Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur…

Anadolu yakasının en eski semtlerinden biri Üsküdar. Kız Kulesi, Mihrimah Sultan Camii, türbeleri ve yokuşları ile keşfedilmeye değer bir semt.

Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur…

İstanbul’un tarih boyunca en önemli semtlerinden biri de tabii ki Üsküdar. Semt adıyla anılan dünyaca ünlü bir şarkıya da sahip. Bu satırları okurken bile refleksle mırıldanmış olabilirsiniz.” Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur...” Katibiyle, mendiliyle meşhur şarkıyı dünyaya Amerikalı şarkıcı Eartha Kitt söyleyerek tanıttı. Aslında şarkının hikayesi ilginç, Sultan Abdülmecid zamanında Kırım savaşı için İstanbul’da bulunan İngiliz askerleriyle de ilgili... Neyse uzun bir hikaye başka zaman anlatırım...

Aşkları ve konumu önemli bir semt

Üsküdar’ın tarihine baktığımız zaman M.Ö. 1000 yıllara uzanan bir tarihçe ile karşılaşıyoruz. Bizans devrinde, Skutari denilen asker kışlaları, şehrin bu yakasında yer aldığı için semt Skutarion diye anılmış. Aynı zamanda yine Bizans Dönemi’nde buraya Krizepolis yani Altın Şehir denildiği de biliniyor. Osmanlı Türkleri‘nin ise bu ilçeye Üsküdar demelerinin sebebi de, ünlü Seyyah Evliya Çelebi’ye göre Üsküdar’ın ‘Eski Dar’ deyimi ile bağlantılı bir kelimeden gelmesiyle alakalıymış. Bana kalsa SKUTARİ yi ÜSKÜDAR ‘a daha yakın bulurum. Üsküdar’ın Anadolu’ya açılan bir kapı olduğunu vurgulayan bir diğer gerçek de, Farsça’da Üsküdar’ın Posta ulakları anlamına geliyor olması.

Haberin Devamı

Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur…

Hero ile Leandros’un acıyla biten aşkının hikayesi Kızkulesi’ni izleyenleri etkiliyor.

Kız Kulesi’nin hüzünlü hikayesi

Hikaye Hero ile Leandros’un hazin sonla biten aşkları ile ilgili. Hikaye, Afrodit’in rahibelerinden aşka yasaklı Hero’nun kuleden ayrılması ile başlıyor. Hero, Afrodit’in tapınağında yapılan bir törene katılmak için kuleden ayrılır ve Leandros ile karşılaşır. Aşık olurlar ve her gece Kız Kulesi’nde buluşur aşklarını kutsarlar fakat bu gizli aşk bir gün Leandros’un yüzerek kuleye geldiği fırtınalı bir günde yolunu kaybederek boğazın sularına gömülmesi ile son bulur.

Bu acıya dayanamayan Hero’da kendisini Kız Kulesi’nden boğazın sularına bırakarak intihar eder.

Haberin Devamı

Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan için yaptığı camii

Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur…

Mimar Sinan’ın Kanuni’nin Hürrem Sultan’dan olan kızı için yaptığı cami’nin isim anlamı şöyle; “Mihrimah” güneş ve Ay demektir. Camiyi yaparken Avrupa tarafından bakınca sabah güneşinin iki minare arasından doğmasına denk getirdiği gibi Üsküdar tarafından bakınca Ay’ın batışına denk getirmiştir. Sinan imkansız aşkı için Edirnekapı tepelerinde tek minareli bir cami yapıp bu defa Üsküdar’da minareler arasından Ay doğarken Edirnekapı daki caminin minaresinin arkasında güneş batar.

Üsküdar’da gezilecek görülecek yerler

Üsküdar’da hala gezilecek önemli tarihi yerler arasında Beylerbeyi Sarayı, Abdülaziz Av Köşkü, Selimiye Çatmahanesi, Basmahane, III. Ahmet Çeşmesi, Çamlıca Kasrı, Fethi Paşa Korusu, Büyük Çamlıca Korusu, Cemil Bey Korusu var.

Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur…

DİĞER YENİ YAZILAR