Gazete Vatan Logo

Ersümer'e yolsuzluktan ceza

Cumhur Ersümer 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Zeki Çakan tüm suçlardan beraat etti

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın bakanlık dönemlerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Yüce Divan'da yargılandıkları dava sonuçlandı. Ersümer 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı ancak ceza ertelendi. Çakan ise hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti.

Cumhur Ersümer hakkındaki 24 ayrı suçlamadan beraat etti. 2 suçlama da affa girdi.



Yüce Divan, Esenboğa Mobil Santrali ihalesinde Ersümer'e ihalenin, istediği firmaya verilmesi yönünde eylemde bulunduğu gerekçesiyle "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl 8 ay hapis, 75 YTL adli para cezası ve 1 yıl 8 ay memuriyetten men cezası verdi.



Cumhur Ersümer'in bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varan Yüce Divan heyeti, cezayı 647 sayılı yasa uyarınca erteledi. Ersümer'in diğer mobil santral ihaleleriyle ilgili suçlamalardan da beraatine karar verildi.

Yüce Divan heyeti, diğer sanık eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın ise yasal unsurları oluşmadığından, üzerine atılı tüm suçlamalardan beraatini kararlaştırdı.

ERSÜMER VE ÇAKAN'DAN AÇIKLAMA

Ersümer ve Çakan Yüce Divan çıkışı gazetecilere açıklama yaptı. Çakan, "Hayatım boyunca devletim ve milletim için çalıştım. Yaptığım hizmetlerin doğru olduğuna inanıyorum" dedi.

Çakan, siyasi linç sonucu yargılandığını öne sürdü, "Yüce Divan'a hesap vermekten onur duydum" ifadesini kullandı.

Ersümer ise Ersümer, '9 AKP'li ve 5 CHP'li siyasinin deli saçması iddiaları sonucu yargılandığını' belirterek, "İftira niteliğindeki suçlamalarla üç yıldır yargılanıyorum" diye konuştu.

2004'ten bu yana yargılanıyorlardı

Ersümer ve Çakan, bakanlık dönemlerinde bazı ihalelere fesat karıştırdıkları, rekabet koşullarını engelledikleri, görevlerini kötüye kullandıkları ve ihmal ettikleri iddiasıyla Yüce Divan'da 2 Kasım 2004 tarihinde yargılanmaya başladı.

Yüce Divan yargılaması, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, esas hakkındaki görüşünde, Ersümer'in 3 kez "ihaleye fesat karıştırma" suçundan 36 yıl, Çakan'ın ise 2 kez "ihaleye fesat karıştırma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 28 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Ersümer ve Çakan, esas hakkındaki savunmalarında suçlamaları reddederek, beraatlerine karar verilmesini istemişlerdi.

Ersümer hakkındaki iddialar

TBMM'nin Cumhur Ersümer'i Yüce Divan'a sevk kararında, bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini suistimal ettiği ve yetkilerini aşıp, amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı ileri sürülüyordu.

Devlet alım, satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı, ayrıca ihaleye hile karıştırma fiili ile görevi ihmal eylemini işlediği kaydedilen kararda, Ersümer'in bu eylemlerine uyan TCK'nın 'devlet alım satımına fesat karıştırma' suçunu düzenleyen 205 (10 seneden az olmamak üzere ağır hapis), 'görevi kötüye kullanmak' suçunu içeren 240 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), 'rekabet koşullarını engelleme' hükmünü düzenleyen 366 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis) ve 'görevi ihmal' suçunu içeren 230'uncu (üç aydan bir yıla kadar hapis) maddelerine göre yargılanması isteniyordu.

Çakan hakkındaki iddialar

TBMM'nin Çakan hakkındaki kararında da görevini suistimal ettiği ve yetkilerini aşıp, amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı ileri sürülüyordu.

Çakan'ın, bu eylemlerine uyan TCK'nın 205 ve 240'ıncı maddelerine göre yargılanması talep ediliyordu.

Haberin Devamı