleri ile ofis ekipmanları&sarf malzemeleri daraldı. İkinci çeyreğin öne çıkan ürün gruplarından biri de televizyon oldu.

Üreticiler sevindi

Yıla küçülerek başlayan TV ürün grubunun hakim olduğu tüketici elektroniği sektörü, ikinci çeyrekte Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın yarattığı pozitif ivmeyle büyüdü ve 1.4 milyar TL ciro elde etti. Bu kategoride yüzde 7.8’lik büyüme gerçekleşti. Satışlarda yüzde 20’lerin üzerine çıkan UHD TV oranları ve çift haneli oranlara ulaşan 55 inç üzeri ekran payları dikkat çekici gelişmeler olarak öne çıktı. Televizyon sektöründe firma bazında bakıldığında satışlar yüzde 15-20 arasında arttı.

Haberin Devamı

2014 yılında yapılan Dünya Kupası da yıla küçülerek başlayan ve ilk çeyreği yüzde 6 küçülme ile kapatan televizyon pazarında çift haneli büyüme yaratmıştı. Dünya Kupası, Türkiye pazarına yaklaşık 130 milyon TL’lik ek satış getirmişti.

5.5 inç cepler gözde

Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde büyümede aslan payını yine akıllı cep telefonları aldı. 4 milyar 980 milyon TL’lik cironun yapıldığı telekom sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5 büyüme sağlandı. Akıllı telefonlardaki trendlere baktığımızda 5.5 inç ve üzeri ekrana sahip telefonların payının geçen senenin aynı dönemine göre 13 puan artığı ve yüzde 38 seviyesine ulaştığı görülüyor.

Beyaz eşyaya 3 milyar TL

PAZARDA büyük beyaz eşya artış trendini sürdürüyor. Beyaz eşya sektör cirosu ikninci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.3 büyüme ile 2.9 milyar TL oldu.

Büyük beyaz eşya ürün gruplarının tümü 2016 yılının ikinci çeyreğini pozitif büyüme ile kapatırken en yüksek büyüme ise derin dondurucularda gözlelendi.

Haberin Devamı

‘Küçükler’den büyüme rekoru

KÜÇÜK ev aletleri sektörü ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.2 büyüme elde etti ve büyük beyaz eşya ile birlikte en yüksek büyüme performansı yakalayarak 1.2 milyar TL ciro seviyesine ulaştı. Cirosal olarak en iyi performanslar sırası ile sıcak içecek hazırlama, elektrikli süpürgeler, kadın/erkek tıraş makineleri, gıda hazırlama, tost makineleri, su ısıtıcıları, ütü, saç kurutucular, saç şekillendiriciler ve saç/sakal kesicilerde oldu. Türk kahvesi makineleri, siklonik süpürgeler gibi segmentlere ilgi arttı.

Türkiye’de yılda yaklaşık 3.5 milyon adet televizyon satılıyor. Pazarın parasal büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Fransa’da yapılan Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı ilk turda gruplardan çıkamadı. Şampiyonluk kupasını ünlü yıldız Ronaldo’nun da kadrosunda top koşturduğu Portekiz aldı.