Gazete Vatan Logo

Esrar bu filmle çözülüyor!

'Duş perdesi' korkusuna son...

Alfred Hitchcock’un hayatını anlatan ve başrolünü usta oyuncu Anthony Hopkins’in canlandırdığı “Hitch-cock” bugün vizyonda.

Alfred Hitchcock için “dünya sinema tarihinin dev yönetmenlerinden” tanımı yapılabilir ya da “korku sinemasının ustası” veya “hınzır bir zeka...” Ama bu tanımların her biri eksik kalacaktır. Çünkü Hitchcock kadar insan psikolojisini derinden etkileyen hatta reflekslerini değiştiren çok az sanatçı vardır. Zira onun yüzünden kadınlar hala rahat rahat duş alamıyor hatta duş perdesi gördüğü an panikliyor. 1960 yapımı, “Sapık” (Psycho) filminden beri durum bu.

Peki kimdi korku kodlarımızla bir yap-boz parçaları gibi oynayan bu adam? Bu soruya yanıt arayan çok kitap yazıldı ve yazılacak da.

İşte Stephen Rebello’nun “Alfred Hitchcock and The Making of Psycho” kitabı da bunlardan biri. (Kitap Türkçeye çevrilmedi.) Hınzır yönetmenin hikayesini “Sapık” odak noktada olmak üzere filmlerinin arka planları ile ele alan film, aynı zamanda Hitchcock’un çok az bilinen bir özelliğine de yer veriyor: Eşi Alma ile olan ilişkisine. Çünkü filmlerinde “sarışın kadınlara” rol veren yönetmenin 23 yaşına kadar adeta eli kimsenin eline değmemiş. İlk değdiği kişi de Alma Reville olmuş ve onunla evlenmiş. Ve dünyanın en güzel kadınlarıyla film yapmasına rağmen de öyle kalmış. Bu yüzden Hitchcock filmi için şu mesajı veriyor diyebiliriz: “Alma olmasa Hithcock olmazdı.”

Gelelim filmin muhteşem oyuncu kadrosuna... Her şeyden önce Alfred Hitchcock’u Anthony Hopkins canlandırıyor ki, bu mükemmel bir seçim. Zira söz konusu sadece beyaz perdede harikalar yaratan bir oyuncu değil aynı zamanda Hitchcock’un sinemada yaptığını edebiyatta yapan korku ve gerilim ustası Stephen King’in ünlü karakteri Hannibal Lecter’ı canlandıran kişi. Emmy Ödüllü yönetmen Sacha Gervasi’nin yönettiği Filmde ünlü yönetmenin eşi Alma’yı da bir başka görkemli oyuncu Helen Mirren canlandırıyor. Asında tüm oyuncular öyle ve bu filmi seyretmek için sadece bu kadronun bir araya gelmiş olması bile yeterli: Scarlett Johansson (Janet Leighrolünde), Toni Collette (Peggy Robertsonrolünde), Danny Huston (Whitfield Cook rolünde).

Peki Hitchcock’u canlandırmak nasıl bir his? Bunu şöyle yanıtlıyor usta oyuncu Hopkins: “Efsanevi ve çok tanınan bir kişi olduğu için mümkün olduğunca kusursuz bir makyaj yapılması çok önemliydi ve Howard Berger (filmin makyözü) mükemmel bir iş çıkardı. Hitchcock’tan her zaman büyülenmişimdir. ‘Sapık’ filmini 1960 Ekim’inde izlemiştim ve hiç o kadar korktuğumu hatırlamıyorum. Bu yüzden ‘Kuzuların Sessizliği’nden bu yana en heyecan verici projem bu oldu.”

Haberin Devamı