Gazete Vatan Logo

Ermeni Vakfı arazisinde milyonluk komisyon kavgası

Beykoz’da Ermeni Surp Nigohayos Vakfı’na iade edilen arazi için ilk etapta 25 milyon lira tazminat kazanıldı. Bu paradan milyonlarca lira komisyon dağıtıldığı iddiaları cemaati karıştırdı

Ermeni Vakfı arazisinde milyonluk komisyon kavgası

İstanbul Ermeni Cemaati, eski Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın da adının geçtiği milyonluk komisyon skandalıyla çalkalanıyor. Cemaatin önde gelen yayını Agos Gazetesi’nden Uygar Gültekin’in haberine göre Beykoz’daki Surp Nigohayos Ermeni Vakfı’na ait arazi için ilk etapta kazanılan 25 milyon liralık tazminatın yaklaşık 4 milyon 400 bin lirası, anlaşması gereği davanın avukatı Ali Elbeyoğlu’nun payı ve yargılama gideri olarak kesildi. Avukatın aldığı komisyon ve arazi ile ilgili planlar yüzünden Ermeni cemaatinin vakıfları ve Patrikhane arasında kriz çıktı.

Her şey 34 bin 470 metrekarelik Beykoz Surp Nigohayos Ermeni Kilisesi’ne ait olan mezarlık arazisinin iade sürecinde başladı. Bir kısmından yol geçen arazinin üstünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2011’de yaptırdığı tören alanı, bir cami ve bir okul bulunuyordu. Cami dışındaki devlet kurumlarına ait yapılar için vakıf davalar açtı. Beykoz Surp Nigohayos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Varujan Mağakyan’ın anlatımına göre vakıf maddi olanağı bulunmadığı için Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’na gitti. Davalar açıldı. Süreç devam ederken Vakıflar Yasası’nda yapılan değişiklik sonucu tapu vakfa iade edildi. Aylar geçmesine rağmen vakıf tapuyu eline alamayınca Surp Pırgiç Hastanesi ile üst kullanıma dönük anlaşma yapıldı. Ekim 2013’te Aram Ateşyan arsanın Patrikhaneye verilmesini isteyince vakıf, hastane ve Patrikhane arasında kriz çıktı.

Haberin Devamı

Ateşyan tanıştırdı

Ateşyan vakıf üyelerini avukatı Ali Elbeyoğlu ile tanıştırdı. Tapu alındı. Açılan davalarda Surp Nigohayos Vakfı 50 milyon liralık tazminat kazandı. İlk etapta 25 milyon liralık kesinleşen tazminat Avukat Elbeyoğlu’nun hesabına yatırıldı. İlk anlaşmada yüzde 20 olan avukat komisyonu Vakıflararası Dayanışma ve iletişim Platformu ve hastane yönetiminin aracılığıyla yüzde 14’e indirildi. Ancak vakfın hesabına avukat tarafından 20 milyon 600 bin lira yatırıldı.

Komisyon kuruldu

Bir toplantı yapan Beykoz Vakfı önümüzdeki yıl İBB’den gelecek aynı miktardaki tazminat için bu oranda komisyon ödenmemesi amacıyla avukat Ali Elbeyoğlu ile temas kurulacağını duyurdu. Ayrıca Beykoz Vakfı’nın kazandığı tazminat ve arazinin kullanılması konusunda görev yapacak 8 kişilik bir komisyon kuruldu.

Haberin Devamı

Avukat: Yorum yapmak istemiyorum

Tartışmaların odağındaki avukat Ali Elbeyoğlu ise Agos’a vakıf ile yüzde 20’lik komisyon anlaşması yaptığını ancak aracıların devreye girmesiyle yüzde 14’lük komisyon üzerinde anlaştıklarını söyledi. Elbeyoğlu, “Yüzde 14’ten bir kuruş fazla almadım. Yatan tazminat tutarından yargılama için ödenen harçlar da kesilmiştir. Hepsini belgesiyle açıklayacağım” dedi. Elbeyoğlu “Aram Ateşyan bu anlaşmadan komisyon istedi mi?” sorusunu ise, “Bu konuda yorum yapmak istemiyorum” diye yanıtladı.

Ateşyan: Ankara’da adamlarım var dedi

AVUKAT Elbeyoğlu için aracılık yapan Patrik Vekili Ateşyan suçlandı. Ateşyan, şunları yazdı: “Davalardan 50 milyon lira kazanılmıştı. Ali Bey, Ankara’da adamları olduğunu, paranın yüzde 10’unu verirsek kararın bir iki haftada çıkacağını söyledi. Biz de ‘pekâlâ’ dedik. Ancak alamadılar. Bu sefer yüzde 12 dediler, ona da ‘peki’ dedik. Daha sonra gelip, ‘Faizinden de vazgeçerseniz hemen alırız’ dedi. Ben de bu teklifi reddettim, çünkü neredeyse bu paradan en az 15 milyon gidecekti. Bu reddimden memnun kalmadılar. Daha sonra Ali Bey’den başka bir davamı da bazı sebeplerden dolayı geri çektim. Bunlardan sonra Ali Bey, yüzde 20’nin 4’te birini Başpiskopos Aram’a vereceğini söylemiş. Bana sorulmadan yapılan protokolden alınacak paranın bir bölümü bana mı, yoksa başkasına mı verilecekti?”

Haberin Devamı