Gazete Vatan Logo

Erzurum’da büyük gün!

Erzurum’un ev sahipliğinde yapılacak 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları bugün başlıyor

Oyunlara 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu katılıyor. Anadolu Ateşi’nin hazırladığı sürpriz dans gösterisiyle başlayacak açılış töreni 80 ülkede naklen yayınlanacak.

Erzurum’un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade Erzurum-2011) bugün başlıyor. 58 ülkeden 3 bine yakın sporcunun yarışacağı Universiade Erzurum-2011, saat 19.30’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı görkemli bir törenle başlayacak. Cemal Gürsel Stadyumu’nda gerçekleştirilecek açılış töreninde Anadolu Ateşi dans topluluğu, “Doğunun Kapıları” gösterisiyle izleyenleri büyüleyecek. Toplamda bin 150 sanatçının rol alacağı gösteri 80 ülkede naklen yayınlanacak.

Sofuoğlu meşaleyi taşıyacak

Açılış töreninde, Türk bayrağını kayaklı koşuda mücadele edecek Sabahattin Oglago taşıyacak. Universiade Erzurum-2011 meşalesi ise Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi unvanını elde eden voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı’nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen’in elinde olacak.

153 Türk sporcu yarışacak!

Türkiye 11 branşta 73’ü bayan, 79’u erkek toplam 153 sporcuyla yarışacak. Sporcular, alp disiplini, biatlon, buz hokeyi, curling, kayakla atlama, kayaklı koşu, kuzey kombine, snowboard, serbest stil kayak, kısa pist sürat pateni, artistik paten dallarında madalya almak için yarışacak.

600 milyon TL harcandı

Universiade Erzurum-2011 için yapılan tesisler, yaklaşık 600 milyon liraya mal oldu. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ise, “Organizasyonlar için bir yıldır çalışıyoruz. 700 milyona yakın bir para harcadık” dedi.

Biletler tükendi

Açılış töreninin biletleri kısa sürede satılırken, müsabakalar arasında en erken tükenen biletler, artistik patinajın oldu. Sporseverler, artistik patinajın ardından en fazla kayakla atlama, snowboard ve buz hokeyine ilgi gösterdi.

ABD TAKIMI TÜRK’E EMANET!

Erzurum’a gelen ABD’nin Buz Hokeyi Bayan ve Erkek Milli Takımı dün antrenman yaptı. Boynunda ay-yıldızlı kolyesi ile sporculara yönlendiren antrenörün bir Türk olması salondaki herkesi şaşırttı. Oyunlarda buz hokeyinde şampiyonluğunun en büyük adayı olduklarını söyleyen antrenör Fahri Paslı, “Ay-yıldızlı kolyemi boynumdan hiç çıkarmadan burada da gururla taşıyacağım” dedi. ’Buz hokeyinin temel prensibi’ adlı bir kitabı bulunan Fahri Paslı, Erzurum’da gördüğü tesisler karşısında gururlandığını söyledi.

BAYRAK TARTIŞMASI

Erzurum’da, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu astığı bayraklarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni unutunca kriz çıktı. Erzurum Belediyesi, bayrakları toplattı ve kendi ambleminin olduğu bayrakları astı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer, “Ben de geçenlerde asılan UNİVERSİADE bayraklarının indirilip, belediye bayrağı asıldığını gördüm. Elbette ki Erzurum bayrağı da güzel. Ancak tüm bayrakların bir arada olması ve bu tüm bayrakların da üzerinde Türk bayrağının yer alması gerekir. Bu konuda fazla konuşmak istemiyorum” dedi.

58 ülke katılıyor!

Oyunlarda, ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Tayvan, Meksika, Hollanda, Rusya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İspanya, İran, İsviçre, İtalya, Japonya, ABD ve Venezuela’nın aralarında olduğu 158 ülke madalya mücadelesi verecek. Oyunlara katılacak en kalabalık milli takım kafilesi, 176’sı sporcu, 81’i yönetici olmak üzere toplam 257 kişiyle Rusya’ya ait. Rusya’yı, 153 sporcu ve 52 yöneticiyle Türkiye takip ediyor. Azerbaycan, Bosna Hersek, Monaco, Meksika, Karadağ, Malezya, Danimarka ve Tayvan ise oyunlara sadece 1’er sporcuyla katılacak.

