Gazete Vatan Logo

Eşinin ülkesine büyükelçi oldu

Eski MGK Genel Sekreteri Serdar Kılıç, Tokyo Büyükelçiliği’nden Washington’a kaydırıldı, yerine Ahmet Bülent Meriç getirildi. Meriç’in Japon eşini arayan Davutoğlu, “Sizi memleketinize gönderiyoruz” dedi


Dışişleri Bakanlığı, Türkiye için kritik önem taşıyan elçiliklere yeni atamalar gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, atamaları yapılan toplam 12 büyükelçiye yeni görevlerini bizzat kendi tebliğ etti. Türkiye için en kritik elçiliklerin başında gelen Washington Büyükelçiliği’ne dikkat çeken bir isim atandı. Yolsuzluk operasyonlarının ardından gerçekleşen kabine revizyonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna oturan Akif Çağatay Kılıç’ın amcası da olan ve Tokyo’da büyükelçilik görevinde bulunan Serdar Kılıç, Washington Büyükelçiliği’ne atandı. Kılıç, geçmişte MGK Genel Sekreterliği görevini de yürüttü. Serdar Kılıç’ın babası İlyas Kılıç ise 1961-1980 yıllarında CHP Samsun milletvekilli idi.

Namık Tan merkeze çekildi

Erdoğan, yolsuzluk operasyonlarının ardından Amerikan Büyükelçisi Frank Ricciardone’yi eleştirmişti. Bu gelişmelerin ardından Washington Büyükelçiliği’ne bir atama yapılması dikkat çekti. Washington Büyükelçisi Namık Tan ise merkeze çekildi.

Fidan’ın sağ kolu

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sağ kolu olarak bilinen eski Tokyo Büyükelçisi ve Müsteşar Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç atandı. Bakan Davutoğlu, Bilgiç’e tebligatı yaparken, ‘’Kurumunuza tekrar hoş geldiniz, hayırlı olsun’’ temennisinde bulundu.

Davutoğlu telefonla bildirdi

Büyükelçi Ahmet Bülent Meriç ise Tokyo Büyükelçiliği görevine getirildi. Bakan Davutoğlu, tebligat için aradığında Meriç’in Japon asıllı Türk vatandaşı eşi Aylin Kumiko Meriç ile görüştü. Davutoğlu, ‘’Memleketinizi özlediniz mi’’ diye sorarken Aylin Kumiko Meriç de Japonya’yı özlediklerini ancak gidemediklerini söyledi. Davutoğlu, bunun üzerine ‘’O zaman sizi memleketinize gönderiyoruz. Hayırlı olsun’’ dedi.


Ateş hattından UNESCO’ya

- Eski Musul Başkonsolosu ve Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ise UNESCO Daimi Temsilciliği görevine getirildi.

- Botsalı, Mısır’daki darbenin ardından Mısır hükümeti tarafından eleştirilmişti.

- Davutoğlu’nun daha önce özel müşavirliğini yapan Prag Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek’e atanıyor.

- Mehmet Tuğrul Gücük, Bern’e (İsviçre);

- Hakkı Akil, Paris’e (Fransa);

- Aydan Yamancan, Vilnius’a; (Litvanya);

- Ahmet Necati Bigalı, Prag’a (Çek Cumhuriyeti);

- Esra Demir, Abidjan’a (Fildişi Sahili);

- Hikmet RenanŞekeroğlu, Bamako’ya (Mali)

- Mehmet Bilir de Nuakşot’a (Moritanya) atandı.

Öte yandan 29 Kasım’da Paris Büyükelçiliği’nden merkeze atanan Tahsin Burcuoğlu ise emekliye ayrıldı.

Haberin Devamı