Gazete Vatan Logo

Ersöz Paşa bizimle çalışıyor

Tuğgeneral Levent Ersöz’ün Rus silah şirketine çalıştığı doğrulandı

Ergenekon soruşturmasının aranan emekli paşalarından Levent Ersöz’ün Rusya’da devlete ait bir savunma şirketinde çalıştığı iddia edilmişti. Rus silah devi Rosoboron Export’un Basın Danışmanı Leonid Gladchenko VATAN’a Levent Ersöz’ün arada sırada Rusya’ya geldiğini ve kendilerine danışmanlık yaptığını söyledi. İşte Gladchenko’dan gündem yaratacak iddialar:

Levent Ersöz Rosoboron Export şirketi için mi çalışıyor?

- Evet, bizim danışmanımız.

* AKP milletvekilleri, Ersöz’ün Nisan ayında Ankara’da Rus Büyükelçiliği’ndeki resepsiyona firmanızın bir yöneticisiyle katıldığını söyledi. Doğru mu?

- O bir tanıtım toplantısıydı. Firmamızın CEO’su Sergey Chemezov ile katıldılar. Bu ikili geçen yıl da toplantıya katılmıştı. Levent Bey ayrıca temsilcimiz olarak Afganistan, Pakistan ve Mısır’a da giderek silah tanıtım toplantılarına katıldı.

Kendisinin tam olarak sorumluluğu nedir?

- Hafif ve ağır silahlar konusundaki uzmanlığı ve deneyimi olan emekli bir general olarak kendisiyle çalışıyoruz. Levent Ersöz’ün Afganistan ve Pakistan’da resmi bağlantıları olduğu için bu ülkelere yolladık.

İhalede etkili oldu

2006’da, Türkiye’deki Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın açtığı ihalede Ersöz’ün etkisi var mı?

- Evet, Ersöz bu ihalede çok etkili oldu.

İhalenin ayrıntıları neler?

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 20 adet genel maksat helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 6 adet genel maksat helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ise 6 adet muharebe-arama ve kurtarma helikopteri siparişi aldık ve bunların büyük bir kısmını teslim ettik. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü için 20 adet yangınla mücadele helikopterini de sayarsak toplam 52 helikopter için düzenlenen ve toplam 700 milyon dolar değerinde olan bir ihaleydi. Bu ihalede 2 adet genel maksat helikopterinin siparişini Ersöz’ün katkılarıyla aldık.

Levent Ersöz şu anda Rusya’da ve sizinle birlikte mi? Kendisinin Türkiye’deki mahkeme emri ve Interpol tarafından arandığından haberiniz var mı?

- Türkiye’deki yargı sürecinden haberimiz var ama konuyla ilgili yorumda bulunmam. Levent Ersöz Rusya’da değil. Bizim merkezimizde tüm çalışanlar Rus’tur. Danışmanlarımız da Rus’tur. Rusya’da yabancı çalıştırmayız çünkü biz kamu şirketiyiz ve güvenlik nedeniyle böyle bir kararımız var.

Kendisiyle nasıl ilişki kuruyorsunuz?

- Ankara’da resmi temsilcimiz var. Adı Nikolai Kopyl. Biz de Levent Bey’e temsilciliğimizi arayarak ulaşıyoruz.

VATAN’IN NOTU: Rosoboron Export Şirketi’nin Türkiye resmi temsilcisi Nikolai Kopyl’e ait olduğunu söyleyerek verdiği telefon numarasını gün boyunca aramamıza rağmen cevap veren olmadı.

60 ülkeye silah satıyor

Rosoboron Export dünyanın en önde gelen silah şirketlerinden. Rusya’da Vladimir Putin döneminde yurt dışına silah satışı konusundaki tek yetkiyi eline almış olan şirket yıllık 1 milyar dolardan fazla gelir sağlıyor. Kamu şirketi konumunda olan Rosoboron, Rusya genelinde 1500’den fazla araştırma enstitüsüne sahip. 44 yabancı ülkede temsilciliği olan Rosoboron, Rusya’da silah üretimi için 26 özerk endüstriyel alana sahip. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere, Venezüela, Kolombiya, Brezilya, İran, Suriye, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Slovakya , Burma ve Sudan olmak üzere 60 ülkeye silah satıyor.

Haberin Devamı