Yarım asırlık geçmişi var!

İlki 1960 yılında Fransa’nın Chamonix kasabasında düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, bugüne kadar 14 farklı ülkede yapıldı, organizasyonlarda en fazla altın madalyayı, eski SSCB’nin de dahil olduğu Rusya kazandı.

Erzurum dünya çapında tanınacak!

Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı George Killian: “Erzurum’da yaşayan birisi olarak buraya harcanan parayla gurur duymanız lazım. Tabiki buradaki tesislerden ülkenin tümü faydalanacak. Ama en fazla Erzurum faydalanacak. Çünkü burası artık oyunlardan sonra dünyanın her yerinden tanınacak. Daha önce bana George Harbin neresi diye soruyorlardı. Şimdi de Erzurum’u soruyorlar. Size garanti ediyorum Erzurum, kış sporlarında adını duyurmuş şehirlerle birlikte sonsuza kadar aynı listede yer alacaktır. Biz kiracı, siz ev sahibisiniz. Ben de keşke Türk olsaydım Erzurum’da yaşasaydım. Bu şehirde olmaktan, yaşamaktan gurur duyardım.”

ERZURUM’UN KIŞINA ANADOLU ATEŞİ!

Mustafa Erdoğan yönetiminde 1500 kişilik ekiple Anadolu Ateşi gösteri yapacak. Stadyumun üzerinden Selçuklu’nun sembolü olan çift başlı kartal maketi uçurulacak. Seyirciler stata Erzurum’un tarihi semtlerinin adı olan Karskapı, İstanbulkapı, Gürcükapı’dan girecek. Dadaşlar atlarıyla 58 ülkenin bayraklarını stada taşıyacak. Atlılardan biri ciritini havaya atacak, ışık ve animasyon gösterileri başlayacak.

Aman 5 santimden fazla yağmasın

Erzurum’da yapılacak olan olimpiyatlar günler öncesinde “kar yağacak mı, yağmayacak mı” tartışmalarıyla gündeme gelmişti. Aralık ayı içerisinde beklenen kar gelmeyince organizasyon komitesi çareyi yarışların yapılacağı alana sunni kar yağdırmakta bulmuştu. Günlerce yapılan çalışmalar sonunda istenen kar stoğu oluşturulunca da bu kez Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ‘kar’ müjdesi geldi. Fakat bu müjde organizasyon komitesini pek de sevindiremedi. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer, “69 Bayan 81 erkek sporcuyla oyunlara katılıyoruz. umarız güzel sonuçlar elde ederiz. Bekliyoruz. Kar mı çok yağacak, madalyalar mı? göreceğiz” dedi. Söz konusu spor branşlarının çoğunda Türkiye’de ilk defa yapılacak olmasına rağmen bir sıkıntının görülmediğini anlatan Tamer, “Ancak birazcık daha kar yağsa çok daha güzel olacağını sanıyorum” ifadeseni kullandı. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt 5-10 santimlik kar yağışının iyi olacağını, daha fazlasının ise işlerini zorlaştıracağını belirterek, “Dolayısıyla ben kar yağışını istemiyorum” diye konuştu.

KAR ETKİSİNİ ARTTIRIYOR

Erzurum’da dün öğle saatlerinden sonra aralıklarla yağan kar yağışı bugün etkisini artıracak ve cuma sabahı da aralıklarla devam edecek. Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bugün Erzurum’da kar yağışının etkisini artıracağını belirterek, “Erzurum’da kar yağışının cuma sabahı da aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. Cumartesi, Erzurum’da hava çok bulutlu olacak ve sabah saatlerinden itibaren aralıklı kar yağacak. Kar yağışı Erzurum’da pazar günü de devam edecek. Palandöken’de pistte kar kalınlığı 40 cm” dedi.

Haberin Devamı